6 de febrer del 2006

«El Pincat pot ser una festa o un enterrament»

entrevista a AGUSTÍ FORNER,
president de la cooperativa Macla

-Creu que el 2006 serà l'any del pla integral del nucli antic de Tortosa, el Pincat?
-«La gent es pensa que el Pincat arreglarà el nucli antic, i jo no ho veig així. El Pincat és una oportunitat i hauria de ser una festa, però també podria ser un enterrament. El pla servirà per fer una sèrie d'actuacions, bàsicament amb la millora de carrers, places i construcció d'equipaments, però no entrarà en l'àmbit privat. Això em preocupa. Durant els pròxims quatre anys s'executaran les obres del Pincat, però em temo que paral·lelament no es rehabilitaran les cases. A tot estirar, la gent s'animarà a fer obres després que s'arreglin els carrers, i llavors tornarem a tenir màquines i camions per damunt dels carrers nous, que ho trencaran tot una altra vegada.»
-En certa manera, això ha passat al carrer Sant Blai, amb la nova zona de vianants...
-«Al carrer Sant Blai les cases estan igual o pitjor que en altres zones del nucli antic. La major part dels baixos són botigues, i els propietaris només arreglen els locals comercials perquè és l'únic que els dóna rendibilitat directa. En algun cas, les escales els molesten a l'hora d'ampliar els negocis, i els pisos es converteixen en magatzems de les botigues, o també entren en aquesta dinàmica d'abandonament.»
-Per tant, qui són els principals responsables de la degradació del centre històric?
-«Crec que els propietaris. La ciutat ha anat creixent sense renovar-se, mentre es buidava i s'ensorrava el nucli antic. Fa temps que es planteja que cal actuar-hi, però la gent només s'espera que l'Ajuntament hi faci alguna cosa. Això també ha provocat que, des de fa uns quatre anys, aquí haja arribat molta gent que ha començat a comprar cases per quatre duros.»
-Estem parlant d'especulació?
-«Sí, hi ha compradors que han utilitzat criteris molt especulatius. L'exemple és una casa, de 45 metres quadrats de solar i declarada en ruïna que fa pocs anys algú va vendre per uns 120.000 euros. Però l'escriptura només establia 6.000 euros en efectiu i la resta en accions d'una empresa que ara està en fallida. Sobre aquesta empresa pesa un deute d'un milió d'euros. L'empresa va utilitzar la casa per cobrar els diners del préstec, i després li era igual si el banc li embargava la casa. També hi ha hagut particulars que van comprar pisos per 18.000 o 24.000 euros, i que després els han venut als immigrants per més del triple. Gent que no ha comprat i venut les cases per reformar-les i fer-les habitables, sinó perquè sabia que podia guanyar molts diners ràpidament.»
-Quina és la solució?
-«A Tortosa faria falta un gran pacte entre les administracions i els propietaris dels habitatges del nucli antic per enderrocar-los i rehabilitar-los conjuntament. No podem deixar el nucli històric en mans dels especuladors. Les cases haurien de passar una inspecció tècnica rigorosa abans de permetre'n la compravenda. Les cases s'ensorren i després la gent es pregunta què fa l'Ajuntament. Això sí, l'Ajuntament hauria de tenir una política més agressiva, valenta, i arribar allà on no arriba el sector privat.»
-L'especulació està frenant la rehabilitació?
-«Els immigrants han de pagar unes hipoteques tan altes que després ja no tenen diners per rehabilitar. D'altra banda, s'estan comprant cases gairebé en ruïna molt més cares que les que nosaltres rehabilitem o refem, amb ascensor i tots els serveis. Adquirir finques per rehabilitar-les ens resulta cada vegada més car i difícil. Moltes vegades hi perdem diners i semblem ximples.

Macla va néixer l'any 1985, i de seguida va fer una clara aposta per la recuperació del nucli antic a través de la rehabilitació. L'exdiputat Agustí Forner va batejar la cooperativa amb el nom de l'antic grup d'artistes Macla 65, un dels revulsius culturals de Tortosa durant la dictadura.

El Punt (06-02-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta