5 de desembre del 2005

Llums de Nadal i Tortosa fosca

Si res no falla, aquesta nit s'encendran els llums de Nadal de Tortosa. No entrarem a valorar si ho fem massa aviat o massa tard (a Tarragona i Reus va fer-se l'encesa divendres, però també és veritat que per Nadal encara falten quasi vint dies: ens hem tornat bojos). Enguany, l'Ajuntamet tortosí ha instal·lat 320 punts de llum, 75 més que l'any passat. Com cada any, també s'il·luminarà la façana i el campanar de la parròquia del Roser (una de les últimes grans idees de Cardús, sortís del seu cap o no), la façana de l'ajuntament i també, per primer cop, les portes del Mercat Municipal. Amb tot, amb l'objectiu de reduir la contaminació lumínica, el 99% de les bombetes seran de baix consum (per què no el 100%?, em pregunto jo), el que suposarà un estalvi energètic i per tant econòmic. A més, també es reduirà l'horari de funcionament de l'enllumenat nadalenc. Així, fins el 23 de desembre només s'obrirà fins les 21,30 hores (si les botigues ja estan tancades, quin sentit té tenir els encesos uns llums que serveixen per donar ambient comercial-perdó, volia dir "nadalenc"-?). Però des del 24 de desembre fins el 6 de gener, coincidint plenament amb les festivitats de Nadal, Cap d'Any i Reixos, l'enllumenat romandrà encès fins a la una i mitja de la nit (simplement penós: com a mínim podrien deixar els llums encesos fins a l'hora de tancament dels pubs. O és que no volen que la gent vagi als pubs? No sé per què, però ara em ve a la memòria el boicot municipal al Merlet, un boicot que va convertir el Welcom en l'únic local per veure els concerts de l'EbreMusik. Això és perquè també volen fer un festival de baix consum. El pròxim pas serà fer els concerts de l'EbreMusik a la sala menuda de l'auditori, dins de l'Entrecultures).
I mentre passa tot això, Tortosa continua sent una ciutat fosca. I no perquè volem estalviar, sinó perquè no hi ha prou potència contractada amb Fecsa per il·luminar correctament els carrers i places. La gent de l'associacions de veïns ho saben i ho han denunciat reiterades vegades. Com a mínim, fins ara, durant els dies de Nadal, els carrers estaven més o menys il·luminats. Els últims dies ja vam parlar de l'apagada gairebé crònica que hi ha hagut a la vorera dreta del pont de l'Estat. Però des que va acabar l'Entrecultures, la plaça de l'auditori també ha estat un munt de dies a les fosques. Si no fos per la llum ocasional dels fars dels cotxes que entraven o marxaven del pàrquing, la plaça de l'auditori estava més fosca que la gola d'un llop. Per arribar al cotxe havies d'anar a les palpentes. I què dir del parc municipal, d'alguns carrers del nucli o de la ronda Reus, el carrer que puja cap a l'estació! A partir de les sis de la tarda, ara a l'hivern, sembla la caverna de Plató.
Ajuntament nostre, alcaldes i regidors: Deixeu els llums encesos tota la nit, que si el 99% de les bombetes són de baix consum no ens ha de sortir tan car! Permeteu-nos este capritxo. I si això no és possible, com a mínim, ordeneu que la brigada ens reparteixi per les cases una pila o una llum de ganxo, per fer-mos una mica de llum davant dels morros de cada ciutadà i ciutadana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta