6 de desembre del 2007

L'efemèride: el robatori al pintor Casanova i el canvi de nom del carrer Ample

El 6 de desembre de 1893 Tortosa devia estar commocionada per les notícies que arribaven des de París. El gran pintor Antonio Casanova, que tenia el seu estudi a la capital francesa, va ser víctima d'un robatori. Els lladres van emportar-se la respectable quantitat de 196.000 francs, la nit del 2 al 3 del mateix mes. Segons van dir, després dels fets va agarrar una pulmonia i des de llavors ja no va fer cap barca dreta, com va escriure Vergés Paulí. De fet, el pintor Casanova va morir a París només tres anys després, el 24 de desembre de 1896. Havia nascut a Tortosa, al barri de Remolins, l'any 1847, i va destacar en el gènere històric i el costumista, amb obres com La xocolata i, irones del destí, Escena de lladres. Al primer pis de l'Ajuntament de Tortosa s'hi exposa el llenç monumental Carlos V i Tiziano, que Casanova va acabar l'any 1878. Avui he trobat que es ven per internet el seu dibuix La lliçó de música, per només 225 dòlars.
El 6 de desembre de 1899 els tortosins llegien per primera vegada el setmanari La Veu de Tortosa, fundat aquella setmana per un bon amic de Casanova, Francesc Mestre i Noé, que va deixar inacabada una biografia completa sobre el pintor de Remolins. La Veu de Tortosa estava escrit en llengua catalana. Hi col·laboraven el pare jesuïta Josep Pastoret i també mossèn Joaquín Garcia Girona.
El 6 de desembre de 1904 va col·locar-se una làpida commemorativa a la casa en què l'any 1702 havia nascut el missioner dominic Francesc Gil de Frederich, i també es va fer el canvi de nom de l'antic carrer Ample pel nom d'aquest religiós, proclamat sant l'any 1988. Gil de Frederich va ser decapitat l'any 1745 al Vietnam per defensar l'expansió de la fe cristiana, però no va ser nonemant beat fins l'any 1906.

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta