18 de gener del 2005

CiU reclama al President Montilla que cessi als Consellers Saura i Baltasar

Xavier Pallarès acusa els Consellers de “voler tapar la realitat de l’incendi per cobrir la seva responsabilitat política” i denuncia “descoordinació i relaxació en els moments fatídics”


Xavier Pallarès, diputat de CiU, ha reclamat al President Montilla que “cessi als Consellers Saura i Baltasar” després d’haver quedat demostrat que van ocultar informació sobre l’incendi d’Horta i de fer-se evident també “la descoordinació i relaxació en els moments fatídics”. En la compareixença dels dos Consellers al Parlament de Catalunya, Pallarès ha afirmat que l’actuació d’ambdós “va tenir poca talla política i baixesa moral” i els ha acusat de “voler tapar la realitat per cobrir la seva responsabilitat política”. “Podem dir clarament que vostès van enganyar: el Govern va enganyar als bombers, als familiars i al Parlament”, defensant la tesi del llamp fins que es van produir les detencions dels presumptes autors de l’incendi.

La tesi del llamp

Pallarès ha argumentat que l’informe que defensava la teoria del llamp va ser precipitat i “fet per pressions polítiques”. Cal recordar que el Conseller Baltasar va afirmar que no hi havia lloc al dubte sobre la causa quan el propi servei de meteorologia ja posava rotundament en dubte aquesta versió. “Nosaltres no acusem al Cos d’Agents Rurals, que ens mereixen tot el respecte i els avalen molts anys d’experiència professional” ha explicat Pallarès, “els acusem a vostès de prendre la decisió de donar per tancada la causa en base a un sol informe, sabent que s’estaven analitzant altres possibilitats”.

“No van escoltar a ningú, van actuar amb prepotència” ha afegit Pallarès qui ha recordat que “en el moment que vostès compareixen al Parlament ja sabien que faltava l’informe dels bombers, de la inspecció de treball, de l’institut de meteorologia estatal... i vostès van voler tancar la causa de l’incendi d’Horta d’una manera precipitada”.

“Van enganyar, perquè ja durant l’agost es va posar en dubte la seva versió, perquè al setembre ja sabien que no havia estat un llamp i ara, fins i tot el Conseller Baltasar pretén que ens creguem que es va assabentar per la premsa de les detencions”.

Intimidació als alcaldes

Pallarès també ha denunciat “pressions i intimidació” del Departaments de Medi Ambient i Interior als alcaldes afectats per defensar versions contràries a l’oficial i denunciar descoordinació. “Ho vaig dir per què ho vaig viure” ha reiterat el diputat de CiU i alcalde d’Arnes. “Vostès van intentar que els Alcaldes i la gent dels nostres pobles aparegués com el que no són” perquè segons paraules seves “no va existir descoordinació i el culpable va ser el foc”. “La gent de poble som senzills però no imbècils” ha afegit el diputat nacionalista per qui “si ens va enganyar en la causa, fins a quin punt ens hem de creure la seva versió?”

Descoordinació

Un exemple evident de la descoordinació és que la Direcció General de Protecció Civil, depenent del Departament d’Interior, que és responsable de l’activació dels diferents nivells del PLA INFOCAT (Pla especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya), “no activa el nivell d’Emergència 1 fins les 17:08, dos hores i mitja desprès d’iniciar-se l’emergència i quan ja s’havien produït els moments més dramàtics de la crisi”.

Així ho recull el comunicat oficial “Incidències d’actuació” número 6.044, que s’elabora minut a minut i que també desvetlla que durant més d’una hora va ser impossible contactar amb el comandament. Tot aquest informe es confecciona al mateix moment en que es va produint els diferents fets descrits i per tant, el Conseller d’Interior, així com la resta de responsables del Departament d’Interior, tenen accés des del primer moment a la totalitat d’aquesta informació. Una realitat que “qüestiona el seu comportament davant les crítiques dels Alcaldes i, sobretot, fa dubtar de la seva sinceritat quan ha reiterat des del primer moment que no hi ha voluntat d’enganyar”.

Hora de les responsabilitats polítiques

Per tot això, Pallarès ha afirmat que “ara és l’hora de les responsabilitats polítiques”. “La jutgessa de Gandesa i els seus col·laboradors, a qui des d’aquí els agraeixo la seva dedicació i professionalitat, faran la seva feina i els tribunals acabaran determinant les responsabilitats jurídiques que pertoquin. Però avui vostès han d’assumir les seves responsabilitats, bàsicament per la seva incompetència, una incompetència que ens ha tingut en la incertesa dels fets durant gairebé set mesos” ha conclòs Pallarès.

El diputat de CiU ha recordat la intervenció de Saura sobre els incendis de l’any 1994: “El govern intenta amagar responsabilitats. No és cert que la magnitud de la catàstrofe fos inevitable, no és cert això. I això vostès ho han repetit per tot arreu. Una part importantíssima, una part important de la catàstrofe que s’ha produït és imputable al Govern Català..... Vostès son controladors intervencionistes” Diari de sessions del Parlament de Catalunya setembre 1994, Joan Saura.



Dilluns, 18 de gener de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta