25 de setembre del 2007

L'efemèride del dia: s'adjudiquen les obres del mercat de Tortosa

El 25 de setembre de 1884 es fa la subhasta de les obres del mercat públic de Tortosa, adjudicant-se els treballs a la societat de crèdit Banco de Tortosa. Segons explica Vergés Paulí, no va ser fins a l'octubre de dos anys més tard que va desaparèixer l'antic passeig de la Rivera, amb l'inici de les obres del mercat. L'estructura metàl·lica que suporta la coberta va ser dissenyada per Joan Torras i Guardiola, conegut com “L'Eiffel català”. L'edifici té una única nau amb un gran espai diàfan a l'interior. Tradicionalment, s'ha atribuït l'autoria d'aquest projecte a Joan Abril i Guanyabens, tot i que se n'encarregà com a arquitecte municipal només durant una de les fases d'execució. Les obres van acabar-se l'any 1887, i el mercat públic va ser inaugurat l'1 de setembre, per les festes de la Cinta.
D'altra banda, el 25 de setembre del 1941 s'estrenava la pel·lícula Vive como quieras, dirigida tres anys abans per Frank Capra, al cinema Coliseum de la plaça Alfons XII.

5 comentaris:

  1. Independentment del seu inqüestionable valor arquitectònic i de ésser un icona de la ciutat, respon dignament a les necessitats del comerç actual excepte amb la escassetat d’aparcaments.

    ResponElimina
  2. Quant els diners son de un altre que bonic es vore com es desanvolupa la ciutat , pero tortosins y tortosines sabeu quants diners repercutira a la butxaca de cada vei .........?

    Tortosa no pot soporta de aqui a 60 anys i mentres no i aigue un mecenas com va ser en el seu dia el Sr. CELMA i els poders politics el van defrauda , no es por aixeca TORTOSA ni que u mane el PAPA , en tots els meus respectes.

    ResponElimina
  3. Gustau, com soc bastant mandrosa per anar a buscar a les hemeroteques, vull agrair-te aquest espai de efemèrides que vas publicant, crec que a tots ens va molt ve recordar l'historia de la nostra ciutat.

    ResponElimina
  4. Me sumo a les paraules de kinsey milhone.
    Gràcies Gustau

    ResponElimina
  5. Et felicito de nou per aquesta secció de les efemèrides. Molt interessant

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta