4 d’abril del 2006

Un campus a la vora del riu

El campus universitari de Tortosa es construirà a partir del 2007 en els terrenys del parc de la Fira, al barri de Remolins, al costat del nou pavelló firal i a la vora de l'Ebre. No valorarem si la zona és tant o més inundable que els terrenys de l'horta de Sant Llàtzer que el Departament d'Educació ha rebutjat recentment per construir el nou col·legi. De fet, ens agrada que el campus de les Terres de l'Ebre de la URV pugue estar al costat del riu. És cert que aquesta zona és un embut urbà, però no un cul-de-sac com els Josepets o un turó inexpugnable com el Nou Betània. Amb el recinte firal i el campus de la URV, el tercer pont viari sobre l'Ebre encara serà més urgent. I aconseguir finançament per al projecte encara hauria de ser més fàcil.
Tortosa no és l'única ciutat que ha projectat un campus al costat del riu. Salamanca, una de les ciutats universitàries amb més tradició d'Europa, tenia previst presentar ahir el seu nou campus, que en realitat estarà al municipi veí de Villamayor. La població, que ha cedit un total de 37 hectàrees per poder emplaçar el projecte, està a només uns tres quilòmetres de Salamanca, cedint el curs del riu Tormes. De fet, els edificis nobles de la Universitat de Salamanca van fer-se amb pedres de Villamayor. El nou campus de Salamanca ha estat projectat per l'arquitecte Pablo Campos Calvo-Sotelo, que li ha imprimit una accentuada vocació mediambiental, ja que pretèn recuperar la ribera del Tormes com a un espai verd i esportiu. En declaracions al diari El País, l'autor del projecte diu que té clar que la qualitat de l'entorn és molt important per a la qualitat de l'educació.
Salvant totes les distàncies, ja que el nou campus de Salamanca costarà uns 50 milions d'euros i el de Tortosa uns 15 milions, ens crida l'atenció que els dos projectes integren espais esportius i lúdics (el nou pavelló firal tindrà quatre pistes poliesportives al seu interior, i també podrà ser un gran escenari per a concerts i tot tipus de celebracions). Però ens agradaria que el campus de Tortosa s'assemblés també al de Tortosa en altres aspectes. Així, el campus de Villamayor tindrà aparcaments fora del campus, perquè el campus serà una zona de vianants completa, amb transport públic i carrils-bici. A més, la Universitat de Salamanca sempre ha estat molt coneguda per la pràctica de l'atletisme, però ara vol potenciar els esports d'aigua, com la natació i el rem. Salamanca té un riu i vol aprofitar-lo, integrar-lo al campus... Esperem que Tortosa també vulgue i sàpigue fer-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta