El futur canal públic i territorial de TDT costarà als ajuntaments més d'un milió d'euros
El delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó, va convocar aquesta setmana un grup de periodistes, per fer un intercanvi d'opinions sobre el desplegament de la Televisió Digital Terrestre (TDT) a les Terres de l'Ebre i el procés de creació del canal públic que estarà gestionat per un consorci d'ajuntaments. En primer lloc, Salvadó va recordar que les Terres de l'Ebre tenim assignat un múltiplex, i que per tant al territori tindrem un total de quatre televisions locals: tres seran de titularitat privada i l'altra serà aquesta tele pública dels ajuntaments, que ja té un nom, Ebre TV. El 9 de gener acaba el termini per presentar-se al concurs de les televisions privades, que tindran una concessió per emetre durant 10 anys, de caràcter prorragable. A partir del 2006, les teles locals privades que no tinguin concessió de TDT, hauran de deixar d'emetre en analògic, el sistema actual. Salvadó va confirmar que fins ara hi ha set o vuit projectes que podrien presentar la seua candidatura per obtenir una de les tres llicències privades de TDT territorial. També va dir que el Govern no serà excessivament estricte a l'hora de valorar els projectes, i que el concurs de cap manera quedarà desert. La Generalitat atorgarà tres llicències privades de TDT territorial, i després serà el mercat qui decidirà si els canals sobreviuen o no. Pensem que alguns dels projectes per obtenir aquestes llicències serien els presentats per Canal Català Ebre, Tortosa Televisió i Canal 65 de Sant Carles de la Ràpita. No sabem, del cert, si el setmanari La Veu de l'Ebre haurà presentat finalment alguna inciativa.
En realitat, només la posada en funcionament d'un projecte televisiu en TDT és força car, a partir del milió d'euros anuals. De fet, el finançament serà un dels esculls que haurà de superar Ebre TV, el canal públic dels ajuntaments. Salvadó va remarcar que el futur consorci només té cinc ajuntaments de ple dret: Tortosa, Roquetes, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Deltebre, però que després s'hi afegiran la resta de municipis, amb la voluntat que el projecte puga implicar els 52 ajuntaments de les Terres de l'Ebre. En el moment actual la prioritat és definir quina serà la eina, el consorci, que gestionarà Ebre TV. Durant els pròxims 4 o 5 mesos, Govern i ajuntaments redactaran el projecte tècnic per tirar endavant el producte. Les previsions són que el canal puga començar a emetre a partir del maig del 2006, primer exclusivament en analògic i més endavant en tecnologia TDT. L'opció d'utilitzar el sistema simulcast (que permet emetre en analògic i digital a la vegada, com estan fent ara la majoria de televisions) ha quedat descartada pel seu elevat cost. Per garantir la viabilitat econòmica, Ebre TV també tindrà publicitat, encara que Govern i ajuntaments són conscients que el canal haurà serà deficitari, almenys en un primer moment.
Els altres problemes amb què s'està trobant Ebre TV abans de nàixer és la mateixa composició del consorci, així com la creació d'un organisme tècnic i professional que servisca per garantir que serà un canal amb vocació de servei públic, plural, de qualitat i veritablement territorial. Per evitar que la línia editorial del canal siga monocolor, en funció dels partits que governin en aquells ajuntaments que tindran més pes al consorci, les decisions es prendran a patir dels dos terços del consell de direcció. També caldrà resoldre la cobertura tècnica del canal. Actualment, només el repetidor de Coll Redó emet la TDT. L'empresa Tradia haurà d'anar adaptant la resta de repetidors del territori, fins assolir el 90% de les Terres de l'Ebre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.