16 de maig del 2006

Les esquerdes del velòdrom

El govern municipal de Tortosa afronta una altra crisi per la polèmica sobre l’enderrocament

L’alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, té damunt de la taula els plànols de tres projectes diferents per reformar les instal·lacions esportives de l’estadi municipal. La proposta del regidor d’Esports, Sisco Lahosa (ICV), que comparteix el regidor d’Urbanisme, José Martín (PSC), preveu l’enderrocament del velòdrom per construir-hi la nova zona d’aigua i salut, així com un pàrquing subterrani a la plaça Joaquim Bau. Però la reacció social contra la demolició del velòdrom ha posat d’acord l’oposició i una part important del govern. L’independent Josep Maria Franquet ha presentat dues propostes que conserven l’equipament ciclista.

«L’únic que és veritat del que diu Sisco Lahosa sobre el velòdrom és que el regidor d’Urbanisme també està d’acord amb la proposta d’enderrocament», va afirmar el portaveu del grup municipal d’IPE, Josep Maria Franquet. L’independent, que ha presentat als seus socis de govern dues propostes per fer compatible la reforma de les instal·lacions esportives i la conservació del velòdrom, també va lamentar que Lahosa apel·lés a «punts secrets» del document Pacte per una Tortosa de progrés. Segons el regidor d’Esports, el pacte de govern entre el PSC, ERC i ICV incloïa l’enderrocament del velòdrom per construir-hi el complex lúdic, comercial i esportiu de Ferreries. Però Franquet va recordar que IPE no va entrar al govern tortosí fins més endavant, i que el pacte que ell va signar no incloïa cap referència al velòdrom.
Franquet també va explicar que, cada vegada que Lahosa i Martín han comentat la necessitat d’enderrocar l’equipament ciclista, la majoria dels regidors del govern municipal han manifestat el seu desacord. Segons Franquet, tant els dos regidors d’IPE com l’altra regidora d’ICV, Jana Muñoz, estan en contra de la mesura, però també ho estarien, com a mínim, dos membres destacats del grup municipal del PSC. «És cert que ara no tenim garantits els onze vots que ens donarien la majoria, però també podríem buscar altres suports a l’oposició», va advertir Lahosa divendres. En aquest sentit, el regidor d’Esports va recordar que sempre havia actuat d’acord amb la resta del govern, i que en cap moment li havien comunicat que deixés córrer el projecte. Lahosa, que de moment no preveu dimitir, va remarcar que els tècnics d’Urbanisme han desautoritzat les propostes de Franquet, que tampoc haurien convençut les diferents empreses interessades a reformar i gestionar les noves instal·lacions.

> El pla Lahosa-Martín

El projecte que comparteixen els regidors d’Esports i d’Urbanisme, Sisco Lahosa i José Martín, preveu la demolició del velòdrom i la desaparició de les piscines actuals. A la zona del velòdrom es construirien les noves instal·lacions d’aigua i salut, que inclouen una piscina coberta de 25 metres, però també una piscina d’estiu amb una zona lúdica. A l’oest d’aquesta zona lúdica encara hi haurà lloc per habilitar-hi unes pistes de pàdel. A l’espai que ara ocupen les piscines, Lahosa i Martín projecten una zona poliesportiva amb tres pistes, així com part del pàrquing subterrani que també representarà la reforma integral de la plaça Joaquim Bau i de l’avinguda de l’Estadi. El dèficit d’aparcaments que té el barri de Ferreries també es resoldria amb una sèrie de places de pàrquing en superfície: una filera d’aparcament en bateria al llarg de la façana que té l’estadi al carrer Alcanyís. La gespa artificial es trasplantaria al camp de terra, aprofitant que es renovaria la gespa del camp que utilitza el CD Tortosa.

> L’alternativa de Franquet

La primera proposta tècnica de Josep Maria Franquet (IPE), que ha redactat ell mateix, preveu la conservació i reparació del velòdrom, i trasllada la nova zona d’aigua i salut a l’espai que hi ha entre l’actual camp de terra i la pista poliesportiva que hi ha al costat del pavelló cobert. Segons Franquet, situar aquí la zona d’aigua i salut és més recomanable, ja que al sector del velòdrom no podria garantir-se la intimitat dels usuaris de la piscina d’estiu. «Qualsevol podria sortir a la finestra dels edificis del carrer Alcanyís i veure les xiquetes en biquini», va avisar el regidor. Franquet també va advertir que Medi Ambient posarà problemes per tallar els eucaliptus gegants de la zona del velòdrom, i que els treballs d’enderroc serien cars, sorollosos i molestos per als veïns i per als firaires del mercat dels dissabtes. La primera proposta de Franquet també preveu un camp de gespa artificial al camp de terra, així com accessos directes per als alumnes de l’IES Joaquim Bau i del CEIP Ferreries.

> La tercera via d’IPE

La tercera proposta, que en realitat és la segona de Franquet, també preveu el manteniment del velòdrom i la transformació de les piscines actuals en una zona poliesportiva, amb tres pistes. La principal diferència amb la proposta anterior del portaveu d’IPE és la mida del segon camp de gespa artificial. «El camp és d’entrenament, més menut però igualment reglamentari», va explicar Franquet. El regidor va detallar que això permet habilitar vuit pistes poliesportives vora la façana de l’avinguda Marcel·lí Domingo, així com situar la piscina d’estiu encara més protegida, entre el segon camp de gespa artificial i l’edifici de la zona d’aigua i salut. Franquet també preveu un aparcament subterrani a la plaça Joaquim Bau, però en proposa un altre que podria ocupar el subsòl de l’eix de l’Ebre. Una altra proposta tècnica de Franquet, que encara no està dibuixada sobre plànols, preveu el condicionament i la possibilitat de cobrir l’actual piscina de 50 metres.

El Punt (16-05-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta