7 de gener del 2008

La vegueria de l'Ebre s'està coent a foc lent

El 2008 no serà l'any en què es crearà la vegueria de les Terres de l'Ebre. El retard en la nova ordenació territorial de Catalunya, teòricament prevista amb el desplegament nou Estatut, contrasta amb l'escassa mobilització de la classe política i dels sectors socioeconòmics del territori per aconseguir la creació de la vegueria. L'altre dia, en una entrevista a Ràdio Ebre (Cadena Ser), el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va descartar que durant el 2008 es puga dividir Catalunya en vegueries, i va assenyalar que la vegueria de l'Ebre s'està coent. A partir del que va dir Salvadó, suposo que la cocció deu ser a foc lent, per evitar que el contingut de l'olla es refredi, però també per evitar que es cremi. En aquest sentit, crec que les Terres de l'Ebre estem sortint clarament perjudicats per la falta d'acord entre els partits de govern sobre la nova divisió territorial, el número de vegueries i els límits concrets de cada vegueria. El conseller Joan Puigcercós, que dimecres d'aquesta setmana visitarà Tortosa per pronunciar la conferència Nous reptes per fer funcionar Catalunya (Cambra de Comerç, a les 19.00 hores), prefereix posar a punt la nova llei, que ha de definir què és una vegueria i els seus òrgans de govern, abans de dibuixar el nou mapa de Catalunya. Segons llegia l'altre dia a La Veu de l'Ebre, al febrer s'hauria de presentar la memòria de la nova llei del govern local, que porta un retard d'uns sis mesos. Així, els càlculs són que l'aprovació definitiva de l'articulat no es podria fer fins al primer trimestre del 2009. Les Terres de l'Ebre, on les coses sembla que estan força clares al marge de l'intermitent debat sobre la capitalitat i l'encaix de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, se'ns està perjudicant amb qüestions com l'àrea metropolitana de Barcelona o la possible vegueria del Penedès, però sobretot amb la discussió política per la modificació de les circumscripcions electorals. Salvadó va dir que d'alguna manera les Terres de l'Ebre funcionem com si la vegueria ja fos una realitat, però això només és veritat en allò que afecta l'administració de la Generalitat. Els ciutadans han de fer tràmits que continuen fent-se en clau provincial, i el nord del territori continua desvertebrat per qüestions com la impossibilitat d'ajustar l'àmbit de la Cambra de Comerç a la nova realitat territorial.

17 comentaris:

  1. De fet, tota la discussió sobre aquest assumpte és política, no només el fet que es correspongui a les circumscripcions electorals.

    El problema és que aquestes circumscripcions són la clau per resoldre-ho tot: si es crea una vegueria, aquesta ha de poder substituir la Diputació provincial. I de moment no sembla fàcil que a Madrid s'accepti la "quinta província" nostra i la sisena del Pirineu, perquè això representaria donar més escons catalans al Congrés. I, el que és més difícil de resoldre, més escons catalans al Senat, on a diferència del Congrés el número està determinat constitucionalment.

    Per tant, tot el que es faci des de Governació pot ser benvingut, però difícilment es podrà resoldre la totalitat del problema sense passar per Madrid.

    ResponElimina
  2. Abans de pensar en l'afectació electoral a Madrid cal fer la de casa, que de moment fa un tuf a "más de lo mismo" que tomba. Sí no hi ha Vegueria de l'Ebre (amb capital a Tortosa) per part meva no hi haura vot. ABAIX LA PROVINCIA, Visca la Vegueria!

    ResponElimina
  3. Serà molt complicat que la vegueria s'accepti des del govern de Madrid. Ara bé, crec que ja haurien de funcionar plenament per part de la Genralitat, amb el Consell de Vegueria català substituint la tradicional diputació. També com a circumscripció electoral per a les eleccions autonòmiques s'hauria de tenir en compte, ara bé, reitero que és molt complicat que s'accepti des de Madrid una equiparació a la província, ja sigui pel tema dels escons, com per la necessitat de crear noves subdelegacions del govern.

    ResponElimina
  4. La divisio territorial de Catalunya amb Vegueries ja forma part del passat. Altres dirien que "ja no cal"...Perque el que no pot èsser, ademés es impossible. La llei electoral vigent i d'altres condicionaments ho fan inviable. Qui vulgui viure d'ilusions que ho faci. La teórica divisio territorial de Catalunya que empara l'Estatut , es una pura teorització que ja ha arrivat tard.Que no us venguin la moto....

    ResponElimina
  5. Aixó, aixó ...¿cuanta gent viu de fer volar coloms...?
    PPrPP (Partit Per la Regeneració de la Política Pública)

    ResponElimina
  6. I sobre tot, no us oblideu de donar les culpes a Madrid.
    Jo no hauria dit mai, (ni jurantme-ho)que desapareixerien els governs civils i els governadors.
    En quant a la viavilitat de la vegueria, potser si que es complicat, diem-li d'una altra manera, pero el que cal es la desaparicio de la diputacio provincial, la descentralitzacio i el reconeixement de ple dret de les Terres de l'Ebre.
    I PUNTO.

    ResponElimina
  7. Voleu dir que no se els hi ha apagat el foc!!!
    A les Terres de l'Ebre no es desplega l'Agència Tributària de Catalunya, incomprensiblement un organisme nou i no te en compte la nova distribució territorial del país-

    El dia 28/12/2007 (dia dels Innocents), es publica la Ordre de desenvolupament de l'estructura oirganitzativa de la ATC.Aquesta es limita a estructurar la nova Agència Catalana, a les 4 classiques demarcacions de Catalunya. Per a més INRI, el mateix dia es publica la cancel.lació de les comptetencies que podia tenir la delegació de l'Ebre en tributs.

    Si a Catalunya, no som uns més, que voleu que pensin a Madrid

    ResponElimina
  8. Us esteu ofegant! Primer cal conseguir un mínim garantit de 7 diputats de la Vegueria de l'Ebre al Parlament (de 135 escons) perquè aquests el que volen es aumentar la representació de BCN a costelles nostres. Un cop això anirem a per totes: a per la llei electoral española (si cal), a declarar persona non-grata a la figura del subdelegat del govern (sigui qui sigui), a la protesta dels nostres diputats, a convertir el Senat en la cambra territorial basada en el nivell autonòmic (no provincial), etc, etc, etc

    ResponElimina
  9. Fa uns quants mesos a una conferencia que el Conseller d'economia Antoni Castells va fer a la camara de comerç, va dir:
    " Catalunya sense les Terres de l'Ebre no seria Catalunya, pero les Terres de l'Ebre sense la resta de Catalunya, continuaria se'n Catalunya".
    Mes enlla de la rentada de cara, sona be.... i es veritat; entre altres coses,zones com la nostra, fan que (de moment)puguesim continuar dient que l'idioma del pais es el catala.
    Doncs aixo....i a la feina.
    No cal recordar, ara, el gruix politic i intel·lectual del conseller.

    ResponElimina
  10. HASTA LA DESAFORTUNADA DIVISION DEL PAIS EN PROVINCIAS NADIE HUBIERA PRETENDIDO TENER JURISDICCION ALGUNA SOBRE EL VALLE INFERIOR DEL EBRO, EXCEPTO TORTOSA (frase censurada en un article de La Vanguardia durant el franquisme). Provincia de Tarragona tens els sies comptats!

    ResponElimina
  11. El problema és que el conseller de governació cada cop que visita una comarca li promet la vegueria. Ha passat a la Catalunya Central i al Penedès. Així no acabarem mai. A banda hi ha el problema de la llei electoral, que va associada a la nova divisió territorial. Al pas que van, no crec que siguen capaços de crear les vegueries en tota la legislatura.

    ResponElimina
  12. PAREU LO TREN
    M'ofego!!!!! Sociedad Pajaril, Xandalls al Carrefour, Carrusel Deportivo, Manolo el del Bombo, Jose Luis Moreno, Cronicas de un Pueblo,. . . . . Etc. . . . . Aixo es una peli del Berlanga, del Ozores, Del Esteso. . .? Que parin lo tren , que jo baixo .

    ResponElimina
  13. "Españoles: al llegar para mí, el momento de rendir mi último homenaje ante el Altísimo, sólo pido a Dios que ma acoga benigno en su presencia".

    Provincies, vegueries, municipis, barris, emd's, carrers, escales, pisos. Pisos????
    Millor prometre vegueries, les ciutats barallant-se de dos en dos i MAdrid culpable, Barcelona culpable... pero a natros a treballar... (passem la quota al partit, eh?)

    ResponElimina
  14. 10:43

    Bonissim , que clar que parles !

    ResponElimina
  15. Ah, moltes gràcies, veig que saps apreciar el veritable sentit patriota...

    Amb la veu del Macià :
    Catalans!! La nostra hora ja ha arribat! Amposta capital!

    ResponElimina
  16. 10:06

    Lo problema d´ara no es que Tortosa ó Amposta , sigon capitals.
    Lo problema d´ara i dels propers dies, sira , "si no plou", un altre.
    Jo propossaria a Xerta, perque crec , que les capitals han de ser a prop dels problemes futurs.
    Si no es aixi : que parin lo tren, que jo baixo.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta