25 de febrer del 2006

Bargalló anuncia una nova normativa eòlica per evitar la massificació

El Palau Abària de Tortosa ja és la nova seu de la Generalitat a les Terres de l’Ebre

El conseller primer i president en funcions de la Generalitat, Josep Bargalló, va ser l’encarregat d’inaugurar ahir la nova seu de la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre. Han estat més de tres anys d’obres i una inversió d’uns 3 milions d’euros, que han servit per rehabilitar el Palau Abària, un dels edificis més representatius del nucli antic de Tortosa. La visita de Bargalló, al marge d’aplegar una important representació social i institucional d’arreu del territori, va servir per deixar clara la posició del govern català sobre la polèmica eòlica. El conseller primer va matisar les declaracions del conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, i va anunciar la «imminent» aprovació d’una normativa que evitarà la «massificació eòlica» a les comarques de l’Ebre.

Bargalló va aprofitar la visita d’ahir a Tortosa per posar una mica de llum en la nebulosa de declaracions oficials sobre el model d’implantació eòlica que preveu la Generalitat. Només quatre dies després de les declaracions del conseller Rañé, que havia afirmat que el govern no posarà límits a l’allau de projectes de parcs eòlics que continuen desembarcant a les Terres de l’Ebre, el conseller primer va recordar que parlava «com a president de la Generalitat en funcions i en nom de tot el govern». Bargalló va precisar que ho havia discutit amb el titular d’Indústria, i que tenia la percepció que potser Rañé no s’havia explicat bé. «El nostre govern no ha aprovat cap projecte de parc eòlic a les Terres de l’Ebre, i els que estan aprovats són fruit de la política del govern anterior», va dir. Bargalló va recordar que alguns d’aquells projectes no s’han executat perquè no tenien garantida la connexió a la línia per evacuar la producció energètica.
En segon lloc, va admetre que l’executiu català té set expedients més en tràmit a les comarques de l’Ebre, i 22 sol·licituds més que encara no han entrat en fase de tramitació. «Ara no podem dir si els projectes seran aprovats o no, perquè això seria prevaricació i influir en un expedient que encara no s’ha tramitat», va advertir. «Sí que podem dir que no necessàriament tot allò que està en tràmit acabarà sent aprovat, i sense cap judici de valors també podem avançar que alguns dels expedients tenen carències tècniques evidents», va revelar Bargalló.
Tot seguit, el conseller primer va alertar que en aquests moments les Terres de l’Ebre ja concentren entre el 50% i el 60% de la producció eòlica autoritzada a Catalunya, i que la Generalitat sap que un percentatge tan alt «no és bo ni és correcte». Bargalló va refermar que el govern català vol que el percentatge eòlic assumit per la Terra Alta i la resta de les comarques de l’Ebre siga «molt inferior al 60%». El conseller primer va admetre que l’actual normativa eòlica no permet introduir el concepte de «territorialitat» en la implantació eòlica. En aquest sentit, Bargalló va anunciar que «de manera immediata i a curt termini el govern plantejarà una nova normativa eòlica», per introduir els conceptes de «distribució territorial» i de «no-massificació, potser més difícil de definir». Segons Bargalló, la Generalitat també demanarà que els nous projectes eòlics incorporin les últimes tecnologies, per produir la mateixa energia amb un nombre més reduït d’aerogeneradors.

>La «centralitat» de Tortosa a la vegueria

El conseller primer va destacar que la inauguració del Palau Abària «dignifica» la seu de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, i que representa la consolidació dels diferents edificis que el govern català té a Tortosa. Josep Bargalló va remarcar la voluntat de col·laboració de la Generalitat amb l’Ajuntament per impulsar la recuperació del nucli històric, en la línia del que també estableix el conveni per desenvolupar els ajuts de la llei de barris. El conseller primer va insistir que el Palau Abària ja és la «seu central» de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, «un exemple més del compromís de la descentralització del govern al territori», i el «reconeixement de la centralitat de Tortosa en aquesta vegueria».
Tot seguit, Bargalló va assegurar que és una «prioritat» per al govern tripartit acabar la legislatura amb una nova organització territorial ajustada a la realitat nacional de Catalunya. El conseller primer va negar que hi hagin problemes o retards en la divisió territorial del país en vegueries. Sobre les manifestacions d’alguns alcaldes de la Terra Alta i de la Ribera d’Ebre, que han declarat que preferirien formar una vegueria pròpia amb la comarca veïna del Priorat, Bargalló va afirmar que «tot és viable i tot és inviable». El conseller primer va precisar que l’executiu lliurarà al Parlament un document de bases en què proposarà un màxim de set vegueries. «A més d’una delegació de la Generalitat, la vegueria també és una estructura i una oferta de serveis, i hem d’aconseguir que siguin eficients», va dir. Amb tot, Bargalló va garantir que en el tràmit parlamentari de la ponència donaran veu al món local, que tindrà l’oportunitat d’«opinar» sobre la nova divisió territorial.

> El govern ja té el projecte de l’edifici de les delegacions

Una vegada enllestides les obres de rehabilitació del Palau Abària, el pas següent serà l’emplaçament dels diferents serveis territorials de la Generalitat que hi ha a Tortosa en l’anomenat edifici de les delegacions. En declaracions a El Punt, el delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó, va confirmar que el govern ja ha rebut el projecte del nou edifici, que ocuparà més de 5.000 metres quadrats al solar de l’antic institut de batxillerat del carrer Montcada. Salvadó va recordar que el futur edifici de les delegacions tindrà tres plantes i un gran aparcament subterrani amb més de 200 places. «Hem volgut que siga l’edifici més singular i representatiu de les Terres de l’Ebre, ja tenim el projecte al damunt de la taula i el presentarem molt aviat», va concretar Salvadó, que va admetre que abans caldrà consensuar el disseny de l’edifici amb la comissió de Patrimoni del Departament de Cultura, ja que es tracta d’un projecte molt trencador i impactant, que renovarà la fesomia d’aquest sector del nucli antic de Tortosa. De fet, el delegat va remarcar que la instal·lació del nou edifici dels serveis territorials representarà una veritable revolució per al nucli històric, ja que diàriament hi entraran i sortiran més de 400 treballadors. La previsió és que les obres de l’edifici de les delegacions comencin durant l’actual exercici, amb un pressupost de més de 12 milions d’euros. També enguany és previst que s’enllesteixin les obres de rehabilitació de l’entorn del Palau Abària (plaça i restes de l’església dels Dolors), amb un pressupost de 666.000 euros.

El Punt (25-02-6)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta