19 de novembre del 2005

La Ribera serà la comarca de l'Ebre amb menys inversions el 2006, tot i l'«efecte Flix»

La nova residència flixenca, els polígons i les actuacions culturals comparteixen partides amb les millores de la C-12

Flix s'emporta la inversió més gran de les previstes al pressupost de la Generalitat del 2006 a la Ribera d'Ebre, en part gràcies al projecte de la residència per a la gent gran i el centre de dia, que acumularà 3,4 milions d'euros. En total, el govern català preveu invertir poc més de 12,2 milions d'euros a la Ribera, una xifra que la converteix en la comarca de les Terres de l'Ebre amb menys inversions directes, darrere de la Terra Alta (16,3 milions). Altres projectes importants seran el cens emfitèutic de l'hospital de Móra d'Ebre (2,5 milions) i el reforçament del ferm de l'eix de l'Ebre (C-12) entre Ascó i Flix. També destaquen les actuacions en l'àmbit del patrimoni, com les millores al castell de Miravet (630.000 euros).

En el pressupost del 2005, la Generalitat destinava més de 16,3 milions d'euros a la Ribera d'Ebre. Però el de l'any passat era el primer pressupost que el govern català feia després de la gran alarma que al setembre del 2004 van generar els informes sobre la muntanya de residus tòxics i radioactius que s'acumulen al pantà de Flix. Al pressupost del 2006, ja amb l'efecte Flix força desinflat -les administracions han compromès uns 100 milions d'euros per extreure els residus-, la Ribera serà la comarca de les Terres de l'Ebre que rebrà menys diners, fins i tot darrere de la Terra Alta (16,3 milions). Concretament, el govern tripartit només ha previst destinar-hi 12.238.574 euros en inversions reals.Més d'una quarta part del pressupost del govern català per a la Ribera d'Ebre anirà a parar a la nova residència per a la gent gran i el centre de dia de Flix (3,4 milions), una inversió anunciada pel conseller en cap, Josep Bargalló, quan l'alarma per la contaminació de l'embassament encara tenia molta força. Flix també té altres partides compromeses, com la rehabilitació del castell (180.000 euros), la segona fase del polígon industrial La Ventonella (250.784 euros) i una obra molt esperada: la millora de la cruïlla que dóna accés a l'eix de l'Ebre (C-12), que té una dotació de 217.317 euros. El municipi governat per Pere Muñoz (ERC-AM) també es veu beneficiat per una altra obra a l'eix de l'Ebre, el reforçament del ferm de la C-12 entre Ascó i Flix (1,3 milions d'euros). El Departament de Política Territorial i Obres Públiques també destinarà 854.000 euros al condicionament del tram de la C-12 entre Garcia i Ascó.

Actuacions industrials i conservació del patrimoni

L'alarma sobre el pantà de Flix va tornar a evidenciar la dependència de la Ribera d'Ebre respecte de la planta d'Erkimia i la central nuclear d'Ascó. La Generalitat ha treballat amb l'Ajuntament perquè Flix tinga un nou polígon industrial, de caràcter públic, per al qual l'Incasol ja ha adquirit terrenys. Un polígon en què es preveu fer un centre tecnològic especialitzat en el tractament dels residus i els processos de descontaminació. És en aquest context que el pressupost de la Generalitat per al 2006 preveu una partida de 250.884 euros per a la segona fase del polígon flixenc de La Ventonella. A més, el govern català també destina 540.547 euros per al polígon industrial del Molló, que diferents municipis del sud de la Ribera d'Ebre impulsen en terrenys de Móra la Nova i Tivissa. Però a part d'aquestes dues actuacions el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha previst una altra partida molt important, de més de 2 milions d'euros, per al nou polígon industrial de Camposines, en què estaran consorciats municipis del nord de la Ribera d'Ebre i de la Terra Alta. D'altra banda, la Generalitat també ha reservat 180.000 euros per restaurar el castell de Flix, i 630.000 euros més per finançar noves millores al castell templer de Miravet. Les inversions en cultura i conservació del patrimoni continuen amb l'arxiu comarcal, a Móra d'Ebre (432.728 euros), i la restauració del poblat ibèric de Sant Miquel de Vinebre (93.223 euros).

Reforma de la residència Natzaret de Móra d'Ebre

Al marge de la construcció de la nova residència i centre de dia de Flix, la Generalitat també ha inclòs al pressupost del 2006 una partida de 590.000 euros per remodelar la residència Natzaret, de Móra d'Ebre. Encara no hi ha projecte definitiu, però els treballs inclouran l'adequació de les finestres i la substitució de tots els banys de les habitacions, així com l'adaptació de les cambres a l'actual normativa d'accessibilitat. El centre Natzaret és de titularitat pública i té una capacitat de 80 places de residència i 10 places de centre de dia. Per la seua banda, la residència de Flix tindrà 100 places de residència i 20 de centre de dia, i permetrà recuperar les antigues escoles, un edifici racionalista alemany de l'any 1917.

El Punt (19-11-05)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta