Les conseqüències de la fuita radioactiva a la central nuclear d'Ascó van fer-se públiques en plena crisi política i social per la gestió de la sequera a Catalunya, tot i que l'incident es va produir al novembre de l'any passat. Així, la notícia ha passat, potser inevitablement, a un segon pla informatiu, tot i que els fets ocorreguts al complex nuclear de la Ribera d'Ebre són més greus del que van dir-nos inicialment. A més, l'opacitat comunicativa del titular de la central, que va derivar en la destitució fulminant del seu director, justificava per si sola que els mitjans haguessin fet un seguiment més intensiu de l'episodi de contaminació radioactiva. El periodisme d'investigació, aquell que a cavall dels anys setanta i vuitanta van practicar veritables especialistes del tema nuclear com Joaquim Roglan i Josep Gonell, dóna ara molt poques alegries. El control de la informació sobre el que passa a les centrals nuclears és absolut, fins al punt que hi ha alcaldes de l'entorn d'Ascó que només n'han sabut els detalls a través de la premsa que els trucava perquè valoressen els comunicats del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Uns comunicats que, sobretot al principi, només permetien llegir entre línies la gravetat de l'episodi.
Sort de la pressió que han fet els grups ecologistes, que han permès als ciutadans tenir una informació més contrastada. Ahir, els experts que defensen un futur sense nuclears van alertar que l'incident d'Ascó podria haver estat un avís d'un possible "macroaccident", i per tant consideren que tenen més raons per qüestionar que es continuï apostant per aquesta energia. Pel que sembla, no fan la mateixa interpretació els partidaris de l'energia nuclear, tot i que l'incident d'Ascó posarà una taca difícil de netejar en la seua companya política, econòmica i mediàtica per afavorir la construcció de noves centrals i per trobar un emplaçament per al cementiri dels residus radioactius de tot l'Estat. En aquest context, Enresa tira pel recte i proposa la construcció, a Ascó mateix, d'un cementiri individual, cosa que implicaria que les centrals nuclears d'Ascó I i II haurien d'allargar la seua vida útil. El govern de l'Estat té ara una patata calenta, ja que no ha solucionat el problema de la gestió dels residus radioactius i és incapaç de proposar un calendari de tancament de les centrals nuclears, que alguns encara veuen com una font segura, potent i barata per generar molta energia, factor important en períodes de desacceleració econòmica com l'actual. Mentrestant, Catalunya continua a la cua de la producció de les energies renovables (el 52% de l'electricitat consumida al país encara és d'origen nuclear), i el president José Montilla anuncia l'aprovació imminent del decret per regular la construcció de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques. Un decret que porta mesos de retard, i que com les centrals nuclears tornarà a posar les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona en la cruïlla del debat sobre el model territorial i el model energètic.
Més informació:
-Els experts antinuclears consideren l'incident d'Ascó com un «avís» d'un possible «macroaccident»
-Els ecologistes s'oposen al magatzem
-Els municipis de l'àrea nuclear s'oposen frontalment al dipòsit de residus d'Ascó
-Contradiccions sobre el camió
-Ascó s'enfronta ara al fantasma dels residus
-El CAT diu que la fuita no ha contaminat el riu
-Ascó I: una trista realitat que ens fa pensar en la ficció
-El fiscal busca indicis de delicte a Ascó I
-Els alumnes de Torroella que van anar a Ascó també donen negatiu
-Un camió va transportar partícules radioactives d'Ascó fins a Reus
-Detecten radioactivitat vora l'Ebre i en un magatzem de ferralla de Reus
-La central nuclear d'Ascó demana disculpes als alcaldes de la zona
-Protecció Civil diu que no hi ha risc radiològic
-Busquen partícules radioactives a Ascó, Flix i Vinebre
-El director de la nuclear d'Ascó, destituït
-Els alcaldes volen que Endesa respongui per l'«engany» sobre la fuita d'Ascó I
-CCOO denuncia la precarietat laboral a Ascó
-Transparència informativa posada en dubte
-El CSN detecta més radiació de la que deia Ascó i l'acusa d'amagar informació
27 d’abril del 2008
L'incident radioactiu d'Ascó i el debat sobre el model energètic
3 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Els fets ocorreguts són molt greus. Però no per la contaminació en sí, que. tot i que no sabem què pensar, no sembla extraordinàriament greu, sinó pel que deixa entreveure.
ResponEliminaL'ocultació ens obliga a plantejar-nos en mans de qui estan les nuclears. Perquè el problema no és que estiguin en mans de persones incompetents, que ja és prou fotut, sinó de persones irresponsables, que és molt pitjor.
Algú sap com s’articula el protocol del Pla d’Emergència Nuclear i mes concretament en aquestes terres..? En tot cas aquest protocol es públic..? Quines son les autoritats que deurien desplegar-lo ? Intervindria l’exèrcit..? Aquest pla observa la evacuació de la gent, o pel contrari impermeabilitza al territori amb un estricte confinament...?
ResponEliminaMassa preguntes veritat..? Algú pot facilitar-me una web per informar-me..?
Això si que és una emergència nacional i ens l'han amagada a tothom!
ResponElimina