7 d’octubre del 2007

Un crim a Gandesa, 'La Pimpinela Escarlata' i els primers rovellons

El 6 d'octubre de 1940 s'estrenava al cinema Goya de Tortosa la pel·lícula La Pimpinela Escarlata, que el britànic Harold Young havia dirigit cinc anys abans. El cinema Goya era la sala més modesta de Tortosa, que havia substituït l'antic cinema Doré, i estava situat al final del carrer Cervantes, abans d'arribar a l'estació a mà esquerra. La Pimpinela Escarlata explica les aventures de Sir Percy Blakeney, un dandy membre de l'aristocràcia anglesa que en realitat és un justicier que combat les situacions injustes de la Revolució Francesa, rescatant les seues víctimes i ajudant-les a fugir a un lloc segur d'Anglaterra. La ideologia conservadora de la pel·lícula és clarament comprensible, ja que està basada en la novel·la escrita ara fa cent anys per la baronesa d'Orcy, més partidària de l'aristocràcia que de les classes treballadores. De fet, l'any 1935 la Gran Bretanya semblava més preocupada per l'expansió del comunisme que per l'ascens del nazisme a Europa, i era normal que la pel·lícula interpretada per Leslie Howard fos molt ben acollida pel règim de Franco. D'altra banda, Franciso J. Renau, al llibre Rapsòdia en gris, recorda que el 7 d'octubre de 1943 es van veure els primers rovellons de la temporada al mercat de Tortosa.
A més, també el 7 d'octubre, però del 1889, començava a l'Audiència la vista de la cèlebre causa de Gandesa, més coneguda pel crim de Valls. En aquest sentit, Tomàs Valls havia reclutat cinc homes de mal viure i els va pagar perquè assassinessin la seua dona, Rosa Serres. El crim va produir-se una tarda en què la víctima havia sortit a passejar. Els advocats defensors van ser Daniel Nivera, Ramón Foguet, Carlos Lago, Florestán Reverter i Antonio Kies. Segons Vergés Paulí, el judici va acabar el 15 d'octubre, i va ser condemnat a mort Andreu Monreal, que va ser ajusticiat a Gandesa.
Finalment, el 6 d'octubre de 1934 a Tortosa no va editar-se el diari El Pueblo, per la vaga general dels Fets d'Octubre. El comandant militar de la província de Tarragona havia declarat l'estat de guerra però a Tortosa no va produir-se cap incident rellevant, segons recorda Josep Subirats Piñana al llibre del centenari del Centre del Comerç.

1 comentari:

  1. No sé a què treu cap, esmentar la causa de gandesa....o s'explica tota la veritat o no es diu res!!! Per hipòtesis, ja tenim l'AQUI HAY TOMATE!!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta