Com que els propers dies no podré escriure al bloc, aquí us deixo unes quantes efemèrides tortosines perquè també estigueu informats de les notícies de la nostra història...
El 27 de setembre de 1944 s'estrenava al cinema Femina de Tortosa la pel·lícula Tú y yo, dirigida per un dels mestres de la comèdia romàntica en l'època classica de Hollywood, Leo McCarey. Amb tot, no es tracta de la versió protagonitzada per Cary Grant i Deborah Kerr l'any 1957, sinó de la versió original que el mateix McCarey va fer l'any 1939, amb Charles Boyer i Irenne Dunne com a parella protagonista. Com podeu veure, Tú y yo va tardar cinc anys en arribar a la Tortosa de la postguerra. D'altra banda, Tú y yo va inspirar l'escena de Tom Hanks i Meg Ryan al terrat de l'Empire State, a la pel·lícula Algo para recordar.
També el 27 de setembre, però del 1950, es fan a Tortosa les primeres proves d'embaràs segons el mètode de Galli-Mainini, és a dir, amb granotes mascles. La dada és totalment fiable, ja que l'autor del llibre Rapsòdia en gris, que recull l'efemèride, és Francisco J. Renau, metge analista de professió. L'argentí Carlos Galli Mainini havia desenvolupat la prova amb gripaus cap a l'any 1947, ja que fins aquell moment les proves d'embaràs es feien injectant l'orina a les granotes femelles.
Finalment, Renau també recull que la nit del 28 de setembre del 1953, a les 22.45 hores, va registrar-se un terràtremol a Tortosa. El cronista també explica com van viure la sacsada: "A casa tots vam notar com se bellugava la làmpada del sostre i el florero de damunt del bufet i com los vidres de les finestres vibraven d'allò més. Van ser moments de desconcert, encara que van durar pocs segons. A l'endemà, pel carrer, no es parlava d'altra cosa que del terremoto."
D'altra banda, els dies 28, 29 i 30 de setembre de 1906 es fan diferents actes solemnes a la Seu de Tortosa, per celebrar la beatificació de Francesc Gil de Frederich. A part dels actes religiosos a la catedral, durant els tres dies també va haver-hi dianes, repartiment d'abonaments als pobres i un castell de focs artificials a la vora del riu Ebre, la nit del dia 30.
També el dia 30 de setembre, però de l'any 1909, Tortosa va tornar a fer festa. En aquest cas, no va ser per la beatificació de cap sant local, sinó per la victòria de les tropes espanyoles al mont Gurugú. El dia anterior, els soldats havien pres el Gurugú, una muntanya propera a la ciutat colonial de Melilla, als rebels rifenys d'Abd el-Krim. Per celebrar-ho els tortosins van posar guarniments als balcons i també fanalets. La festa s'explica perquè al juliol les tropes espanyoles havien patit una dolorosa derrota al barranc del Llop de Melilla, on van morir la majoria de soldats que havien sortit des del port de Barcelona uns dies abans. De fet, la derrota a Melilla és el que va provocar la revolta popular a la capital i la posterior repressió, durant la tristament recordada Setmana Tràgica.
Al mes de setembre de 1875, sense que Vergés Paulí puga precisar la data exacta, se suïcida a la presó de Tortosa, penjant-se, un pagès que havia ferit un altre pagès a la partida de Vinallop. El cronista tampoc detalla la data precisa de la lleva de mossos de 18 anys que va fer-se a finals de setembre a Tortosa. Durant els mesos anteriors, la ciutat havia estat rondada per partides de carlins (comandada per un dels Pollastres de Bítem). La guerra s'havia acabat als pobles del Maestrat al juliol, però encara continuava activa en altres zones de Catalunya, a Navarra i al País Basc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.