26 de maig del 2008
L'aigua de l'Ebre a canvi de plans parcials?
Dimecres passat, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), garantia que Tortosa no ha rebut cap pressió ni cap oferta de cap administració, a canvi de donar el vot favorable del consistori tortosí per autoritzar l'enviament d'aigua de l'Ebre en vaixell, així com la construcció de la canonada del transvasament a Barcelona. En aquell moment, ja corria la sospita que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) podria haver promès l'aprovació de plans urbanístics en alguns municipis del Camp de Tarragona, però faltava que algun alcalde ho denunciés públicament. Diumenge, el diari El Punt va publicar unes polèmiques declaracions de l'alcalde de Montblanc i exdiputat republicà al Congrés, Josep Andreu (a la dreta de la imatge), en què acusa l'ACA de "fer favors a alcaldes, a canvi que a l'assemblea votessin que sí a la interconnexió". En concret, Andreu denuncia que l'ens "està negociant el canvi d'informes desfavorables a favorables en plans parcials o plans generals d'uns quants municipis de la demarcació", tot i que no va donar noms. La prova, segons Andreu, és que a partir d'ara aniran desencallant-se informes positius de l'ACA, "amb una relació de causalitat claríssima". Les paraules de l'alcalde de Montblanc han aixecat una veritable polseguera política, així com la reacció del president del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), Daniel Pi, que ja ha negat que es comprés el vot dels alcaldes per afavorir la interconnexió. La realitat, però, és que aquest tipus de pressions i compravenda de vots són molt difícils de demostrar, ja que els que podrien fer-ho, els alcaldes de CiU al Camp de Tarragona, van votar a favor de les mesures excepcionals proposades per la Generalitat. Ells són els principals interessats en tirar endavant els seus plans parcials, ja que consideren que és el millor pels seus municipis, i a més a més cal recordar que CiU està majoritàriament a favor de la interconnexió de xarxes. Amb tot, el tortosí Ferran Bel ha dit repetidament que està en contra del transvasament a Barcelona, i dimecres també va garantir que impugnaran la votació del CAT. Exigirà Bel als seus companys de partit, també alcaldes, que diguin la veritat? D'altra banda, pel bé de la ciutat i per la credibilitat que encara em mereix l'ACA, no voldria pensar que els quatre plans parcials que Tortosa té suspesos, per culpa de la inundabilitat, continuaran aturats més temps del compte.
10 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
La intenció de vot no sempre esta subjecta a pressions i xantatges, que quasi sempre deixen rastre i serien fàcilment denunciables per constituir un delicte tipificat en el codi penal. Podríem dir que la dinàmica que decideix que un vot es decanti en un sentit son les expectatives i credibilitat que es generen a l’hora de votar.
ResponEliminaEls mecanismes que intervenen son molt semblants en el mon financer.
Aquestes expectatives sempre haurien d’anar acompanyades d’una credibilitat en el seu acompliment..
Jo podria tenir expectatives en un producte financer i decidir entrar en borsa i donar-me una solemne patacada per no assessorar-me prèviament en font creïbles i solvents.
Però resulta que en aquest cas, els ajuntaments implicats no anaven a perdre res, sinó sempre a guanyar... La decisió es molt mes senzilla i mancada de qualsevol risc...Llavors el nivell d’expectativa puja a nivells quasi d’eufòria...
Ara bé; podríem preguntar-nos qui ha generat aquesta necessària credibilitat ?
Sr. Mc Calan, moltes gràcies pels seus aclariments, si no fos per les seves lliçons la majoria de lectors dels blocs no seriem capaços d'entre res.
ResponEliminaJo trobo que probablement pugue ser veritat... que vos extranyaria a vatros? sabem que en temes d'aigua de plans urbanístics etc. hi ha moltes mans disposades a parar, a veure que passa i a treure'n profit.
ResponEliminaevidentment el CAT, l'ACA, i els diferents partits polítics s'han afanyat a dir que tot això és mentira i que mai de la vida farien xantatge amb un vot a canvi d'un pla urbanístic...jo ja no em crec res del que me puguen dir esta gent, i sinó esperem a veure quan de temps aguanta al càrrec l'alcalde de Montblanc.
embassaments ara a 40.5%, demà segurament arribaran al 43 % minim a este ritme.
ResponEliminaLos que aneu a la Taula de la Sequera, més val anar en barca que en autocar :)
A Kinsey Milhone : Estic segur que a Santa Bárbara hi haurà gent que li podrà explicar millor que jo i en molt mes detall...
ResponEliminaEls alcaldes de CiU a partir d'ara han de dir la veritat ???.
ResponEliminaAixò vol dir que fins ara han mentit ???.
Ja no podem creure a ningú ???.
Els de la PDE ( Manolo Tomás i CIA ) sempre han dit i diuen la veritat ???.
Si són massa preguntes, no cal contestar-les...
Home, l'alcalde del Vendrell ha sigut bastant clar: a n'ell ningú l'ha extorquit ni li han fet xantatge de res, només és que si "facilitava les coses" per dir-ho d'alguna manera, creu poder obtenir millor disposició, per part de l'ACA, per a negociar determinats temes urbanístics propis. Ja sabem que l'urbanisme és lo tema que mou més diners i interessos en un consistori.
ResponEliminaAlferza31, si et preocupa la veritat hi ha un llibre /pelicula que t'agradarà de veure i escoltar.
ResponEliminaEls crims d'Oxford. Te un debat curiós sobre el tema.
Però, les veritats i les no-veritats son i és fàcil de seguir-les.
Qui va prometre que no faria cap transvasament ni interconnexió?
Qui ho va signar?
Qui va omplir mitins anunciant-se garantia de l'integritat de l'Ebre?
Qui ha gestionat en lo cul la sequera?
Qui ha amagat la veritat?
O qui ha volgut que la "veritat" d'AgBar sigue la "veritat de Catalunya"?
La veritat, de vegades, hi ha que voler veure-la.
I no s'amaga.
En tot cas la tapen o ens posen ulleres d'or massis, per no aixecar el cap i veure lo que és i lo que no és.
Pels trossets de veritat, que es vegin, que els veiem!
Mario,
ResponEliminaPuntualitzem :
a.- Jo no sòc partidari de la interconexió de xarxes (com a solució).
b.- Penso que en casos "d'emergència nacional", el govern ha de fer "el que calgui", a Barcelona, a Madrid, a Sevilla, a València, a Salamanca, a ...
i no ha de mirar rèdits polítics.
I una vegada fetes aquestes puntualitzacions, més preguntes.
Qui va derogar el PHN ???.
El minitransvasament de l'Ebre fa 20 anys ques està en funcionament ???.
Aquest minitransvasament, va ser una venda de part de la concessió dels regants ???.
Amb aquest decret de sequera, s'amplia la concessió d'aigua cap al CAT ???.
La PDE (Manolo Tomás i Cia) sempre han dit i diuen la veritat, o la "seua veritat" ???
Per cert, a mí mai m'han posat ulleres d'or massís, i d'or massís hi ha altres objectes, entre ells algún nus ...
Ah, i el cinema que m'agrada és el de ciènciaficció...
Totalment d'acord amb alferza, encara que em linxin els de la PDE. Sort que d'aigua en sobrarà altrament el trencament social seria inevitable, pero si aixi i tot es fa la canonada i l'any 2009 les catastrofes anunciades no passen, a veure si caldrà demanar perdó. Es molt fàcil anar de pitoniso i si t'equivoques fer mutis pel forro.
ResponElimina