21 de febrer del 2006

Rañé afirma que la Generalitat no posarà límits a l'allau de nous projectes eòlics

El conseller d'Indústria detalla que l'Ebre té set centrals eòliques en tràmit i 22 sol·licituds més

El conseller d'Indústria, Josep Maria Rañé, va afirmar ahir a Tortosa que la Generalitat no té previst aplicar el decret que establia la moratòria de nous projectes eòlics, i que tampoc regularà el sector. De fet, Rañé va negar que a les Terres de l'Ebre s'estiga produint una implantació massiva de projectes, si bé va admetre que més del 50% dels 1.086 nous megawatts eòlics que s'han autoritzat a Catalunya estan concentrats a la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre. El conseller Rañé va intentar desmuntar els arguments de la plataforma de la Terra Alta, a qui va acusar d'estar en contra d'una energia neta.

Rañé va argumentar que el govern tripartit havia heretat una sèrie de projectes eòlics de l'època de CiU, però «sense instruments per materialitzar els projectes», com la línia d'alta tensió necessària per evacuar l'energia eòlica produïda a la Terra Alta. Segons el conseller d'Indústria, alguns projectes portaven un retard superior als cinc anys, i la situació havia «desmoralitzat» les promotores i les autoritats locals. Rañé va detallar que les Terres de l'Ebre tenen actualment tres parcs eòlics en funcionament, a Tortosa i al Perelló, amb una potència instal·lada de 53 megawatts. El conseller va afegir que els dos nous parcs eòlics que s'estan construint a Tortosa produiran 78 megawatts, i que els 15 parcs autoritzats a la Terra Alta, a la Ribera d'Ebre i al Baix Ebre tindran una potència de 456 megawatts més. De moment, encara no hi ha cap projecte eòlic a la comarca del Montsià. Però Rañé va revelar que a les Terres de l'Ebre hi ha set projectes més en una fase de tramitació «força avançada», que podran produir uns 233 megawatts, i que Indústria té al damunt de la taula 22 sol·licituds més.
Rañé va negar que els parcs tinguin un impacte negatiu sobre l'agricultura, el turisme rural de qualitat i el paisatge, i va rebutjar que es parli de «massificació», però no va voler facilitar el nombre d'aerogeneradors dels projectes en tràmit ni de les noves sol·licituds. El conseller va defensar el model d'implantació eòlica del govern, basat en el mapa de vents de Catalunya i el mapa d'espais protegits per criteris mediambientals. De fet, Rañé va confirmar que la Generalitat encara no sap si entrarà en vigor el decret que fixava una moratòria per a nous projectes. El conseller va recordar que el pla català de l'energia preveu assolir els 1.500 megawatts eòlics durant l'actual legislatura, i arribar als 3.500 megawatts eòlics en una segona fase, abans del 2015. Rañé va admetre que el govern ja ha autoritzat uns 1.086 megawatts a Catalunya, i que més de la meitat corresponen a parcs eòlics de les Terres de l'Ebre. Segons el conseller, el govern tampoc preveu un decret que reguli el sector o defineixi els territoris en què poden implantar-se els nous projectes. «Preferim resoldre els problemes que puguin sorgir, per no perdre un recurs que necessitem per generar energies renovables», va dir Rañé.

> Tracte desigual per a la Terra Alta i l'Alt Empordà

El conseller d'Indústria, Josep Maria Rañé, va afirmar ahir que els molins no són una plaga, i va afirmar que la posició «unitària» del govern català és afavorir la producció eòlica. «Si algú està en contra de l'energia eòlica, que ho digui», va instar Rañé en clara referència a la Plataforma en Defensa de la Terra Alta. El conseller va acusar el col·lectiu d'haver donat informacions inexactes, i va remarcar que els parcs eòlics s'instal·len a la Terra Alta perquè hi fa vent i perquè estan projectats en zones permeses. Amb tot, va evitar parlar de regulació o planificació, per evitar massificacions. Mentrestant, el director general d'Energia, Josep Isern, ha anunciat que la Generalitat prepara un pla específic per a la demarcació de Girona, on ara hi ha 14 projectes en tràmit (la majoria a l'Alt Empordà).

El Punt (21-02-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta