19 de setembre del 2007

Gasats a Tortosa (la crònica del ple)

Tant de parlar del projecte que preveu instal·lar un dipòsit submarí i una planta de tractament de gas entre Vinaròs i Alcanar, els regidors de l'Ajuntament de Tortosa van reprendre dilluns el curs polític una mica desorientats, com si algú els hagués gasat per endormiscar-los. Com gairebé sempre, el més despert va ser Antonio Faura (PP), que va acusar el govern municipal d'anar més enllà del suport institucional al poble d'Alcanar i de voler evitar que la planta s'instal·li al territori. Faura, que va insistir en el fet que el sector energètic és «estratègic» per a l'Estat, va recordar que altres països d'Europa tenen dipòsits de gas, fins i tot al subsòl de les grans ciutats. La portaveu de CiU, Meritxell Roigé, va voler posar-li la cara roja recordant que el PP ha votat en contra del projecte en altres llocs, i que fins i tot el dirigent Alberto Fernández Díaz va assistir a la manifestació d'Alcanar. Però Faura va respondre que el PP no està en contra del dipòsit submarí, sinó de la instal·lació de la planta al litoral, on evidentment és més atractiu posar-hi urbanitzacions que aquest tipus d'indústries.
També va cometre una relliscada Jaume Forcadell (ICV), que va posar damunt de la taula els interessos professionals de l'alcalde. Així, Forcadell va suggerir una possible incompatibilitat de Ferran Bel (CiU) a l'hora de votar la moció, ja que el dipòsit submarí podria vulnerar els seus interessos, com a representant de la patronal de tonyinaires. En aquest punt, Bel va fer veure a Forcadell que la pesca de la tonyina no es fa a 20 quilòmetres de la costa, que és on es construirà el dipòsit. A més, Bel va afegir-hi que es tractava d'una moció política, sense més implicacions. Però com que el portaveu d'ICV encara insistia, l'alcalde va insinuar algun tipus d'interès urbanístic de Forcadell. Amb tot, això només va ser el principi de l'enfrontament, ja que en l'apartat de precs i preguntes Forcadell va denunciar la no-actualització del web de Joventut, que contrastava amb la desaparició de l'antic càrrec de confiança d'ICV, Jordi Jordà, en una de les fotografies. A més, Forcadell va lamentar que a la nova guia Associa't Jove no apareguin les entitats polítiques juvenils. Bel li va contestar que van decidir no incloure les associacions polítiques perquè només Joves amb Iniciativa apareixia a la guia que ICV va deixar a punt d'enviar a la impremta. Inútilment, Forcadell feia onejar una instància del 3 de juliol, que demanava que els tinguessin en compte.
Per la seua banda, Joan Sabaté (PSC) va lamentar que el ple aprovés dilluns una moció «extemporània», quan el debat s'ha centrat en la seua proposta per traslladar la planta de gas al polígon Catalunya Sud. En condicions normals, un govern no gasat li hauria pogut contestar que si volia que al ple es tractés a fons de la seua proposta el PSC hauria pogut presentar una moció per forçar-ho. De fet, els socialistes sí que van presentar altres mocions fora de termini, que finalment no van entrar a l'ordre del dia.

El Punt (19-Setembre-2007)

9 comentaris:

  1. Sr. Moreno, no se si el ple estava gasat o no, si que li diré, que el tema en si mateix era una provocació i vaig intentar no caure-hi, més enllà de que vosté ja coneix el meu to habitual. Amb tot li he de dir també que no teniem cap intenció de que el ple de Tortosa es pronunciés aquest dilluns abans que el debat vagi endavant i tothom disposi de la informació que molt aviat donarà el ministeri. La moció la varen presentar el tandem polític CiU-ERC, amb voluntat de precipitar un acord per bloquejar el tema i impedir que avancem en positiu. Coses de una determinada manera de fer política que prolifera en periòdes preelectorals.
    Així mateix em permetrà una petita correcció, si li dic que les mocions entrades pel grup socialista, ho varen ser abans que es tanqués el registre a les dues del migdia de dijous passat. Altra cosa és que el Sr. Bel i Accensi alegant feina, tanqués l'ordre del dia abans, ignorant alló que és un pacte tàcit de fa molts anys, evitant així un debat que li suposo incomode, al voltant del necessari impuls que cal donar des de l'Ajuntament a la nova assignatura "Educació per la ciutadania" i que com és molt evident tenia un clar interés el debatre-ho a l'inici de curs.

    ResponElimina
  2. Sr Sabaté,
    segur que vostè ja té experiència en això de no portar al ple propostes d'altres grups que per a vostè no eren convenients en aquell moment (Velòdrom, balanç de govern...etc).
    De totes maneres aprofito l'avinentesa per a demanar-li que , igual que ho va fer amb la planta gasificadora, mire de fer arribar als seus caps si ens poden plantar a les Terres de L'Ebre aquell gran institut d'estudi dels deltes que tants bons llocs de treball mos proporcionarien.
    Cultura del sí, al treball digne i de qüalitat.
    La comedianta tortosina

    ResponElimina
  3. "Coses de una determinada manera de fer política que prolifera en periòdes preelectorals." Cuanta raó té senyor Sabaté...!

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. D'altra banda els recomano, tant a la sra. menasanch com al sr. mc calan que miren de saber com anat avui la tertulia de la cadena ser, amb Lahosa, Miro i Javier Faura. Potser canvien d'opinió.

    ResponElimina
  6. Vaja, vaja, com ens queixem de les formes Sr. Sabaté. Expliqui-li a algun regidor del seu grup en què consisteix l'assignatura d'educació per a la ciutadania, doncs bona falta li fa. Si, home, aquest que deia al ciutadà: ´"coño, para que me tengo que leer tus alegaciones si no las voy a estimar".

    ResponElimina
  7. un opinador més,
    hauria d'explicar-mos que és va dir a n'esta tertulia per a poguer ilustrar-mos.

    ResponElimina
  8. A mi no cal que m'expliqui res...Li explica tot a ella!

    ResponElimina
  9. Home sinyor mc calan! No diuen que el saber no ocupa lugar?
    Dixe'l al pobre noi que s'explique.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta