8 de març del 2008

Set anys del rebuig del Parlament al transvasament, el mapa eòlic i Enron

L'altra efemèride important del dia d'avui passava el 8 de març del 2001, quan la gent de les Terres de l'Ebre va protagonitzar una jornada històrica al Parlament de Catalunya. Devien ser entre les sis i les set de la tarda i una gentada va irrompre als passadissos del Parlament, encara confosa pel resultat de la votació però completament eufòrica, cridant un concís però contundent Visca l'Ebre i visca Catalunya! Encara avui se'm posa la carn de gallina. Gairebé per sorpresa i gràcies a una carambola política com les que poques vegades es veuen, la cambra catalana havia rebutjat el transvasament de l'Ebre, el mapa eòlic i la instal·lació de la central tèrmica d'Enron.
Un veterà diputat de CiU es posava les mans al cap, ja que es feia creus que una institució tan solmemne com el Parlament fos l'escenari de comportaments tan impropis. La realitat era que a CiU estaven dolguts per una derrota parlamentària que no s'esperaven, i que deixava el govern de Pujol en una situació molt difícil. Havia estat una jornada llarga al Parlament, que els periodistes del territori també vam viure de prop, presenciant algunes reunions de Pujol amb els diputats de CiU a l'Ebre. En minoria, CiU necessitava el suport del PP per tenir majoria al Parlament i per donar continuïtat al govern. El rebuig al PHN, al mapa eòlic de Catalunya i a la instal·lació de la tèrmica a Móra la Nova es van votar en tres parts, i el PP va abstenir-se en els dos últims punts, per fer que CiU perdés la votació, donar-li un toc d'atenció i forçar-la a donar suport al transvasament. En canvi, CiU també es va abstenir en la votació contra el PHN, i el PSC, ERC i ICV van aconseguir que el Parlament també rebutgés el transvasament de l'Ebre.
Pocs dies abans, unes 300.000 persones s'havien manifestat a Barcelona contra els tres projectes, però ni això ni la votació del Parlament van servir perquè CiU es repensés el seu suport al PHN del govern d'Aznar. De fet, només es va retirar el mapa eòlic, i la multinacional Enron va decidir deixar en suspens el seu projecte de Móra la Nova. L'eufòria ebrenca només va durar un dia, perquè just l'endemà, el conseller en cap Artur Mas visitava Tortosa i anunciava que la Generalitat continuaria negociant amb el PP les compensacions del transvasament. Per tant, demà, 9 de març, també farà set anys d'aquesta dia en què un govern va ignorar el mandat de tot un Parlament. L'11 de març, prop de mig milió de persones es manifestaven a Madrid contra el PHN, que seria aprovat al juny amb el suport de CiU, sense la rebaixa del transvasament que demanava la Generalitat.

Foto: Manel Zaera a Flickr

7 comentaris:

  1. I aixi, et preguntes, per a que serveix el Parlament i els seus debats solemnes i votacions solemnes ?

    Jornada de reflexió, pero crec que son "ells" que ho han de reflexionar; els votants tenim clar com ens tracten, però "ells" tenen clar per a que els votem, i paguem?

    ResponElimina
  2. Vull fer un record a la famila del afiliat socialista asesinat a Mondragon,
    el compromis amb la democracia mai ha estat facil pero els democrates demà em d'anar a vota sense por i amb la convicció que natros som més i més bones persones sobretot.

    ResponElimina
  3. "mini"TRANSVASAMENT i ABRACADABRA ¡

    L´alcalde de Reus també vol vendre l´aigua als de Barcelona , igualet que el de Tarragona , tenen uns pous plens d´aigua per a vendre a 1Euro el m3 tot això a partir de la Setmana Santa.
    Els bons mag són els grans ilusionistes i et deixen amb la boca ben oberta. Tot això no ho ensenyaven al “Magia Borrás”
    Em sembla que se per on van los tiros , no dire el truc , perquè no n´hi ha: això és màgia
    Que disfruteu!

    ResponElimina
  4. Cal fer memòria als que l' han perduda i ara no s'en volen recordar de la seva traïció donant suport al transvasament.

    ResponElimina
  5. Avui és 8 de Març de 2008,demá 9 de Març de 2008 i el dillums 10 de març de 2008.................

    Lo Passat ja ho sabem tots i totes.

    Saps que es el FUTUR ?

    ResponElimina
  6. El futur és fer borrón y cuenta nueva?
    Les persones hem de tenir memòria per avançar i no repetir els errors. Sense memòria no hi ha progrés.

    ResponElimina
  7. LA MÈMORIA
    Com que sabem que en la pèrdua de memòria no només influeix l'edat, sinó també altres factors en els quals es pot intervenir.
    L'objectiu de la Recuperació de la Memòria és ensenyar als participants, mitjançant exercicis pràctics, estratègies de memòria perquè puguin aplicar-les en la seva vida quotidiana. Atenció, memòria, agilitat mental i tècniques de relaxació són alguns dels temes a tractar.

    Resumin la solució es menjar SAFRANORIA.

    La SAFRANORIA viu en un carro que porta de tot. També, és clar, porta rodes! Per això pot anar pel món, explicant histories que li passen; histories com la del caragol petit, la safranoria pija, l’albergina que té la mosca al nas, la patata americana i la tomaca mexicana...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta