21 de juliol del 2008

L'art de tenir els productes

El restaurant Rosa Pinyol és un dels més reconeguts de la nova fornada de locals que han obert a Tortosa durant l'última dècada

El cuiner Joan Forcadell, que amb la seua dona, Gemma Monllaó, regenta el restaurant Rosa Pinyol, és un dels noms més reconeguts de la nova cuina tortosina. De formació autodidacta, va fer de pastor, de llenyataire i de molts altres oficis per evitar treballar a casa. Els seus pares tenien un restaurant a Tortosa des dels anys seixanta, quan van deixar de regentar el balneari de la Fontcalda pel tancament de l'antiga línia de tren de la Vall de Safan. Forcadell va aprendre la «ciència de la cocteleria» treballant de bàrman durant dos anys. «Això et dóna una certa noció de les quantitats i dels gustos dels clients, ja que entres en el món de saber mesclar de forma agradable, però sense perdre l'essència del que fas», explica. Així, Forcadell diu que basa la seua cuina en el coneixement dels productes del territori, molts dels quals compra a proveïdors privats. És un gran coneixedor dels bolets, de les herbes dels Ports i de productes menys comuns, com l'albergínia blanca de Tivenys i Prat de Comte, que «gairebé mai pica i té molt de sabor». De fet, la carta de vins del Rosa Pinyol és una de les més extenses de les Terres de l'Ebre. «Abans cuinar era un art, ara ho és reconèixer els bons productes.» Forcadell es declara un defensor de la cuina regional i de la veritable dieta mediterrània, «la que cuinaven les àvies». «Fer unes gambes roges saltades amb oli d'oliva arbequina no és fer cuina creativa, sinó canviar la planxa per la paella», comenta. Un dels seus millors plats és el llom de bacallà al vapor de porros i espàrrecs bladers, que canvia per borraines quan no hi ha espàrrecs.

El Punt (21-Juliol-2008)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta