La comissió de seguiment aprova el projecte definitiu per descontaminar l'embassament, que superarà els 180 milions
La comissió de seguiment per a la descontaminació del pantà de Flix va aprovar ahir el projecte definitiu per extreure les més de 300.000 tones de sediments tòxics que s'acumulen a l'embassament, fruit de l'activitat centenària de la planta d'Ercros. La neteja del pantà, que finalment es retardarà uns mesos i podria començar abans de final d'any, implicarà la construcció d'un mur per aïllar els residus, una planta per tractar els materials contaminants i una cinta mecànica per transportar-los fins a l'abocador del Racó de la Pubilla, on Ercros ja diposita els residus de la fosforita. Amb tot, el projecte definitiu ha incorporat algunes millores tècniques i podria acabar costant entre 180 i 200 milions d'euros, més del doble de la quantitat que havien previst inicialment.
El secretari general per al Territori i la Biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient, Antonio Serrano, va ser l'encarregat de presidir ahir la comissió de seguiment en què es va aprovar el projecte definitiu per la descontaminació del pantà de Flix. Segons Serrano, el projecte està avalat pels bons resultats de la prova pilot que va realitzar-se fa uns mesos, per reproduir a petita escala l'extracció i el tractament dels residus tòxics i radioactius que s'acumulen a l'embassament. Així, Serrano va recordar que s'han tractat unes 300 tones de materials, i que a partir dels resultats s'ha completat el projecte definitiu per netejar el pantà de Flix, l'últim embassament que regula el cabal de l'Ebre abans de la desembocadura. L'alt càrrec del Ministeri de Medi Ambient va detallar que els següents tràmits seran l'aprovació administrativa del projecte, que hauria de fer-se abans de l'agost, així com l'aprovació de l'avaluació ambiental integrada. En aquesta línia, Serrano va dir que el projecte hauria de ser adjudicat després l'estiu, perquè les obres per descontaminar el pantà de Flix puguin començar abans que acabi l'any.
El primer de fer-se seran les obres per garantir que l'extracció dels residus es farà amb totes les mesures de seguretat, com la construcció d'un mur que aïllarà la muntanya de residus al marge dret del pantà. De fet, el mur servirà per aïllar els sediments contaminats i evitar que tinguin un contacte directe amb l'aigua de l'Ebre, perquè no hi hagi una dispersió dels elements tòxics riu avall. A més, també es construirà una planta de tractament dels residus dins del polígon d'Erkimia, i una cinta mecànica, que anirà paral·lela al pont de la presa de Flix i a la carretera per transportar els residus tractats fins a l'abocador del Racó de la Pubilla. De fet, Serrano va afirmar que la cinta transportadora i l'adequació de l'abocador de Flix haurien d'estar enllestides abans de finals del 2008, perquè l'extracció i el tractament dels residus puga fer-se més endavant, «sense pressa» i garantint la bona qualitat ambiental i la seguretat de les poblacions que viuen aigües avall. Finalment, Serrano va detallar que ara les dades són «més fiables que fa uns mesos», i que el pressupost de descontaminació serà d'entre 180 i 200 milions d'euros, que en realitat és més del doble de la quantitat prevista inicialment. D'altra banda, sobre la possibilitat que Ercros costegi una part del cost de la neteja del pantà, l'alt càrrec del Ministeri de Medi Ambient va avançar que «sembla que hi haurà una sentència judicial, que establira quina és la part que correspon abonar a l'empresa», una decisió que l'Estat respectarà.
El Punt (21-Febrer-2007)
Per saber més:
-Ercros només haurà de pagar pels vessaments tòxics realitzats al riu Ebre entre els anys 1988 i 1993 (El Punt)
-Els residus del pantà de Flix i els possibles efectes sobre la salut
-Dates eliminació contaminació de l'embassament de Flix (Bloc de Pere Muñoz)
21 de febrer del 2007
La neteja del pantà de Flix s'encareix i podria costar més del doble del previst
1 comentari:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Si es cert , que la legislació de l'època permetía el vertit d'aquests residus al riu; i per tant hauríem de suposar que Ercros no transgredía cap reglamentació en materia de vertits; com es que ara es vol fer-la partícip de les despeses que origina aquesta colosal obra de sanejament?...Dit d'un altra forma:No será que realment existeixen evidències precisament del contrari? Perqué el pressupost per la realització d'aquestes obres s'ha doblat ? El TSJC ens donará la resposta...
ResponElimina