4 de juny del 2008

L'espai del lector: "Cal estar atents a les pressions de CiU per fer el transvasament", de Ricard Lleixà

Temps enrere vaig demanar confiança en el govern estatal i en el govern de la Generalitat, presidits pels socialistes José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla, en el compliment del reial decret llei 3/2008. Avui constatem que aquesta confiança a la qual vaig apel·lar, en el marc d’una situació complexa per la situació de crisi per la sequera que vivia el país, s’ha tornat a evidenciar demostrant-se que tots dos governs són clarament defensors de la Nova Cultura de l’Aigua, ja que, superada l’emergència, s’ha derogat el decret 3/2008. El mateix compromís que van complir l’any 2004, amb l’arribada de José Luis Rodríguez Zapatero al govern, quan entre les seves primeres decisions va assumir la modificació del PHN i la derogació del transvasament de l'Ebre, aquell que preveia el gran espoli del riu amb el suport de PP i CiU.
La convicció, la coherència, però sobretot la ferma convicció que cal apostar per polítiques modernes, basades en l’estalvi, la reutilització i la dessalinització fa que avui la ciutadania pugui percebre clarament dues formes d’entendre la gestió de l’aigua: per un costat els partits d’esquerra clarament antitransvasistes i, per l’altra, la dreta, amb un PP i CiU que avui encara demanen que es faci el minitransvasament a Barcelona, tot i haver superat la situació d’emergència. Perquè ells sí que són transvasistes, de fet, aquesta és la política que defensen i han defensat sempre sense tremolar-los la mà.
El govern català va acudir a aquesta solució extrema perquè no havien entrat en funcionament les dessalinitzadores, perquè la situació dels embassaments era extrema i perquè tot semblava indicar que la situació no milloraria per les pluges. I, evidentment, un govern seriós calia que trobés solucions per abastir una població de 5 milions i mig de persones, i per això va optar per la interconnexió com a mesura d’urgència per garantir l’aigua a l’àrea metropolitana amb motiu d’aquesta excepcionalitat. Però afortunadament aquest ha estat una de les primaveres més plujoses de les darreres dècades i els embassaments han millorat, la situació ha donat un gir important, i els nostres governs, clarament compromesos i clarament antitransvasistes, han aturat aquest projecte perquè ja no és necessari, tal com van anunciar que farien, tal com vam anunciar des de l’Ebre que farien.
És el moment de felicitar-nos tots plegats per haver superat aquesta situació complicada però que calia abordar des de la nostra responsabilitat. Vam fer confiança en el govern i aquest ha complert. Però tot i que és un moment dolç, cal fer un toc d’atenció per desemmascarar posicions i postulats força contradictoris. Perquè també és el moment d’advertir als dirigents de CiU del territori que deixin de fer demagògia, que no manipulin a l’opinió pública amb declaracions que cauen en sac buit i que facin un viatget a Barcelona a intentar convèncer als dirigents del seu partit, senyor Mas, senyor Puig, senyor Espadaler, senyor Pujol i senyor Macias. Perquè són CiU i PP els que pressionaran ara de valent des de Barcelona perquè la canonada es faci, per tant, senyors Bel i Ferré, si volen fer alguna cosa de profit, a banda de quedar bé fent comèdia d’aquella que tant els agrada a la tele per després rentar-se les mans, truquin al senyor Mas i demanin-li que s’alineï al costat del govern en les polítiques d’aigua i deixi d’insistir en fer transvasaments.

Ricard Lleixà és de Tortosa.

18 comentaris:

  1. Aquestes declaracions que estan fent aquests darrers dies em semblen una burla al territori. crec que a qui s'ha de felicitar és a la gent del territori, a les classes civils i no als polítics, que des d'un primer moment han lluitat per evitar la canonada. Al govern prou li ha costat decidir-se per no fer-la, i si era necessària aquesta obra era per la mala gestió de l'aigua feta durant els últims anys, ja que si s'hagués gestionat bé, la canonada mai hauria estat necessària.
    Si aquest govern català i espanyol tant defensa les terres de l'Ebre i tant aposta pel nostre territori, perquè el polígon Catalunya Sud encara no té garantits els serveis bàsics? per què som el darrer territori de Catalunya i la Comunitat Valenciana en tenir l'autovia de l'interior? Per què no paren els trens a l'estació de l'Aldea?
    En fi, felicitats a tota la gent que vam sortir a Amposta en defensa del territori, que som els que realment vam pressionar per evitar l'obra i estimem el territori!

    ResponElimina
  2. Ricard,
    més val que estesseu calladets i deixesseu de fer el ridícul. Cada vegada que intenteu justificar lo injustificable la pifieu més i més i recordeu a la gent tot l'espectacle penós que els sociates de les Terres de l'Ebre heu donat els darrers dies.
    Vatros no sou qui per acusar a CiU. Això ho pot fer la PDE i la gent antitransvasista de debó, no vatros que de l'únic que vos heu preocupat és de dir amén a tot lo que dient los vostres amos a la Generalitat i a Madrid, ficant-vos sempre d'esquena als vostres, espero, exvotants de les Terres de l'Ebre.

    ResponElimina
  3. Tots aquests arguments són veritablement paper mullat. Després de l'actuació dels partits polítics, uns fa uns anys i els altres ara, és molt difícil que els seus postulats siguin creïbles. Els dolents sempre són els altres, que fan maquinacions transvasistes. La realitat és que tres polítics socialistes varen manifestar-se totalment favorables al transvasament: Toni España, Lluïsa Lizárraga (la qual aprecio personalment) i Joan Sabaté. El primer va dir en reunió de govern que els de la Plataforma eren 4 arreplegats; la segona que va votar favorablement a Madrid totalment convençuda; i el tercer, ens va qualificar de neocarlins i va demanar que "felicitem" els governs català i espanyol. Mare de Déu de la Cinta!!!

    ResponElimina
  4. El PSC vota a favor de l'estudi del Roine...

    ResponElimina
  5. Jo diria que han estat els senyors Mas, senyor Puig, senyor Espadaler, senyor Pujol i senyor Macias qui han convençut al PSC...

    ResponElimina
  6. Aquí voleu enganyar Ricard? La majoria de membres del PSOE català està favor de la canonada. On heu estat aquest últim mes? Que no heu escoltat els debats als mitjans de comunicació? Sortien tot de socialistes defensant les virtuts de la canonada. En l’afer de la sequera, no es pot felicitar a cap partit, tots ho han fet de pena! Només podem felicitar a la gent del territori, per seguir compromesa amb la defensa de la nostra terra.

    Socialistes, aneu a vendre motos a un altre puesto!

    ResponElimina
  7. Tinc clar que tots hem fet molt per que els governs tant de Madrid com de Barcelona es pensessin bé el que anaven a fer, la gent de les Terres de l'Ebre, les Plataformes, la gent dels partits a les nostres terres, etc. però aquesta vegada han hagut dos fets molt diferents de la "guerra" del PHN, el transvasament era temporal i motivat per la sequera i la segona i més important, acabada la sequera, el govern de Zapatero deroga la llei. Tots tindríem que felicitar-nos.

    ResponElimina
  8. Tinc clar que tots hem fet molt per que els governs tant de Madrid com de Barcelona es pensessin bé el que anaven a fer, la gent de les Terres de l'Ebre, les Plataformes, la gent dels partits a les nostres terres, etc. però aquesta vegada han hagut dos fets molt diferents de la "guerra" del PHN, el transvasament era temporal i motivat per la sequera i la segona i més important, acabada la sequera, el govern de Zapatero deroga la llei. Tots tindríem que felicitar-nos.

    ResponElimina
  9. Kurt : Amb tot el respecte; jo encara no em felicitaría tant...Encara hi han coses al sac per acabar de definir...

    ResponElimina
  10. aixo de "temporal" pregunta'l al Baltasar i amics, ja que volien fer-ho encara que este any no calia enviar aigua !! com a "garantia" pel futur!

    ResponElimina
  11. a mi m'han obert els ulls,
    crec que este xic te tota la raó

    JO TAMBÉ M'APUNTO A FELICITAT AL TIO MONTILLA PER LA SEUA COHERENCIA SOBRE ELS TRASVASAMENTS

    Montilla da luz verde a la tubería entre Barcelona y Tarragona
    LLUÍS SIERRA - Barcelona - 04/06/2008
    http://www.lavanguardia.es/free/edicionimpresa/res/20080604/53471570686.html
    El Govern levanta las restricciones al uso de agua y negocia anular el transporte con barcos

    No habrá conexión de cuencas, de momento. Pero parece probable a medio plazo. El Consell Executiu de la Generalitat pidió ayer al Gobierno central que derogue el real decreto de medidas urgentes para el abastecimiento del área de Barcelona, que incluía la construcción de la tubería que conectaría Tarragona y Olèrdola. Pero el president de la Generalitat José Montilla puso sobre la mesa la alternativa de conectar la desalinizadora de Cunit (que se ha de licitar en breve) con Barcelona y Tarragona. Los consellers de ERC e ICV no se opusieron.. No se tomó, sin embargo, ninguna decisión formal, para la que se esperará a tiempos más tranquilos tanto en lo estrictamente político (por la evolución de ERC tras su congreso de este mes) como en lo técnico. Las decisiones de futuro para la gestión de los recursos hídricos tienen ahora, sin urgencias, más tiempo para madurar y ser consensuadas. Ayer por la tarde la portavoz del PSC en el Parlament, Carme Figueras dijo que su partido está a favor de la conexión por Cunit que "se hará cuando sea el momento". ...

    ResponElimina
  12. Palla, viga, te sona? Jordi Roig Valldeperez.
    Si parles amb el delegat del govern, Sr. LLuis Salvado ( que crec que pertany al mateix partit que tu), dis-li que ja no cal que dimiteixi, com va anunciar que faria, que gracies a Esquerra no es fara la canonada.

    Vols dir que la majoria de membres d'esquerra, igual que els "del PSOE català" no estaben TAMBE a favor de la canonada?

    Vols dir que el que tu ens vols vendre no es TAMBE una moto pero sense rodes?.

    ResponElimina
  13. Si em permeteu, em cito a mi mateix:
    "En l’afer de la sequera, no es pot felicitar a cap partit, tots ho han fet de pena!".

    Quan dic "TOTS", crec cucafera que m’entén tothom. I ho sento, no em dedico a vendre motos ni a contaminar amb falses acusacions.

    ResponElimina
  14. Ricard és de Tortosa...acaba el seu article...però viu a Amposta.

    ResponElimina
  15. Encara que ICV i ERC ho han fet de pena, com els sociates, al menos ara estan calladets. Los sociates damunt tenen el morro de dir que felicitessem al govern català i espanyol per la seua "coherencia". Quina coherencia? Haver-se passat lo Compromís de l´Ebre pel forro? Haver vingut un mes abans de les eleccions dient que s´havien acabat los transvasaments??? Espero que despres d´aquesta la gent de TTEE tinguen ben clar qui son los sociates per a les proximes eleccions.

    ResponElimina
  16. Es molt pitjor ser de Tortosa i actuar d'anti tortosí.

    ResponElimina
  17. Donc sí Pere tens raó. Per cert, que és per a tú ser anti-tortosí? Perquè donar suport a que s'enduguin l'aigua de l'Ebre, com algun que altre regidor d'un partit que no anomenaré, potser no sigui molt tortosí. O sí?

    ResponElimina
  18. I el que és pitjor és anar de tortosí de pro i no viure, ni xafar Tortosa. Jo no m'atreviré a arreglar els problemes d'Amposta perquè visc a Tortosa. A n'aquells que es presenten com a regidor d'un ajuntament i en viuen a un altre, se'ls diu d'una forma. Busca-ho.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta