4 de juny del 2008

La reforma del barri de Sant Jaume enfronta l'equip de govern i el PSC de Tortosa pel model d'urbanització

L'Ajuntament aprova una moció popular que reclama l'alliberament de Franki

La rehabilitació integral del barri de Sant Jaume, un dels més degradats del nucli antic de Tortosa, ha enfrontat el PSC amb el govern de Ferran Bel (CiU i ERC). Així, tot i que encara no s'ha redactat el projecte de reforma, el socialista Joan Sabaté va advertir que la recuperació del barri de Sant Jaume és una polèmica antiga, ja que Patrimoni sempre ha obligat Tortosa a mantenir la trama urbana. Bel va rebutjar els consells del PSC i va garantir que faran un nou barri, més accessible i més habitable.

«No hauríem de crear un gueto al barri de Sant Jaume», va advertir el portaveu del PSC, Joan Sabaté, dilluns a la nit. El ple ratificava el conveni signat entre el govern de Tortosa i l'Institut Català del Sòl (Incasol) per iniciar la rehabilitació del barri de Sant Jaume. Per això, just després de destacar que s'hagin continuat les converses iniciades durant els seus mandats, Sabaté va recordar que Sant Jaume és un barri «d'escàs valor arquitectònic», tot i que Patrimoni sempre ha obligat el consistori a conservar la trama urbana, d'origen medieval i, per tant, de carrers estrets. «Això fa molt difícil la seua viabilitat social», va dir. De fet, Sabaté va assenyalar que ell mateix s'està rehabilitant una casa familiar a Remolins, i va posar en dubte que altres membres de la corporació volguessin anar a viure «en un carrer d'un metre i mig».
La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va negar que existís cap document o cap acord oficial entre l'Ajuntament i l'Incasol, i va lamentar que Sabaté s'hagués volgut atribuir els mèrits del conveni. De fet, l'alcalde, Ferran Bel, també va recordar que l'anterior pla de reforma integral (PERI) de Sant Jaume havia quedat aturat, i que la política d'habitatge al nucli antic va ser inexistent, durant els dos mandats de Sabaté. Bel va garantir la «viabilitat social» de la rehabilitació, ja que, a part d'enderrocar els edificis en ruïna i urbanitzar els carrers amb tots els serveis, l'Ajuntament farà el barri «molt més accessible», d'acord amb la Generalitat i respectant les condicions de Patrimoni. Bel va remarcar que el projecte de recuperació del barri de Sant Jaume farà una aposta per l'habitatge.

>Suport públic a Francesc Argemí

El ple de Tortosa va aprovar dilluns, tot i l'abstenció del PSC i el vot en contra del PP, una moció popular que havia presentat el Casal Popular Panxampla per reclamar l'absolució de Francesc Argemí, Franki. Durant el debat de la moció, una vintena de persones van desplegar pancartes per reclamar la llibertat del jove de Terrassa, que va ser condemnat i empresonat pels delictes d'ultratge a la bandera espanyola, atemptat a l'autoritat i desordres públics.

El Punt (4-Juny-2008)

9 comentaris:

  1. Desconec on te el senyor Sabaté la casa que s’està rehabilitant al barri de Sant Jaume, però llegeixo que ell mateix reconeix que el barri en general es “d’escàs valor arquitectònic”.
    El sentit comú aconsella esporgar i urbanitzar amb tots els serveis del segle XXI, amb vials suficients i una tipologia adient al lloc que ocupa..
    Ara bé, si al senyor Sabaté li fa goig conservar el carrer de metre i mig d’amplada, recomanaria al senyor alcalde que li donés el gust, i discussió acabada ! Senyor Bel; faci el favor home..!!

    ResponElimina
  2. Doncs no estic d’acord amb el sentit comú que comenta, senyor mc calan. Tortosa té una ciutat antiga molt important. Si destruïm tot allò que ens fa ser una ciutat de més de 2000 anys, que ens queda? L’entramat de carrers és un valor cultural molt gran, esta clar que hi ha poc valor arquitectònic, les cases actuals, s’han construït a sobre de les antigues. Però l’invito a passejar-s’hi ja que ben segur, de seguida podrà veure portalades i pedres que no són precisament del segle passat.

    Estic totalment en contra de que el govern tortosí entri amb l’excavadora a sac i deixi perdre la història d’aquest carrers. Sempre ens queixem de que a Tortosa no es té cura del patrimoni i vet aquí, una mostra més.

    ResponElimina
  3. Al ple qui l'hagi vist, podrà comprobar que Joan Sabaté diu, "que ningú ni ell mateix aniria a viure a un carrer de metre i mig on no hi entra el sol en tot el dia"
    Potser primer mireu el ple i desprès opinieu.

    ResponElimina
  4. Sr. McCalan, he vist el Ple per TTV i crec que precisament el que demanava el Sr. Sabaté eren garanties al govern municipal per que el barri s'esporgues ja que considerava que en carrers tant estrets es molt difícil vendre adequadament els habitatges.

    ResponElimina
  5. Senyor Jordi Roig : Ningú posa en dubte d’importància d’un patrimoni cultural; ara bé, la degradació es tant evident que possiblement, ja no sigui viable en molt casos ni la restauració. De que em serveix tenir cases buides que com vostè sap es la primera causa de degradació? Ara bé; si el que vostè em vol dir que s’haurien de recuperar i incorporar elements que tinguin certa entitat estaríem d’acord; però les cases sobre tot han de ésser habitables i dignes. Penso que en el fons ningú vol que el seu barri sigui un ghetto marginal. Aquí entren molts de condicionants, i l’ urbanisme es crucial. Després podríem entrar a discutir sobre tipologies i fins i tot dels materials a emprar. Tenim encara molt de temps per fer-ho.

    ResponElimina
  6. Jo el que he vist es una manipulació burda del Ple municipal a
    Tontosa tv.
    Recomano veure el Ple a Teveon tv.
    Quina vergonya que al segle XXI la generació més ben formada de la historia tant d'Espanya com de Catalunya ens deixem insultar d'aquesta manera verganyos escandalos.
    Maniqueu i vulgar, insultant llastimós......
    Gustau d'aquest escandol que'n diu el teu col-legi?????

    ResponElimina
  7. Pere, com que vaig veure el ple en directe no m'he molestat en veure'l a Tortosa Televisió. Què han fet, aquesta vegada?

    ResponElimina
  8. Doncs, tots tenen la seva part de raó. Però les discusions bizantines no arriben mai a cap solució. Crec que és necessari acabar amb la discussió bizantina sobre el barri de Sant Jaume i actuar. El mercat del peix va trigar molts anys en desencallar-se. I les cases de la catedral? I el barri de Sant Jaume? Actuar, SI. Amb cura i respecte pel que tingui consideració de patrimoni cultrual, TAMBÉ.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta