4 de desembre del 2007

La policia local de Tortosa detecta un cas d'esclavisme

L'Estat espanyol va prohibir l'esclavitud l'any 1873 (a la península ho havia fet el 1837, però l'abolició de l'esclavisme no va arribar a la colònia de Puerto Rico fins 36 anys més tard). Amb tot, diferents organitzacions humanitàries calculen que encara podria haver uns 27 milions d'esclaus arreu del món. Ahir vam assabentar-nos del descobriment d'un cas evident d'esclavisme al cor de la Tortosa del segle XXI, i no es tem parlant de cap recreació històrica de la Festa del Renaixement.
El jutjat de primera instància de Tortosa ha decretat presó provisional contra un ciutadà indi, de 39 anys, acusat d'un delicte d'agressió, d'obstrucció a la justicia i contra el dret dels treballadors. La detenció la va realitzar la policia local de Tortosa el passat divendres, després d'una operació policial que va revelar que unes15 persones, la majoria ciutadans d'origen nepalí, eren víctimes de greus situacions d'abús. La investigació va iniciar-se després de la detenció del ciutadà indi per l'agressió a un altre ciutadà indi i dos nepalins. Els agents van ser advertits per uns veïns d'una baralla que tenia lloc en un habitatge del barri de Remolins. El detingut va agredir greument dos ciutadans d'origen nepalí, un dels quals va haver de ser atès a l'hospital Verge de la Cinta amb lesions greus. Les víctimes van explicar a la policia que l'agressor els estava estafant i que hi havia més persones implicades. Tots ells han declarat que treballaven per al detingut, qui els va oferir feina, allotjament i la possibilitat de regularitzar la seva situació al país, i a canvi els va demanar una fiança de 100 euros, més 70 euros pel lloguer d'una habitació a casa seu, on hi dormien fins a tres persones per habitació, i sis euros més pel transport als diferents punts de treball. Durant dos mesos, aquestes persones havien realitzat feines del camp a diferents llocs de les comarques de Tarragona i Castelló però encara no havien rebut cap compensació econòmica. Segons els declarants, el detingut els havia promès 4,70 euros per hora de treball, treballant 10 hores al dia i advertint-los que haurien de pagar una taxa de 87 euros cadascun en concepte d'aportació a la Seguretat Social. A més, durant els caps de setmana els obligava a fer feines domèstiques al seu habitatge com pintar, netejar i cuinar. Finalment, els ciutadans nepalís van declarar també estar rebent pressions per part de l'acusat, qui els va oferir diners perquè no anéssin a declarar en contra seu, i els va amenaçar amb fer que els expulsessin del país i fins i tot amb matar-los.

2 comentaris:

  1. felicitats a la Policia Local!
    Ara poden treballar amb llibertat i sense impediments polítics.

    ResponElimina
  2. i jo me pregunto?
    ¿quan els immigrants van a les agencies de viatges, no diré noms però ja m'enteneu, a fer transferencies al seu pais també els demanen tota la paperassa que els demanen per fer l'empadronament o com aqui del que es tracta es del negoci privat del senyor regidor i tot s'hi val?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta