28 de juliol del 2008

Neguit a Tortosa per la violència juvenil les nits dels caps de setmana

Els veïns del Centre-Nucli Històric denuncien el soroll i les baralles a la zona de vianants de Sant Blai

Baralles multitudinàries, aldarulls, contenidors bolcats, agressions gratuïtes i petits robatoris són algunes de les accions registrades durant els últims caps de setmana que provoquen un estat d'alarma al centre de Tortosa. Diversos testimonis parlen, fins i tot, de la formació de bandes de joves de diferents nacionalitats, capaços de cometre tota mena d'actes vandàlics, tot i que l'Ajuntament només té constància d'una banda juvenil que fa uns mesos va intimidar i robar als alumnes de l'IES Joaquim Bau. Alguns locals d'oci nocturn ja han denunciat la situació, que també preocupa l'Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric.

El regidor de Seguretat, Jordi Folqué, va confirmar que la policia local té localitzada almenys una de les bandes juvenils, que podria ser la mateixa que fa uns mesos va protagonitzar actes vandàlics, intimidacions i petits robatoris al voltant de l'IES Joaquim Bau. Segons va detallar Folqué, es tracta de joves que contacten a través d'internet per organitzar millor les seues accions. Tot i això, el regidor de Seguretat va concretar que la policia local no té denúncies per agressions, baralles o robatoris protagonitzats per bandes en els últims caps de setmana, però que això no vol dir que no s'hagin produït. En la mateixa línia, Folqué va descartar «en un percentatge molt elevat» que alguna d'aquestes bandes juvenils siga la responsable de la crema intencionada de 13 contenidors en diferents punts de Tortosa i Roquetes, la matinada del 14 de juliol. De fet, Folqué va dir que la Policía Nacional ja té identificat el presumpte piròman.

Fonts del sector de l'oci nocturn van explicar que les bandes juvenils han protagonitzat baralles al carrer, i que en algun cas portaven ganivets i navalles. De la mateixa manera, sembla que les bandes han comès agressions gratuïtes a altres joves (la més recent, a la plaça d'Alfons XII), i petits robatoris a la zona de vianants del carrer Sant Blai. Les mateixes fonts van lamentar la degradació de l'ambient nocturn a la ciutat, que també perjudica els negocis, així com la tardança de la policia per acudir al lloc dels fets. «Fa poc vam denunciar una baralla al carrer i ens van contestar que no podien venir perquè només tenien un cotxe patrulla, perquè eren festes a Roquetes», van dir.

>Molèsties als veïns i vandalisme

La presidenta de l'Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric, Caritat Garcia Celma, va confirmar que els veïns de la zona han manifestat el seu malestar pels aldarulls que es produeixen quan tanquen els bars, així com pel soroll que provoquen alguns joves quan baixen pel carrer Sant Blai. Garcia Celma va explicar que molts veïns s'han queixat pels crits i els cops de peu que els joves donen a les portes, pel trencament de mobiliari urbà i pel soroll de les motos. El carrer Sant Blai és una zona exclusiva de vianants des del setembre de l'any passat, i el fet que l'Ajuntament no abaixi els pilons a les nits facilita que alguns joves aprofitin que no hi ha trànsit per passar pel carrer amb les motos. En aquest sentit, l'associació veïnal ha reclamat que la policia local abaixi els pilons fora de l'horari comercial, per guanyar seguretat i per facilitar l'accés als aparcaments privats que hi ha a la zona. A més, alerten que ara les ambulàncies i els bombers tenen problemes per arribar-hi.

El Punt (28-Juliol-2008)

6 comentaris:

  1. Això també va passar a Anglaterra - sembla molt positiu convertir zones de transit en peatonals, pero lo que es guanya de tranquilitat durant lo dia, es perd, aparentment, per la nit (bueno, a Anglaterra, tot s'ha de dir, no cal aixo per a montar aldarulls quan tanquen els pubs, son capaços de montar-los al mig del AP7...).
    En fi, demostra que decisions sobre la ciutat son més complicades del que sovint pensem.

    ResponElimina
  2. Sempre es va criticar la peatonalització pel que suposava especialment a la nit: manca de circulació de vehicles per la zona (inclosos els vehicles policials) que fa que es generi per certes persones una sensació d'aïllament.

    Haurem d'admetre que a Tortosa, com si d'una gran ciutat es tractés, hi ha zones perilloses?

    ResponElimina
  3. Per mi no hi han zones perilloses sinó gent perillosa...L’atur que ha matxucat especialment al immigrant aviat farà del tot imprescindible el desplegament dels mossos, dons ara ja les responsabilitats s’estan diluint massa...

    ResponElimina
  4. Amic Mc Calan.

    Si pots, informat. Les bandes juvenils a les que fa referència l'article, no són d'exclusiva composició immigrant. Aquí sempre hem tingut una fauna autòctona delictiva.

    ResponElimina
  5. No tinc cap dubte de que la “fauna autòctona existeix”. El que feia referència amb el meu comentari es a les estadístiques de la EPA en les que es demostra clarament que qui ha sofert mes l’atur es l’immigrant. Tampoc voldria que s’interpretés com una criminalització d’aquest colectiu.

    ResponElimina
  6. ectEstic interessada en fer el projecte de final de carrera sobre l'aparició d'aquestes noves bandes juvenils. trobeu que en podré treure suc?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta