5 d’octubre del 2007

Tortosa celebra el cinquè Cucafera Folk i bateja quatre nanos

Ara fa una estona ha començat a ploure, però espero sincerament que l'aigua no espatlli aquest cap de setmana la celebració del Cucafera Folk, la mostra de cultura i folklore popular que enguany arriba a la seua cinquena edició. Com diu la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa al seu bloc, aquest cinquè Cucafera Folk coincideix amb el cinquantè aniversari dels gegants Rufo i Rubí, molt vinculats al personatge de la Cucafera. Per tant, la Colla Jove ha volgut dedicar aquesta edició als gegants Rufo i Rubí, i també a tota la gent que durant els últims 50 anys ha contribuït a la seua conservació. A més, com podreu veure si feu un cop d'ull al fantàstic programa d'actes que enguany han preparat, en aquesta edició hi haurà un esdeveniment molt especial: el bateig de quatre nanos. L'acte serà demà dissabte a partir de les 19.30 hores a la plaça de l'Ajuntament. D'aquesta manera, la Colla Jove presentarà en societat la recuperació de quatre nanos representatius i molt característics de la imatgeria festiva de Tortosa, que s'havien perdut durant la dècada dels noranta.
Podeu veure el programa d'actes del Vè Cucafera Folk clicant aquí mateix.

1 comentari:

  1. Voldria aclarir alguna cosa, només per completar la informació històrica.

    Els nanos no són de l'any 1957 com Rufo i Rubí, sinó del 1958, un any després, quan els gegants caracteritzats com a reis cristians de la ciutat, van passar a ser Nabil i Zoraida.
    La roba que porten no és la original del 58. La que podeu veure reproduïda a la postal del cucaferafolk d'enguany correspon a la dècada dels 70.
    Podem apreciar també com Rufo duu una capa nova, i li falten el cinturó i l'espasa. Rubí va vestida amb una jaquetan nova, i Nabil i Zoraida porten una vestimenta totalment renovada. Les cucaferes a més es veuen molt deixades, amb la boca oberta al màxim la petita, i la gran lligada amb una corda.
    Aquella fou una època de decadència evident per al bestiari tortosí, sent-ne el màxim exponent la mutilació de Rufo i Rubí, quan les rates es van menjar les vores dels seus vestits i van optar per tallar-los l'estructura i les robes gairebé mig metre.

    Tot i els entrebancs, Felicitats!!
    Per molts anys Rufolet i Rubí, us heu guanyat una bona celebració.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta