27 de juny del 2006

Els alcaldes de la Terra Alta rebutgen donar suport a la central tèrmica de Riba-roja d'Ebre

Pallarès afirma que la comarca «no es morirà» si no pot fer els parcs eòlics

El consell d'alcaldes de la Terra Alta va aprovar ahir per unanimitat no donar suport al projecte de la central tèrmica de cicle combinat que Iberdrola ha projectat a Riba-roja d'Ebre. La negativa dels alcaldes és la resposta a la carta que va enviar-los l'alcalde de Riba-roja, José Luis Aparicio (PSC), en què els reclamava suport públic al projecte d'Iberdrola. A canvi, Riba-roja autoritzaria el traçat de la línia d'evacuació de l'electricitat que produiran els parcs eòlics autoritzats a la Terra Alta.

La reunió del consell d'alcaldes d'ahir havia estat convocada pel president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Xavier Pallarès (CiU), amb l'objectiu d'analitzar la petició realitzada per l'alcalde de Riba-roja d'Ebre sobre la tèrmica d'Iberdrola. Sobretot, després d'haver rebut una segona carta de José Luis Aparicio. «L'alcalde de Riba-roja ens deia que no pretenia coaccionar-nos, però tornava a dir-nos que només autoritzaria el pas de la línia d'evacuació pel seu terme municipal si abans nosaltres donàvem suport a la central tèrmica», va explicar Pallarès.
D'altra banda, el president comarcal va detallar els arguments que ahir van exposar els alcaldes de la Terra Alta per evitar donar suport a la tèrmica d'Iberdrola. Segons va recordar Pallarès, al pla català de l'energia no es preveu cap central tèrmica a Riba-roja o en el conjunt de les Terres de l'Ebre, i per tant caldria que el govern de la Generalitat modifiqués el pla abans d'esperar un pronunciament per part dels alcaldes de la Terra Alta. «En segon lloc, encara no hi ha cap estudi d'impacte ambiental de la central, i per tant no podem avaluar les possibles afectacions que tindria el projecte d'Iberdrola», va afegir Pallarès. «Com que el pla català de l'energia no preveu cap central a Riba-roja, i tampoc tenim un estudi d'impacte sobre el projecte, els alcaldes de la Terra Alta no podem donar-li el nostre suport», va insistir el també alcalde d'Arnes. De fet, Pallarès va afirmar que era la posició més coherent que podien prendre, tenint en compte els precedents. Així, el consell de la Terra Alta va oposar-se a la central de cicle combinat que la multinacional Enron volia construir a Móra la Nova, així com a la tèrmica que actualment està en projecte a Faió, al Matarranya. «Aparicio no ens ha de donar l'autorització per fer els parcs eòlics a la Terra Alta, però si no els podem fer no passarà res», va concloure Pallarès. De fet, cal recordar que l'alcalde d'Arnes ja va renunciar a construir algun parc eòlic al terme municipal. «A la comarca no ens morirem si no podem produir energia eòlica», va sentenciar. «A més, als parcs eòlics de Prat de Comte i Pinell de Brai no els cal evacuar l'energia per Riba-roja», va concloure Pallarès.

> La desil·lusió d'Aparicio

L'alcalde de Riba-roja d'Ebre, José Luis Aparicio, va afirmar ahir que havia rebut amb «desil·lusió» la declaració conjunta dels alcaldes de la Terra Alta sobre el projecte d'Iberdrola. Aparicio va remarcar que en cap moment va enviar la seua carta per fer «xantatge» o intentar coaccionar els alcaldes, però va lamentar la filtració de la carta que El Punt va publicar íntegrament l'11 de juny passat. «D'alguna manera, això em va anar bé perquè va quedar clar que la carta no era una coacció, sinó una sol·licitud de col·laboració, però sembla que alguns alcaldes volen sortir a Salsa Rosa», va afegir-hi. Aparicio també va lamentar que alguns alcaldes de la Terra Alta hagin canviat l'opinió privada que tenien sobre la tèrmica de Riba-roja. «Respectem l'autonomia municipal i la posició de cada ajuntament, de la mateixa manera que espero que la Terra Alta entengui la decisió que prendrà Riba-roja d'Ebre sobre la línia d'evacuació d'Aerta», va afirmar. Aparicio va afegir que el 28 de juny no celebraran el ple que havien previst, ja que també vol saber què opinen els pobles de la Ribera d'Ebre.

El Punt (27-Juny-2006)
...

Notícies relacionades:
-La Terra Alta afronta el dilema tèrmic
-La carta de l'alcalde de Riba-roja d'Ebre
-Riba-roja d'Ebre aconsegueix desbloquejar la tèrmica d'Iberdrola i podria indultar la línia eòlica
-Riba-roja castiga la línia eòlica per forçar Energia a acceptar la tèrmica
-Aerta esgotarà el diàleg amb Riba-roja d'Ebre per consensuar la línia d'evacuació dels parcs eòlics

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta