2 de novembre del 2007

Tortosa afronta la recta final de la rehabilitació del mercat del peix

També ha començat la urbanització de la plaça, que tindrà 1.700 metres quadrats

La rehabilitació de l'antic mercat del peix de Tortosa ha entrat aquesta setmana en la recta final. Ja s'ha enllestit la consolidació de l'edifici i s'ultimen els tancaments i el revestiment de la façana. Els operaris han començat la urbanització de la plaça, que quedarà entre el renovat mercat del peix i el mercat central, i que tindrà 1.700 metres quadrats.

La recuperació de l'antic mercat del peix de Tortosa està cada vegada més a prop, després que, durant els últims dies, s'hagi pogut començar a visualitzar el resultat de la rehabilitació de la façana d'aquest edifici.
A més, les obres que s'estan fent al mateix temps al nou edifici annex també estan força avançades, i l'empresa que executa aquesta actuació també ha iniciat la urbanització de la nova plaça dels Mercats, que quedarà entre el renovat mercat del peix i el mercat central. De fet, el nou edifici ja omple el buit que hi havia entre l'edifici original i l'avinguda de la Generalitat. També permet fer-se una idea de les grans dimensions de la nova plaça, que amb els seus 1.700 metres quadrats serà gairebé tan gran com la plaça de l'Ajuntament. La previsió de la societat d'empresaris locals que té la concessió per rehabilitar i explotar els dos edificis, Infraestructures Comercials de Tortosa SL, era que les obres poguessin acabar-se durant aquest novembre, amb l'objectiu de poder obrir les noves galeries comercials i afavorir així la propera campanya de Nadal. Però, tot i que les obres avancen a bon ritme, els responsables només garanteixen que durant el desembre estaran acabades les obres d'urbanització de la plaça, per afavorir la campanya comercial de Nadal. Tot seguit, i quan les obres a l'estructura de l'edifici estiguin acabades, cadascuna de les empreses que s'instal·laran a les galeries hauran de fer les obres als seus locals, per adaptar-los als seus comerços.

> Un Viena i botigues

La rehabilitació de l'antic mercat del peix va començar el gener d'enguany i va tancar una polèmica ciutadana que va allargar-se durant vint anys. De fet, l'antiga peixateria municipal va tancar-se el 1987 i, després de descartar diversos projectes, l'Ajuntament va decidir treure l'edifici a concurs i atorgar una concessió d'explotació durant quaranta anys. A l'edifici racionalista, que l'arquitecte Agustí Barlett va dissenyar l'any 1930, s'hi instal·larà una cafeteria i un restaurant d'entrepans de la cadena Viena. Al nou edifici annex, que tindrà 414 metres quadrats, distribuïts en dues plantes, la previsió és que s'hi instal·lin diferents comerços, tot i que també podria ocupar-lo alguna important franquícia de roba juvenil.

El Punt (2-Novembre-2007)

18 comentaris:

  1. Sense dubte, quan acabin les obres el centre de la ciutat quedarà molt més digne. No hem d'oblidar, però, i en això cal fer memòria, que la recuperació del mercat es deu a la tenacitat i la lluita de la gent d'esquerres d'aquesta ciutat que sempre van lluitar per evitar la seva demolició. Va haver de ser el govern Sabaté qui hi apostés decididament en contraposició amb altres governs que volien enderrocar-lo. Evidentment, sense l'aposta clara de l'empresariat local tampoc avui aquesta obra seria una realitat.

    ResponElimina
  2. Sí, el mercat del Peix se va projectar al 30, però sens dubte és una obra feta en plena república. Crec recordar que cap allà al 33. Un edifici, al costat del mercat modernista, del qual mos hem de sentir orgullosos.

    ResponElimina
  3. d'orgull no cap , ja que no es cap edifici emblematic , ni tan solts representant de la ciuata de Tortosa, osigue que , PSC i ERC no teniu ni idea , ni projecte , ni tan solt lo mes sensill que es pot demana , sinceritat, humildat, sencilles ...i no enganya al poble en les vostres fantasmades, estic d'acord que es el dia de les animetes.pero ja en nya prau de fantasmes.

    ResponElimina
  4. Recordo que capa partit no es pot penja la medalla.
    Això o han fet empresaris, capital privat!!!

    ResponElimina
  5. aprofitan que parles d'obres, demanria a l'ajuntament que respecti els punts seguents de patrimoni:
    - que no treguin els adoquins.
    - que posin la llum adecuada.
    - ...
    conservem l'historia com a la resta de ciutats.

    ResponElimina
  6. que possin faroles antigues i no aquets pals amb tres o quatre focos

    ResponElimina
  7. que conservin la pedra de la cinta!!

    ResponElimina
  8. Ningú no discuteix que aquesta obra s'ha tirat endavant amb capital privat. Però no hem d'oblidar que CiU (amb Marià Curto al capdavatn) el volia tirà a terra, i que CiU (amb Bel al capdavant) sols va fer que posar pals a les rodes perque això no tirés endavant.
    Per tant si no hagues estat pel la tossuderia del PSC (amb Joan Sabaté al capdavant) aquest espai ja faria temps que estaria a terra gracies a CiU, (amb Bel, Curto i Cia).

    ResponElimina
  9. Voldria preguntar?

    Es cert que el ple ordinari d'Octubre on CiU i ERC van quedar molt ancorats a la dreta, no l'ha passat TTV?

    Si es així estem parlant de que Bel aplica censura a una Televisió privada i il.legal?

    Recordo que en vuit anys de govern del PSC aquets home va passar tots els plens.

    Be com a anecdota, en la passada campanya electoral no va passar el debat de l'auditori Felip Pedrell fins despres de les eleccions, ja que en aquell debat Bel havia estat noquejat i no era qüestió de que ho sabes molta gent.

    ResponElimina
  10. Dons en aquesta linia, jo us diré que vaig veure per TTV les imatges del sopar de la Contra el Cancer, i als socialistes els va fer desapareixer, jo hi era i vaig veure com anava taula per taula gravan i el cert es que quan ho vaig veure per la tele a la taula on eren CiU i PSC per art d'encanteri els del PSC els fa desapareixer. Aquest Didac es un fenomen.

    ResponElimina
  11. A l'anonim de les 5'29
    Tu vas digue vere un altre debat, jo vaig estar i si algu va quedar retratat, treient revistes de fa 20 anys va ser Sabaté. El millor del debat va ser Faura, sense cap dubte.
    El mercat del peix es tenia que haver tirat a terra fa 15 anys, i per culpa de Sabate i cia, hem tingut un nyap al mig de la ciutat un munt de temps, i si no fos per uns empresaris tortosins, entre els quals algun membre del govern actual, encara estaria Martin planificant que s'ha de fer, com sempre, planificant-ho tots i no fent res, i el que es finalment es feia es feia malament.

    ResponElimina
  12. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. Després de la rehabilitació, amb nyap, del mercat del peix ara ens cal tombar l'ajuntament, fer una plaça pública en el seu lloc i fer-ne un de nou on hi puguen haver bus, carro. aparcaments i més bon rotllo.

    De ben segur tot canviaria ... i ens treuriem "bonyigos pestilents" de la nostra amamantisima ciutat.

    DEMOLICIÓ EDIFICI AJUNTAMENT JA!

    ResponElimina
  14. I si t'hagafa a tu dins....millor que millor.

    ResponElimina
  15. La Marfanta és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

    ResponElimina
  16. Des de la ignorancia:
    Aquest edifici no s'hagues pogut enderrocar i eixecar de cap i de nou amb la mateixa estructura, materials, fisonomia i caracteristiques arquitectoniques?
    No hauria resultat mes barat i mes rapid?
    Per una altra part, sempre critiquem als politics ( i sovin s'ho mereixen ) pero ja algu pitjor que ells: el tecnics.
    Uns deien que el mercat del peix era alguna cosa fora de serie i digna de conservar, els altres ( no menys tecnics i en la mateixa preparacio) que es podia enderrocar perfectament ates que no tenia cap valor, ni historic ni arquitectonic; i els "ignorants" com jo a escoltar a uns i altres.
    Si voleu, a la darrera reflexio, hi afegiu les cases de davant la Catedral.
    D'algo hem de parlar

    ResponElimina
  17. Quins mals rotllos!!!!
    Jo estic contenta de que tot haigue acabat bé. Ara per fi tindre alguna cosa en cara i ulls al mig de Tortosa en lloc d'aquell cau de rates.
    Felicitats a la iniciativa privada que ha fet lo que l'ajuntament no va poguer fer durant tant de temps.

    ResponElimina
  18. Vigilem, CAP grup polític es pot apropiar la rehabilitació del Mercat del Peix.
    Llegint alguns comentaris publicats, sembla com si la iniciativa de recuperar aquest edifici nasqués de mas d’un partit polític i hem de recordar que radicalment no va ser així.

    La primera veu d’alarma que aparegué a la premsa fou l’article signat pel col·lectiu “Fòrum pel patrimoni” publicat a L’Ebre el 26 de juny de 1998. Immediatament la Demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes s’adherí a la reclamació, i SOS Monuments organitzà a la sala petita del Teatre-Auditori Felip Pedrell, el 10 de juliol, una taula rodona per parlar del tema.

    El PSC, i el seu candidat a l’alcaldia Joan Sabaté, s’apuntaren a la reivindicació, però cal no oblidar que tot això passava a pocs mesos de les eleccions municipals de 1999, fent més fàcil, segurament, que el grup polític majoritari de l’oposició del moment, s’agafés a un punt d’atac al govern municipal del moment.

    Però no enredem la gent, la proposta de recuperació del Mercat del Peix, i la lluita contra l’interès majoritari dels tortosins d’enderrocar-lo, no nasqué de cap grup polític, sinó de col·lectius ciutadans i professionals.

    És just recordar-ho.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta