28 d’octubre del 2008

Geografia tortosina de l'entrepà

Tortosa amplia l'oferta de menjar ràpid amb un Viena i ja projecta un McDonald's

Si hi ha un entrepà tradicional a Tortosa, més enllà de l'identitari pa amb tomata i pernil, és l'entrepà de baldana amb allioli. La setmana passada va obrir les portes el nou restaurant de menjar ràpid de la cadena Viena, que ha aprofitat la rehabilitació de l'antic mercat del Peix, però encara no és possible demanar un entrepà de baldana amb allioli, tot i que té una carta amb més de 50 varietats d'entrepans i amanides. Suposem que és qüestió de temps, ja que aquest tipus de cadenes de menjar ràpid acostumen a tenir en compte les peculiaritats de la gastronomia local. Un primer gest de complicitat de Viena amb la nova clientela tortosina ha estat penjar al local dues fotografies de grans dimensions que recorden com era el mercat municipal fa 70 anys i l'avarada del vapor Anita. També hi ha un panell explicatiu amb la història i el procés de restauració del mercat del Peix, una joia de l'estil racionalista.
 
Dissabte al matí, mentre s'enllestien els últims detalls de la inauguració de la plaça dels Mercats [o quedarà aquest nou espai urbà amb el nom anterior a les obres, que era plaça de Barcelona?], els bars del mercat Central eren plens de gent que esmorzava, i es va poder veure algun entrepà de baldana que regalimava allioli. La sensació, almenys d'entrada, és que la gent que esmorzava al mercat, sobretot a primeríssima hora del dia, ho continuarà fent, i que el Viena de l'antic mercat del Peix atraurà un altre tipus de públic. Només al mercat es pot degustar una baldana, de ceba o d'arròs, acabada de fer, o uns saborosos calamars a la romana, també amb el seu corresponent allioli. Esmorzar al mercat municipal, entre les parades de fruita i verdura i els tradicionals venedors d'abadejo, té un encant molt diferent al fet de matar la gana en una cafeteria qualsevol, o en un local de menjar ràpid.

Amb tot, també és just reconèixer que el Viena del mercat del Peix, en el seu primer cap de setmana, ja ha demostrat que suposa una dinamització impressionant del centre comercial. Una zona fins ara molt degradada, i que durant els últims vint anys mostrava les vergonyes d'una Tortosa decadent. La inauguració de dissabte ja va ser una demostració d'orgull i de vocació per recuperar l'atractiu com a capital comercial d'un territori que inclou les Terres de l'Ebre, el Baix Maestrat i el Matarranya, amb cinc bandes de música d'Amposta, l'Ametlla de Mar, Rasquera, Vinaròs i Alcanyís. Les cinc bandes van sortir des de diferents places de Tortosa i van actuar successivament davant del mercat del Peix. La més aplaudida va ser la Unió Filharmònica d'Amposta, que va cloure la seua actuació amb una peça que sempre triomfa: el pasdoble de Tortosa. D'altra banda, també és de justícia repassar altres cims de la geografia tortosina de l'entrepà, ara que sabem que divendres va signar-se un acord per instal·lar un establiment McDonald's a l'entrada de Tortosa, just al costat del centre comercial Carrefour Express. Així, cal recomanar la variada carta d'entrepans del Minibar, a la unió del carrer Sant Blai amb el carrer Cervantes; així com l'entrepà de llonganissa del bar Mundial, que trobareu baixant pel carrer Teodor González a mà dreta. Una gran pèrdua per als amants de l'entrepà, sens dubte, va ser el tancament de la cerveseria Tirol. Per sort, ens queda l'especial Lo Pont del Paiolet (amb baldana i llonganissa), així com qualsevol mos de ressopó a la Barra Tortosina, per festes de la Cinta o fires.

El Punt (28-Octubre-2008)

4 comentaris:

  1. és curiós, que al món de la globalització, primer haguen arribat a Tortosa, els kebabs que no pas els fast-foods ja siguen americans (mcdonalds) o els catalans (pans&company o el que ja teniu el vieana)

    ResponElimina
  2. Finalment els tortosins obren les portes a nous negocis que no son botigues de roba o de sabates, també deu ser per que no els hi fan cap competència...

    ResponElimina
  3. La novetat sempre tira, és normal que els primers dies estigue a petar. La qualitat del menjar i del servei és el que a la postre determina si el negoci funciona. Per cert, alguna opinió dels que hi heu anat?

    ResponElimina
  4. Pos per a mi l'allioli, per a carn, cansalada o salsitxa. Per a la baldana, tomata fregida ( de casa ) o samfaina.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta