21 d’octubre del 2007

Els salvadors i la cara fosca de la catàstrofe

Un pagès del Temple, Salvador Videllet, Blanquet, és l'heroi de la riuada del 1907 més conegut per la majoria de la gent. A Tortosa fins i tot hi ha una escultura que recorda la seua gesta, als jardins de l'auditori, per haver salvat unes 200 famílies. Altres noms coneguts són el de Joan Miró i el d'Andreu Solé, Saboguilla, un mariner veterà que amb una muleta va ser capaç de pujar riu amunt, quan l'Ebre baixava més fort, per socórrer la gent del raval de Jesús, que demanaven auxili amb una bandera negra al convent dels jesuïtes. A més, pescadors i mariners de Vinaròs, Benicarló i Tarragona també van participar en els equips de salvament, portant les seues embarcacions en tren fins on van poder, ja que la riuada també havia negat les vies. Amb tot, la història oficial només va centrar-se en l'heroisme, tot i que ara comencen a saber-se alguns detalls més foscos. El director de l'arxiu explica que durant la catàstrofe hi va haver pillatge i també algun salvament a canvi de diners. La picaresca també es va institucionalitzar, i la neteja i reconstrucció va ser més costosa perquè durant els dies posteriors a la riuada la societat que gestionava el pont de la Cinta no va alliberar els peatges. A més, a Ferreries van tardar més d'un mes a netejar el metre de fang i llot pestilent, excepte a la ruta del tramvia, i la gent va haver de pagar per desplaçar-se.

El Punt (21-Octubre-2007)

1 comentari:

  1. Gustau crec que Blanquet era el seu segon cognom. Si més no, aquest cognom existeix. Conen personalment diversos descendents. Una (suposo que besneta) él la metgessa d'Amposta Ana Lina Valmaña.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta