21 de novembre del 2005

Les carreteres fan que la Terra Alta siga l'única comarca de l'Ebre que rep més diners

El pressupost de la Generalitat per al 2006 també destina partides importants al regadiu i a la conservació del patrimoni

La Terra Alta és l'única comarca de la regió de l'Ebre que el 2006 rebrà més diners del pressupost de la Generalitat. Així, mentre que les inversions reals del 2005 a la Terra Alta estaven quantificades en 9,6 milions d'euros, la mateixa comarca podria rebre l'any que ve més de 16,3 milions d'euros, el que representa un increment del 68,88%. De fet, durant la presentació del pressupost, el delegat del govern a l'Ebre ja va argumentar que la Terra Alta necessitava un tractament especial. Lluís Salvadó va explicar que l'esforç inversor a la Terra Alta respon a la voluntat per reequilibrar el propi territori, i que els 16,3 milions serviran per continuar impulsant el regadiu i la millora de la xarxa viària. Les carreteres concentren la majoria de les inversions.

Si comparem les inversions del 2005 amb les que la Generalitat preveu per a l'any que ve a les Terres de l'Ebre, les dades constaten que mentre que al Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d'Ebre es redueixen, a la Terra Alta les inversions reals s'incrementen més d'un 68%. Això afavorirà que la Terra Alta deixi de ser el 2006 la comarca ebrenca que rep menys diners de la Generalitat, ja que els seus 16,3 milions d'euros superaran per primera vegada els 12,2 milions que tindran a la Ribera d'Ebre. El delegat Lluís Salvadó va aprofitar la presentació del pressupost, fa uns dies, per recordar que la Terra Alta necessita un tractament especial, per aconseguir també un «reequilibri» dins del mateix territori. Salvadó també va recordar que la Terra Alta és la comarca que sempre té un creixement més baix, i que també té unes infraestructures més deficients. Per això, bona part dels 16,3 milions es destinaran a capgirar la situació de la Terra Alta, amb un fort impuls al projecte de regadiu i amb la millora de la xarxa viària.Entre les diferents inversions, hi destaquen les partides per a les obres al camí rural de Gandesa i Batea (340.000 euros), el condicionament de la carretera C-221 entre Batea i l'Aragó (393.000 euros), i la millora del ferm de la carretera N-230B entre Prat de Comte i el Pinell de Brai (736.000 euros). Però sobretot cal remarcar les dues primeres partides (de 4,3 milions d'euros i 251.000 euros) per al condicionament de la carretera entre Horta de Sant Joan i l'eix de l'Ebre, a l'altura de Xerta. El projecte ha estat llargament reivindicat al conjunt del territori, i costarà un global de 30 milions d'euros.

Habitatge, educació, indústria i patrimoni

En el cas de la Terra Alta, el pressupost de la Generalitat per al 2006 també dedicarà una atenció especial a les polítiques socials, amb inversions en cultura, educació, salut i benestar i família. Els habitatges tutelats i el centre de dia de Gandesa rebran 157.776 euros, i a la capital comarcal també arribaran 203.000 euros per al CEIP Puig i Caballer. El Departament de Política Territorial preveu destinar 643.215 per construir 18 habitatges a Horta de Sant Joan, així com 207.245 euros per a la cooperativa modernista de Pinell de Brai. El mateix departament també farà altres inversions en patrimoni cultural, com la restauració de l'església de Sant Pere, a Corbera d'Ebre (207.241 euros), i la rehabilitació de la plaça major d'Arnes (180.798 euros). També a Arnes, Política Territorial destinarà més de 100.000 euros a l'actuació urbanística Plana del Riu. Bot també rebrà 340.000 euros per a la primera fase de l'actuació Les Forques, i es beneficiarà de la millora de la carretera fins a Horta de Sant Joan (559.000 euros). D'altra banda, en l'apartat d'inversions no comarcalitzades, la Terra Alta participarà d'una de les actuacions més importants en creació de sòl industrial, gràcies als més de 2 milions d'euros del polígon de Camposines, a la Fatarella, que un grup de municipis terraltins promouen amb poblacions del nord de la Ribera d'Ebre. El govern també preveu més d'1,2 milions d'euros per reforçar el ferm de la C-12B entre la Fatarella i Ascó.

Aigua per al camp

La continuació de les obres del reg oriental i els nous regadius de la Terra Alta, amb una inversió total que supera els 7 milions d'euros, acumulen bona part del pressupost de la Generalitat a la comarca. De fet, Agricultura només destinarà una quantitat tan elevada (3,5 milions) en els primers treballs del canal de reg Xerta-Sénia, que comparteixen dues comarques, el Baix Ebre i el Montsià. D'altra banda, el Departament de Medi Ambient i Habitatge invertirà 410.659 euros per obrir una oficina comarcal a Gandesa.

El Punt (21-11-05)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta