13 d’agost del 2008

Bombita serà finalment de l'Estat

La finca Bombita, una de les més grans i històriques del delta de l'Ebre, serà finalment de l'Estat per una xifra que rondarà els 10 milions d'euros. L'operació fa més de dos anys que s'està negociant i hauria de servir per desbloquejar el projecte contra la regressió a la zona del Fangar, inclòs al pla integral de protecció del Delta (PIPDE). La notícia, avançada divendres passat pel setmanari La Veu de l'Ebre, també ens ha servit per conèixer el rerefons històric de la finca Bombita. Els terrenys inicials, sensiblement inferiors als 2.100 jornals (466 hectàrees) que la finca té actualment, van ser adquirits a principi del segle XX per un popular torero sevillà anomenat Ricardo Torres Reina, més conegut pel sobrenom de Bombita. Per això, no hem pogut evitar buscar aquest torero al llibre Historia de los matadores de toros, que el mític crític taurí Don Ventura va publicar l'any 1970 amb l'editorial De Gassó Hermanos, de Barcelona. Es tracta d'un llibre de l'antiga biblioteca de l'IES Joaquim Bau, que un dia vam rescatar d'un contenidor del Camí dels Codonyers, alertats que el centre estava llançant llibres a la brossa. Avui hem comprovat que a internet aquest llibre està valorat en uns 45 euros. Com recull el llibre, que també inclou aquesta làmina dibuixada a l'oli per Petronius a patir d'un retrat del torero, Bombita va nàixer l'any 1879 a la població sevillana de Tomares, i va morir a Sevilla capital al novembre del 1936. Quan era jove va treballar com a caixista d'impremta, però després va fer-se torero, com el seu germà Emilio. Va ser un dels toreros més famosos del primer quart del segle XX, i la seua popularitat va fer que figurés en les botelles d'un anís dolç que utilitzava el seu nom com a marca comercial. Bombita va ser matador de bous entre 1899 i 1913, quan va fer la seua última corrida al costat del mític Rafael el Gallo. Amb tot, la seua parella més habitual va ser Machaquito, amb qui va protagonitzar una rivalitat força sana. Els bous van agafar-lo moltes vegades (a la Wikipèdia llegim que va patir unes 30 cornades, més per mala sort que per imprudència o excés de valentia) i es va perdre moltes corrides que tenia contractades. Segons Don Ventura, Bombita era un torero força bo amb el capot, les banderilles i la muleta, però era un estoquejador deficient. Tot i així, va arribar a matar 1.562 bous. D'altra banda, va realitzar una gran obra de caràcter social, amb la fundació del Montepío de Toreros, acció per la qual va rebre la Creu de la Beneficiència. Bombita va guanyar una fortuna i segons la Wikipèdia va casar-se, l'any 1919, amb la filla d'un industrial català. Segons llegim en un altre lloc, la dona es deia Maria Regordosa. Serà aquesta la seua connexió amb el Delta?

Com a curiositat, en aquest web podeu veure un vídeo amb una corrida de Bombita, una de les pel·lícules més antigues de la història de la tauromàquia.

2 comentaris:

  1. No tenia ni idea d'on venia el nom de la finca de Bombita. Bona informacio Gustau. Per cert, Machaquito tambe es la marca d'un anis, suposo que tambe en honor al torero, a jutjar per la foto que hi surt a l'etiqueta.

    ResponElimina
  2. Se veu q abans, molt gent adinerada tenia parcel·les o finques al Delta q utilitzaven, sobretot, per a caçar.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta