20 d’octubre del 2007

L'efemèride: l'altra riuada i la barrancada de la Garrafona

Tortosa i altres poblacions del territori celebren aquest cap de setmana el centenari de la gran riuada del 1907, però avui també es compleix l'efemèride d'una altra crescuda de l'Ebre, molt recordada. El 20 d'octubre de l'any 1866 va haver-hi la barrancada de la Garrafona, una terrible riuada i barrancada anomenada d'aquesta manera durant molt de temps. En realitat, la Garrafona era una de les quatre víctimes mortals d'aquesta catàstrofe, la dona d'un rajoler de nom Cervera. Vergés Paulí va deixar escrit, al segon volum d'Espurnes de la llar, que molts homes van salvar-se nedant, gràcies a la seua sang freda. Les aigües del barranc van mullar les escaletes de l'església de Sant Joan, i la riuada, l'endemà, també va arribar a les capelletes de Sant Cristòfol, al carrer Montcada. Els fets van quedar immortalitzats gràcies al Verdadero y Grandioso Romance de la horrorosa inundación del Ebro y avenida del barranco del Rastro, que sufrieron Tortosa y su comarca, en los días 21 i 22 de octubre de 1866. Podeu trobar els versos al mateix llibre de Vergés Paulí.
D'altra banda, el 20 d'octubre de 1874, els carlistes van bloquejar Tortosa. Moltes persones, atemorides per la possibilitat que els carlistes formalitzessin el setge, van abandonar la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta