El bloc Lo gaiter de l'Ebre, del periodista Oriol Gracià, ha publicat avui una interessant entrevista a Armand Puig, estudiós de les anomenades Homilies d'Organyà. En realitat, l'entrevista va ser publicada per primera vegada al número de La Veu de l'Ebre de la setmana passada, però la veritat és que val la pena recuperar-la.
Les Homilies són el document literari més antic escrit en català, almenys dels coneguts fins al moment. Però segons Puig, les Homilies no són d’Organyà sinó de Tortosa: una hipòtesi que posa la capital del Baix Ebre al centre de la història lingüística dels Països Catalans.
Puig afirma que la seua teoria trenca aquella concepció romàntica de Catalunya segons la qual la nostra cultura es gesta exclusivament al nord del Principat. Tot plegat posa de relleu que, a finals del segle XII, la llengua catalana era tan potent a l’Urgell, com a Girona, Vic o a Tortosa, on segurament compartia protagonisme amb l’àrab.
L'estudiós també recorda que enguany les Homilies d’Organyà compleixen 800 anys. "Tenint en compte la transcendència del text, les celebracions d’aniversari han passat desapercebudes", afegeix Puig, que lamenta que hagi faltat "voluntat política". Puig diu que "des de les institucions públiques s’ha preferit promoure el quart centenari de la publicació del Quixot i això ha eclipsat el 800 aniversari de les Homilies d’Organyà". Una oportunitat perduda, segons l'estudiós de les Homilies, ja que el català encara no està plenament reconegut a la Unió Europea i hem perdut una oportunitat excepcional per explicar els orígens de la nostra llengua.
Llegiu l'entrevista completa clicant aquí mateix.
17 de desembre del 2005
1 comentari:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
No he trobat l'enllaç però, aquesta notícia la va treure ja el diari Avui fa dos o tres anys.
ResponElimina