8 de març del 2007

Una gran maqueta del Delta presidirà el nou museu del canal de l'Esquerra

La Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l'Ebre ja té enllestit el programa del seu centenari

Una maqueta gegant, que reproduirà totes les sèquies i canals del delta de l'Ebre, serà la «joia de la corona» del centre d'interpretació que la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l'Ebre està preparant a la seua seu de Tortosa. De fet, la previsió és presentar la maqueta el proper 16 de març, aprofitant la visita del conseller d'Agricultura i l'obertura oficial dels actes del centenari de la comunitat. Una commemoració que el Sindicat Agrícola de l'Ebre aprofitarà per iniciar l'automatització de la xarxa de reg, impulsar la construcció d'un centre de dia a Deltebre i programar diferents actes de caràcter cultural, social, tècnic i científic.

El president de la comunitat de regants de l'Esquerra, Lluís Pegueroles, i el president del Sindicat Agrícola de l'Ebre, José Pedro Castells, van presentar dimarts a la nit el programa d'actes del centenari de l'entitat, que començarà el 16 de març i durarà tot l'any, fins al març del 2008. Pegueroles va explicar que la inauguració del centenari estarà presidida pel conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, i que el mateix dia es donarà a conèixer la maqueta gegant del Delta que s'instal·larà al futur centre d'interpretació del canal de l'Esquerra. «Hem concebut el centre d'interpretació com un museu viu, que faci pedagogia de la importància dels canals, que en realitat són com les artèries del Delta», va dir Pegueroles. Segons el president, el centre d'interpretació també inclourà un fons fins ara inèdit de fotografies antigues de Ramon Borrell que la comunitat està digitalitzant. «És un reportatge molt important, amb imatges de la construcció del canal de l'Esquerra, entre l'assut de Tivenys i la sèquia número tres», va concloure.
El programa del centenari també preveu la il·luminació del Palau Montagut i l'obertura al públic del portal de Tamarit, que es troba dins la seu de la comunitat. L'objectiu dels gestors és obrir la comunitat de regants a la resta de la societat, i és per això que també programarà visites per a escolars, gent gran i turistes. D'altra banda, l'entitat homenatjarà tots els comuners i les seues famílies amb un dinar de germanor a l'octubre, i amb una entrega de diplomes als membres d'anteriors juntes, a treballadors jubilats i als familiars dels 99 regants que van fundar la comunitat el 1907. Un altre projecte de caràcter social, dins els actes del centenari, serà la construcció d'un centre de dia destinat als comuners més grans, en uns terrenys que l'Ajuntament de Deltebre preveu cedir a l'entitat.

> Avenç tecnològic i monuments

El president del Sindicat Agrícola de l'Ebre, José Pedro Castells, va detallar que un dels reptes tecnològics del centenari és impulsar l'automatització de la xarxa de reg del canal de l'Esquerra. Segons Castells, aquesta millora tecnològica permetrà realitzar un repartiment més equitatiu i eficient de l'aigua, a partir d'un projecte que està redactant la Universitat Politècnica de Catalunya. Això condicionarà la feina que actualment fan els guardacanals, però la comunitat de l'Esquerra també té previst recuperar les antigues casetes dels guardes, amb l'objectiu de destinar-les al turisme rural. D'altra banda, la comunitat aixecarà un monòlit a l'inici del canal, al costat de l'assut de Tivenys, i un monument d'homenatge a la nova plaça dels Regants, a Deltebre. A Tortosa, l'entitat dignificarà la seu del palau Montagut i arranjarà la sortida del túnel del canal, amb una zona verda al costat de l'estació de Renfe.

El Punt (8-Març-2007)

3 comentaris:

  1. Cal felicitar-los per la iniciativa. Ja era hora que entitats "privades" facin museus que aportin turisme.
    Un altre que potser s'ho podria plantejar seria Soldebre. Què tal un museu de l'oli i la taronja? Va me veig autobusos de l'imserso visitant-lo i carregant garrafes d'oli i clementines. Un altre tipus de comercioalització com ja fan a le Garrigues, o com fan amb el whisky a Escòcia!!!!

    I el museu municipal de Tortosa? Ah! això ja és una altra història!!!!

    ResponElimina
  2. ejem ejem

    ResponElimina
  3. Que no quedi com el record d'un Delta que un dia va ser i en el futur no existeixi. Salvem-lo ara que encara hi som a temps.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta