18 de gener del 2005

Saura elogia la professionalitat del cos de Bombers i anuncia millores tècniques, organitzatives i formatives per reforçar la autoprotecció dels que treballin en l’extinció d’incendis

El conseller Saura elogia la professionalitat del cos de Bombers i anuncia millores tècniques, organitzatives i formatives per reforçar la autoprotecció dels que treballin en l’extinció d’incendis for

* Els Bombers incorporaran càmeres als avions per vigilar els incendis des d’alçada, crearan una unitat especialitzada en suport logístic i consolidaran el model d’atac als incendis a través de les columnes mòbils, entre altres millores anunciades avui per Joan Saura.

* El conseller i el cap dels Bombers, Joan Rovira, coincideixen que la mort dels cinc bombers a Horta de Sant Joan va ser un “accident imprevisible i inevitable” que ha causat molt dolor en el Cos de Bombers i que, per evitar que es torni a repetir, cal incorporar l’experiència al procés formatiu dels Bombers.

* Joan Saura expressa el seu total suport al cos de Bombers i demana que no es faci demagògia sobre les causes de l’accident. També felicita la jutgessa de Gandesa i els Mossos d’Esquadra per la investigació duta a terme i explica al Parlament alguns detalls que han portat a la detenció dels dos presumptes responsables.



El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha comparegut avui, acompanyat del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, en la comissió de Justícia, Dret i Seguretat del Parlament, on ha detallat l’excel·lent investigació duta a terme pels Mossos d’Esquadra sobre la presumpta autoria de l’incendi d’Horta de Sant Joan i ha exposat les conclusions del rigorós i exhaustiu informe fet pels Bombers sobre què va passar, com va passar i perquè va passar l’atrapament mortal que va patir la unitat del GRAF Lleida que estaven treballant en l’extinció de l’incendi el passat 21 de juliol.

És la segona vegada que el conseller Saura compareix a petició pròpia per explicar aquest incendi en aquesta comissió parlamentària, en la que també ha intervingut el sotsdirector general operatiu dels Bombers de la Generalitat, l’inspector Joan Rovira, que ha explicat la metodologia emprada en l’elaboració de l’informe gràcies a una recopilació d’informació, imatges, transcripcions de comunicacions i testimonis de tots els que van treballar aquell dia que ha permès reproduir la situació minut a minut.

L’informe, “elaborat amb molt dolor i amb molt esforç personal”, conclou que la mort dels 5 integrants dels GRAF de Lleida i les ferides greus que va patir el sisè integrant de la mateixa unitat “va ser fruit d’un accident, va ser imprevisible i inevitable”, ha explicat el conseller.

“Justament per la perillositat de la feina dels bombers, sempre es busca la manera de treballar amb la màxima seguretat i així es va fer en aquest cas amb la ubicació d’un guaita específic per les dotacions del GRAF, la identificació de rutes d’escapament, l’aplicació dels protocols de maniobres d’autoprotecció amb vehicles d’aigua i sense ells, cerca o realització de zona segura, el seguiment permanent de la situació de les dotacions, etc”, ha detallat Joan Saura.

Després de l’experiència viscuda, el conseller ha dit que aquest accident ha de servir per millorar en les tasques d’extinció d’incendis “especialment des de la perspectiva de la seguretat i l’autoprotecció” i ha anunciat que s’està fent “un judici crític i un anàlisi exhaustiu per millorar els nivells de seguretat i de coordinació que teníem fins el moment de l’accident. Perquè és a partir de l’experiència adquirida i dels problemes detectats en una situació totalment imprevisible que es poden introduir nous mecanismes per millorar els protocols i mesures d’autoprotecció.”

Tant el conseller com el cap dels Bombers, Joan Rovira, han defensat que l'estratègia d'extinció que es va plantejar a Horta de Sant Joan va ser la correcta, però les diferents línies de foc, a causa de la direcció, la intensitat i la velocitat que van prendre inesperadament, van fer insuficients les mesures d'autoprotecció.

Joan Saura ha recordat que després del gran incendi que va arrasar la Catalunya Central l’any 1998 es va decidir crear el grup d’especialistes GRAF i que arran dels incendis de l’estiu de 1994 es va crear el Pla d’emergències Infocat d’incendis forestals.

A partir de l’estudi de l’accident d’Horta de Sant Joan, el conseller Saura ha anunciat mesures de millora a nivell tècnic, organitzatiu i de metodologia d’extinció i a nivell de formació i aprenentatge, al marge de les que pugui plantejar la Comissió d’Investigació delegada del Comitè de Prevenció de Riscos Laborals, que s’ha reunit avui mateix i que no havia pogut accedit a tota la informació pel secret de sumari.

En quan a les millores tècniques, Saura ha destacat que el departament d’Interior ja està treballant en quatre línees de millora:

1.- Disposar de mitjans aeris amb càmeres que permetin obtenir imatges aèries i posició georeferenciada a la cartografia operativa que es transmetin al centre de comandament avançat. D’aquesta manera, encara que sigui a gran alçada i, per tant, sense cap intervenció en l’extinció d’incendi, es podran fer servir les imatges com a mecanisme d’avaluació del que està passant.

2.-Equipar els helicòpters de rescat i comandament amb panells de seguiment GPS i Tetra perquè disposin de cartografia amb posicionament GPS en temps real dels operatius i vehicles.

3.- Disposar de vehicles lleugers específics de transport de dotacions per tal de poder incorporar personal de reforç (no camions d’extinció sinó de transport de persones).

4.-Incrementar el nombre d’emissores amb posicionament GPS. Actualment totes i cadascuna de les dotacions de Bombers, incloses el GRAF, en disposen, i continuarem incrementant aquest nombre d’emissores amb GPS. També el Centre d’Operacions Rescat proporcionarà terminals addicionals Rescat amb posicionament GPS per tal d’assegurar que també el personal de reforç en disposi.

Pel que fa a millores organitzatives i metodològiques en l’extinció, Saura ha anunciat:

1.- La creació d’uns equips de treball específics de suport als comandaments en les grans emergències (no només en els incendis forestals) incorporant la figura d’Oficial de Seguretat i una altra funció, la de supervisor tàctic per cada sector de treball.

2.- La creació d’una unitat especialitzada en suport logístic a les grans actuacions que permeti, entre d’altres, garantir la gestió de tots els requeriments logístics necessaris per les dotacions que estan treballant a les grans emergències.

3.- La consolidació del model d’atac contundent a l’incendi forestal a través de les columnes mòbils, que ja s’està utilitzant.

4.- L’ampliació del tipus de maniobres i tècniques de treball de les dotacions de Bombers per aconseguir equips d’intervenció forestals més polivalents que tinguin, com ara, la línea d’aigua com a principal metodologia de treball d’extinció, però integrant altres tècniques (treball amb eines mecàniques i manuals, utilització d'escumògens retardants en instal·lacions d’aigua, etc.)

5.- La revisió de les condicions de seguretat i maniobres d’autoprotecció dels Bombers en general i del Graf en particular per tal de maximitzar la seguretat de les dotacions en situacions especialment crítiques.

En l’àmbit formatiu, un dels elements bàsics en la professió de bomber, Saura s’ha compromès a:

1.- Establir un programa específic de formació per donar a conèixer a tots el membres del cos de Bombers l’incendi d’Horta de Sant Joan així com les accions de millora que s’introduiran, que ja s’ha incorporat en el Pla de formació d’aquest any.

2.- Reforçar la formació per a la presa de decisió en situacions crítiques d’alta tensió.

3.-Incorporar noves eines formatives tant des de la perspectiva de nous aprenentatges (aula de simulació) com del procés acadèmic en sentit estricte (formació via e-learning).

Ple suport al cos de Bombers de la Generalitat

El conseller Saura ha expressat el ple suport seu personal, del Govern i de la ciutadania de Catalunya en el cos de Bombers de la Generalitat, un dels més prestigiats del món, i ha recordat que la tasca de bomber és “intrínsecament perillosa” perquè, entre d’altres coses, s’han de prendre decisions en qüestió de minuts.

“Els accidents, una vegada han passat i s’han estudiat tots els detall i des de totes les perspectives possibles, obtenint informació que en moment de passar l’accident no es coneixia, es troba la manera en què no haurien passat. Però aquesta és la fatal idiosincràsia d’un accident”, ha dit el conseller

Joan Saura ha tingut paraules de record i homenatge per a Jaume Arpa, en David Duaigües, en Ramon Espinet, en Jordi Moré i en Pau Costa. I per en Josep Pallàs, que en va resultar greument ferit.

“Tots ells autèntics professionals, persones experimentades i amb un elevat nivell de coneixements, que estaven lluitant cos a cos contra el foc per evitar que afectés els veïns d’Horta de Sant Joan i es van veure atrapats per les flames. Malauradament, ni el millor Cos de Bombers pot evitar que, a vegades, un incendi agafi grans proporcions i provoqui tant de dolor”, ha subratllat el conseller d’Interior.

Que no es faci demagògia

El conseller Saura també ha demanat que “no es barregi demagògicament la causa i l’origen del foc, amb la gestió de l’emergència i l’extinció de l’incendi” i ha fet una crida perquè “entre tots, els ciutadans i ciutadanes, els membres del Govern i de l’oposició i els mitjans de comunicació aconseguim reforçar l’autoconfiança i el suport que el nostre Cos de Bombers necessita i es mereix.”


L’excel·lent investigació dels Mossos d’Esquadra i la jutgessa de Gandesa

Joan Saura també ha felicitat a la jutgessa de Gandesa i al cos dels Mossos d’Esquadra per l’excel·lent i fructífera investigació duta a terme que ha permès la detenció dels dos presumptes responsables d’originar l’incendi d’Horta de Sant Joan.

“Vull des d’aquí felicitar la jutgessa de Gandesa i als Bombers i Mossos d’Esquadra per l’eficàcia i la professionalitat en les seves investigacions i en l’elaboració dels seus informes i per haver portat a terme amb molta discreció les seves actuacions tal i com ho imposava el secret de sumari del cas”, ha destacar el conseller, que ha informat que el mateix dia 21 de juliol la Unitat Territorial d’Investigació dels Mossos d’Esquadra va iniciar, com correspon a un fet d’aquesta gravetat, unes diligències per determinar les causes que van causar la mort de cinc bombers i lesions greus a un sisè.

Els Mossos d’Esquadra van prendre declaració a 12 testimonis directes de l’incendi (propietaris de finques i els primers bombers que hi van acudir). Alguns testimonis van dir als Mossos que per la zona havien vist dos excursionistes a l’hora aproximada en què va iniciar-se el foc i que aquests van trucar al telèfon d’emergències 112 avisant de l’incendi.

Quan es va concretar la seva identitat, aquestes dues persones van ser citades per tal de disposar de la seva versió, de la mateixa manera que la resta de testimonis presencials de l’incendi. Els Mossos van trobar en les seves declaracions algunes contradiccions.

A principis del mes d’agost, la jutgessa va emetre un manament judicial pel qual facultava la Unitat Central de Medi Ambient del Cos de Mossos d’Esquadra a determinar i a ratificar les causes i el lloc on es va iniciar l’incendi.

A més, el 14 d’agost, amb autorització de la jutgessa de Gandesa i amb la presència del secretari judicial, 5 agents dels Mossos d’Esquadra van realitzar una inspecció ocular de les ferides i marques exteriors del pi blanc situat al “Pinaret de Don Pedro” on en un inici es va establir que havia començat el foc, i que va incloure el tall i transport de 2 mostres del tronc per un estudi més detallat.
Tot i que agents de la Unitat Central de Medi Ambient són alhora biòlegs, les 2 mostres del tronc van ser remeses a un catedràtic d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona per una anàlisi de les causes que han provocat les marques al tronc. Segons l’informe del catedràtic, les marques probablement van ser causades per l’impacte d’un llamp que va caure un temps abans (que no es pot determinar exactament) de l’inici de l’incendi.

L’informe final de la Unitat de Medi Ambient dels Mossos estableix, però, que “l’inici de l’incendi està vinculat a una acció humana, ja sigui de forma imprudent o dolosa” i determina que el focus de l’incendi va començar prop d’un munt de llenya al mas del Pixantó i que aquesta llenya representa molta càrrega de combustible. L’informe fou lliurat a la jutgessa de Gandesa la darrera setmana de novembre.

A partir d’aquest informe, la Unitat Territorial d’Investigació demana autorització judicial d’intervenció telefònica dels telèfons mòbils dels dos excursionistes i inicia una intensa tasca d’investigació centrada en ells dos, i que inclou una segona declaració a la comissaria.

El passat 7 de gener de 2010, un dels sospitosos és citat a declarar a la comissaria dels Mossos per tercera vegada. Després de la citació i abans de presentar-se a la comissaria, es posa en contacte amb un agent d’Investigació dels Mossos d’Esquadra, li diu que no pot aguantar més la pressió de la investigació, que té un càrrec de consciència, i li confessa que ell i el seu company van intervenir en l’incendi.

El sospitós és traslladat a la comissaria d’Amposta, on se li pren declaració formal. De la seva declaració, i amb les proves que han anat acumulant els Mossos, es deté el segon sospitós que, d’acord amb els seus drets com a detingut, declina declarar davant els Mossos. Posteriorment ambdós detinguts passen a disposició judicial i la jutge decreta la seva presó provisional acusats d’un delicte d’incendi intencionat.

Amb aquest relat dels fets, el conseller ha defensat que “en cap moment s’ha amagat cap tipus d’informació a ningú, i molt menys s’ha enganyat. L’informe dels Agents Rurals del juliol del 2009 era l’únic informe que teníem en aquell moment que determinava un punt d’inici de l’incendi. Els Mossos d’Esquadra van iniciar, a petició judicial, un segon informe, que per la complexitat de les anàlisis i contrastació de proves, va estar acabat a finals de novembre de 2009.”

“Fins a la detenció dels dos sospitosos, cal remarcar que tota l’actuació policial estava sota secret de sumari i, per tant, s’ha actuat amb el més escrupolós respecte a la decisió judicial. En aquest sentit, no és que hi hagi hagut manca d’informació, sinó que no hi havia informació que es pogués donar. En tot moment hem complert les restriccions que imposava el secret de sumari”.

El conseller ha negat que hagués hagut descoordinació entre administracions: “Cadascuna ha realitzat les seves funcions d’acord amb les seves competències. La tasca dels Mossos ha estat esbrinar les causes i l’autoria d’un incendi que va acabar amb la vida de cinc bombers i va ferir greument un altre, amb els mitjans i les tècniques d’investigació criminal pròpies de la policia.”

Comunicat de Premsa
18-01-2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta