17 de novembre del 2005

Tortosa reconstruirà les escales de la Catedral quan s'urbanitzi la nova plaça

L'Ajuntament enderrocarà les cases de l'antiga façana fluvial i agruparà les obres dins del Pincat

La reconstrucció de les escales de la catedral de Tortosa, que van ensorrar-se al maig del 2002 a causa d'uns aiguats, encara haurà d'esperar una mica més. L'Ajuntament, el bisbat de Tortosa i el Departament de Cultura van anunciar ahir que les obres podrien començar per les festes de la Cinta del 2006, perquè ara el criteri és agrupar la recuperació de les escales amb l'enderrocament de les cases de davant de la Catedral i la urbanització d'una gran plaça pública, dues actuacions previstes al pla integral del nucli antic (Pincat). L'alcalde Joan Sabaté va detallar que el primer pas serà la compra o l'expropiació de les cases.
L'Ajuntament de Tortosa ja té una raó més per enderrocar les cases de l'antiga façana fluvial, ja que fins que no vagin a terra no podran començar les obres de recuperació de les escales de la Catedral. L'alcalde Joan Sabaté, el director general de Patrimoni de la Generalitat, Francesc Tarrats, i el bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, van comparèixer junts per escenificar l'acord sobre la solució definitiva, que aprofitarà la nova plaça de davant de la Catedral, un projecte previst al Pincat. Sabaté va explicar que ja tenen força avançat el procés expropiatori de les cases, per intervenir-hi durant el 2006. De fet, l'alcalde va afegir que el projecte constructiu de la gran plaça pública, amb la nova escalinata frontal de la Catedral, podria estar enllestit en mig any, perquè les obres puguin començar abans de les festes de la Cinta. Sabaté va concretar que el Departament de Cultura assumirà els 400.000 euros que hauria costat reconstruir les escales, i que la resta del finançament serà a càrrec de l'Ajuntament i del Departament de Política Territorial, a través del conveni de la llei de barris que desenvoluparà el Pincat. «No seria de gaire sentit comú fer una actuació provisional, si després hem de reurbanitzar tot el sector i refer les obres», va argumentar Sabaté.De fet, Salinas va manifestar la conformitat del bisbat de Tortosa amb la solució adoptada, i també va justificar que s'haja descartat una actuació provisional. Amb tot, la participació del bisbat en el projecte serà relativa, ja que es limitarà a la neteja posterior de la façana principal. En aquesta línia, Salinas va explicar que ja han encarregat les noves imatges que posaran a les capelletes buides, i que el bisbat buscarà altres recursos per dignificar la façana, «perquè sense les cases del davant es veurà molt més». Tarrats també va defensar el canvi de plans, i va negar que Cultura estiga renunciant a finançar la restauració de les escales amb l'1% cultural de l'Estat.

El Punt (17-11-05)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta