Un grup d'empreses ja té 36 hectàrees a la partida de la Devesa per produir-hi 8 megawatts d'energia
Serà la planta fotovoltaica més gran de l'Estat espanyol i estarà a Flix. L'Ajuntament ha portat el projecte d'una manera tan discreta que només la necessària publicació als butlletins oficials ha posat al descobert l'operació. Una societat d'empreses, anomenada Flix Solar SL, ha presentat un projecte per construir una gran planta fotovoltaica de 8 megawatts a la partida de la Devesa, on ja han adquirit 36 hectàrees. L'alcalde de Flix, Pere Muñoz, va confirmar que la inversió serà d'uns 50 milions d'euros, i també va anunciar que han fet una reserva de terrenys al polígon de la Devesa, per facilitar una futura ampliació.
En realitat, el ple de l'Ajuntament flixenc va aprovar el projecte el 28 d'octubre, però el govern municipal tenia el compromís de tramitar-lo amb la màxima discreció. «Tenim el consens de tots els grups municipals i hem portat el projecte molt discretament, perquè ens ho havia demanat l'empresa i no podíem posar en perill una inversió tan important», va afirmar ahir l'alcalde de Flix, Pere Muñoz. En aquesta línia, Muñoz va confirmar que el projecte es troba en fase d'exposició pública, i que també ha estat enviat als diferents departaments de la Generalitat que tenen competències sobre la qüestió. De fet, Muñoz va concretar que fins i tot el conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, ja coneix i avala el projecte. L'alcalde també va avançar que Flix Solar SL preveu desenvolupar i explotar una planta fotovoltaica de 8 megawatts, i que tenen el suport de Fecsa Endesa per poder connectar la producció a la xarxa. «Volem ser prudents, però estem molt satisfets i il·lusionats amb el projecte, ja que contribuirem a la producció d'energies renovables i diversificarem la nostra activitat industrial», va argumentar l'alcalde.Muñoz va explicar que Flix Solar SL preveu fer una inversió d'uns 50 milions d'euros al municipi, i que la construcció de la planta fotovoltaica i el seu manteniment representaran la creació d'un número important de llocs de treball, que encara no es poden concretar. L'alcalde també va detallar que la planta fotovoltaica podria ser una realitat a partir de l'any que ve, i que els promotors esperen instal·lar 88 panells solars. En aquest sentit, el projecte ha representat l'afectació d'una gran superfície, i és per això que Flix Solar SL ja controla unes 36 hectàrees al costat del polígon industrial de la Devesa. A més, l'alcalde va remarcar que també han fet una reserva de sòl a la mateixa Devesa, per facilitar una futura ampliació de la planta fotovoltaica.
Per la seua banda, el portaveu d'Ecologistes en Acció a Tarragona, Jaume Morrón, va valorar el projecte molt positivament, i va assegurar que la planta de Flix serà la més gran de les que funcionen a l'Estat. Morrón va explicar que la planta de l'hort solar d'Aznalcóllar, al parc sevillà de Doñana, encara no està acabada, però que produirà 2,2 megawatts. «Actualment, la planta més gran en funcionament és la de Tudela, a Navarra, amb 1,2 megawatts», va recordar. Finalment, Morrón va afirmar que Ecologistes en Acció donarà suport a tots els projectes d'energia solar i eòlica que es presentin «en condicions de sostenibilitat».
Tivissa té altres pretendents i Gamesa «s'autodescarta»
Flix no serà l'únic municipi de la Ribera d'Ebre que tindrà una planta fotovoltaica de grans dimensions. Tivissa també ha previst aprofitar els terrenys de l'antic abocador comarcal per emplaçar-hi unes instal·lacions que recullin l'energia del sol. Amb tot, l'empresa Gamesa Solar hauria descartat la possibilitat d'emplaçar a Tivissa el projecte que també va haver de retirar de Tarragona, ja que les negociacions amb l'Ajuntament no han fructificat com la companyia esperava. En un primer moment, l'Ajuntament hauria ofert els terrenys de l'antic abocador, a canvi d'atreure per a Tivissa la inversió de Gamesa, d'uns 18,5 milions d'euros. Amb tot, l'alcalde Jordi Jardí ja va advertir que les negociacions no estaven tancades, i que parlarien amb altres empreses si Gamesa descartava la candidatura de Tivissa, ja que hi havia altres municipis de la demarcació que també aspiraven al projecte. De fet, fonts pròximes al sector van suggerir ahir que Reus, finalment, podria ser la població escollida.
El coordinador d'indústria de l'Ajuntament de Tivissa, Enric Cavallé, va matisar ahir que es va produir un malentès amb Gamesa, i que va agreujar-se amb la publicació dels contactes al diari El Punt, el 6 de novembre. Segons Cavallé, la previsió sempre ha estat obrir un concurs públic per adjudicar el projecte a l'oferta més atractiva. Cavallé va explicar que han visitat Tivissa tècnics de Fecsa Endesa, Iberdrola, Gamesa i Ecotècnia, amb l'objectiu d'interessar-se pel projecte. Cavallé va confirmar que Gamesa «s'ha autodescartat» perquè el concurs públic obre les portes a la participació de les altres empreses, però que l'Ajuntament tivissenc no està molest pel canvi d'opinió de la companyia. Cavallé va concretar que Tivissa podria convocar el concurs públic durant el primer semestre del 2006, un cop hagin clausurat completament l'abocador comarcal i els terrenys hagin retornat a l'Ajuntament. De fet, Cavallé va afegir que Tivissa tindrà unes 4 hectàrees de terrenys útils, amb la previsió de poder produir fins a 2 megawatts. A més, l'adjudicatària també podrà explotar el subministrament elèctric a la pedania de Llaberia.
El Punt (03-12-05)
3 de desembre del 2005
Flix projecta una gran planta fotovoltaica i rebrà una inversió de 50 milions d'euros
1 comentari:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Tanta velocitat fa tanta pudor que la de l'Erkimia ja ni la sento
ResponEliminaSeguim sent el racó on fan cap les turbines que no volen enlloc.