30 de juliol del 2007

El govern de Tortosa preveu fer aquest mandat 300 pisos protegits al nucli antic

Bel es marca l'objectiu de crear un parc d'habitatges de lloguer, aprofitar la Gumtsa i potenciar la borsa jove d'habitatge

La creació d'un parc d'habitatges de lloguer ja és una de les prioritats del nou govern de Tortosa, que voldria acabar el mandat amb una vintena de pisos disponibles al nucli urbà. El govern de Ferran Bel és conscient que el 35% dels habitatges que es construiran amb l'entrada en vigor del pla d'ordenació urbana municipal (POUM) seran pisos de protecció oficial, però també s'ha marcat l'objectiu d'impulsar la promoció pública al nucli històric, a través de l'empresa municipal de gestió urbanística (Gumtsa). Així, Bel va precisar que una xifra òptima seria acabar el mandat amb 250 o 300 pisos protegits al nucli antic, tot i que va admetre que són uns objectius «molt ambiciosos». Bel també va refermar el compromís de fer pisos a l'antic col·legi de Sant Josep.

Un dels punts del pacte de govern que van signar CiU i ERC a l'Ajuntament de Tortosa es compromet a dotar d'habitatges, comerços i serveis la ciutat històrica, així com «optimitzar» el pla integral del nucli antic (Pincat). En la mateixa línia, el nou govern municipal es comprometia a impulsar una «veritable política d'habitatge» amb la promoció de nous pisos a preus assequibles, desenvolupar polítiques de lloguer i vetllar perquè els habitatges de Tortosa reuneixin les garanties mínimes d'habitabilitat. En aquest sentit, l'alcalde Ferran Bel va assenyalar que el principal objectiu serà aconseguir l'entrada en vigor del nou POUM, perquè sense el nou planejament no es podran construir ni pisos de renda lliure ni habitatges de protecció oficial. Així, Bel va recordar que, tot i que els plans parcials de les quatre hortes de Tortosa no es podran desenvolupar fins que estiga resolt el problema de la inundabilitat, sí que es podran executar altres plans com els de la Porta de Tortosa, la Farinera o el Camí de Roquetes, en què el 35% dels pisos seran de protecció oficial. «Però també volem fer habitatges al nucli antic, i aquí és on volem comprometre la Gumtsa perquè també hi faci promoció pública», va assenyalar Bel, que va recordar que l'Ajuntament encara no ha fet aquest tipus d'actuacions des de la creació de la Gumtsa.

Bel va remarcar que la Gumtsa haurà de cobrir en part la falta d'inversió privada al nucli antic, «essencialment per fer habitatges destinats a la venda, però també per crear un parc municipal de pisos de lloguer». L'alcalde tortosí va afegir-hi que seria molt positiu acabar el mandat amb un parc d'entre 20 i 25 habitatges de lloguer, que l'Ajuntament es quedaria en propietat després de fer les diferents promocions de venda. «Tot i que el projecte necessita un període de maduració elevat, aquest és el nostre compromís, així com fer habitatge destinat als joves i a un preu molt assequible, que estaria vinculat a la realització d'alguna prestació social», va detallar Bel. L'alcalde va concloure que aquestes actuacions es farien sobretot a través de la Gumtsa, per una qüestió de fiscalitat però també perquè els tràmits serien més àgils. «Sabem que són uns objectius molt ambiciosos, però voldríem acabar el mandat amb una xifra d'entre 250 i 300 pisos protegits al nucli antic», va afirmar Bel, que va dir que generar habitatge al nucli històric és «la gran assignatura pendent».

>Una Gumtsa activa

Al maig d'enguany, el govern de Joan Sabaté va aprovar un contracte programa amb la Gumtsa, en què fixava les prioritats en la gestió i finançament per al període 2007-2010. En aquest sentit, la Gumtsa és una empresa municipal creada el 2001 amb l'objectiu de fer gestió urbanística, però també de construir i rehabilitar tota classe de béns immobles, així com la realització de les funcions que li encarregui l'Ajuntament en habitatge i també en altres àmbits. Així, la Gumtsa està redactant el projecte per convertir l'antiga cooperativa de Sant Jaume, a Remolins, en la nova caserna de la policia local. A més, a la part de darrera de la cooperativa es farà una promoció d'habitatges de protecció oficial. Altres actuacions prioritàries encarregades a la Gumtsa són la construcció de l'escola municipal de música al barri del Temple, així com el magatzem de la brigada municipal i el dipòsit de vehicles a les antigues instal·lacions de la Dacsa.

El Punt (30-Juliol-2007)

1 comentari:

  1. Ja era hora que es fiques en marxa la construcció d'edificació protegida a Tortosa per part de l'administració, ja que al meu entendre, és qui l'ha de fer.

    8 anys de govern progressista i d'esquerres per a res. Ni una sola promoció d'habitatge social. Política d'habitatge al pur estil Aznar del 0 patatero.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta