18 de gener del 2005

Manifest d'ERC d’oposició a la instal·lació del cementeri de residus nuclears a Ascó (Ribera d’Ebre)

La Ribera d’Ebre compta amb 2 grups de producció d’energia nuclear a Ascó. La realitat després de 30 anys de funcionament de la central nuclear és que la població i els municipis del voltant han perdut població d’una manera notable, mentre que la resta de sistemes urbans de les Terres de l’Ebre (Móra d’Ebre, Móra la Nova, Gandesa, Tortosa, Amposta, Delta, Litoral...) han augmentat de forma notable en població.

És conegut per tothom que les repercussions del model nuclear sobre la resta de sectors de l’economia no són gens positius. D’aquesta manera, la creació d’un producte que s’associa a una zona del model nuclear no està ben vista pels consumidors. Això ha comportat que la Ribera d’Ebre no tingui cap Denominació d’Origen, ni cap segell distintiu de la qualitat de la seva producció, alhora que, tot i la positiva evolució del turisme els darrers anys, encara queda molt camí per recórrer. I no hem d’oblidar que si es perpetua el model nuclear, i segueix disminuint la població, la prestació de serveis serà també cada cop menor. Tot plegat demostra que els efectes i repercussions del model nuclear no són en cap cas estrictament i exclusivament locals, sinó que l’àmbit d’afectació és comarcal i territorial.

Si el cementiri nuclear s’instal·la finalment a Ascó (Ribera d’Ebre), es perpetuarà un model de desenvolupament perjudicial, monolític i insostenible. I, evidentment, aquest no és el nostre model. No és el model que volem per al nostre territori ni per a les nostres generacions futures. No volem ser més l’abocador de l’Estat, ja n’hi ha prou que tots els projectes que no vol ningú, facin cap a les Terres de l’Ebre.

Per tot això,
1. Demanem a l’Alcalde d’Ascó que rebutgi la possibilitat de presentar la candidatura del seu municipi a albergar el cementiri nuclear. I demanem a l’AMAC que no avali Ascó ni cap candidatura en territori català.

2. Donem suport i demanem respecte per la decisió que ja han pres 61 Ajuntaments i 7 Consells comarcals de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona i el Parlament de Catalunya a través dels seus representants democràticament escollits, evidenciant la voluntat de la gent del nostre territori.

Terres de l’Ebre, gener de 2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta