18 d’octubre del 2008

La CHE crea el comitè d'autoritats per redactar el nou pla de la conca de l'Ebre

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va constituir ahir el nou Comitè d'Autoritats Competents de la Demarcació de l'Ebre, l'organisme que haurà de coordinar les diferents administracions en la protecció de les aigües, però sobretot en la redacció i execució del nou pla hidrològic de la conca. El comitè és un òrgan independent de la CHE, encara que aquesta li donarà suport tècnic i administratiu, amb l'objectiu que el pla de la conca de l'Ebre estiga aprovat abans del desembre del 2009, que és el termini fixat per la directiva marc de l'aigua.

Segons la CHE, aquesta coordinació entre el govern de l'Estat, els diferents governs autonòmics i l'administració local ja ha estat «la clau» i «un continu» en la redacció dels primers documents del pla, especialment en el procés de participació. Així, les previsions del govern de l'Estat són que el nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre siga «un pla de plans», en què s'integraran els compromisos institucionals per assolir «el bon estat de les masses d'aigua i la satisfacció sostenible de les demandes» en l'horitzó de l'any 2015. La directiva europea també remarca que els plans de conca han de vetllar pel bon estat dels rius i la protecció del domini públic hidràulic, i també per un bon ús dels recursos.

El comitè haurà de permetre que les comunitats autònomes de la conca de l'Ebre i els municipis tinguin un paper «preponderant en el procés, tot coordinant les propostes i plans sectorials que existeixen. De fet, una de les qüestions que haurien de posar-se damunt de la taula és l'acceptació del nou règim hídric i el cabal ecològic per al tram final del riu, aprovat al març del 2007 per la comissió per a la sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Així, la proposta de cabal ambiental proposada per la comissió seria, segons la Plataforma en Defensa de l'Ebre, «tècnicament assumible», ja que es podria complir en un 75% dels anys sense haver d'executar obres addicionals. En aquest sentit, la proposta d'aquest cabal ambiental per a l'Ebre se situa dintre d'una forquilla entre 7.305 i 12.783 hectòmetres cúbics a l'any, en funció de les variacions del règim hidrològic i del règim de pluges.

Nou any hidrològic La CHE va difondre ahir les dades de l'inici del nou any hidrològic, amb normalitat en les reserves excepte a les conques de l'Ésser i Noguera-Ribagorçana. Així, el conjunt de la conca de l'Ebre se situa ara al 54,4% de la seua capacitat, i els sistemes sense regulació ja noten la falta de pluja de l'estiu.

El Punt (18-Octubre-2008)

2 comentaris:

  1. Com deia aquell home, com sempre, massa parlar, i massa poca acció. O, el que és el mateix, massa papers, i massa poc aigua.
    Si no vols resoldre un "problema", crea un comite per debatre'l (amb dietes).
    Ai, si patirem !

    ResponElimina
  2. la che va mes torta que l'ansa de proa que diuen per aqui a la ràpita

    d'entrada es passa pel forro la proposta de cabal ambientals que es va fer a la comissió de sostenibilitat, on curiosament, a part de la societat ebrenca, hi formaven part tant el govern català com l'espanyol i la pròpia CHE,
    mos han tingut uns anys entretinguts en lo tema del pla de conca, donant esperances de que seria la panacea i res de res, serà tan nefaste com l'anterior perque esta gent los rius los importen molt poc, a ells lo que els importa es fer canals i obres i acontentar regants e hidroelectriques, perque de cada projecte sempre poden rascar algun euret

    com a dada dir que enguan, que tan TV3 com Canal 9, s'han fet un tip de treure l'Ebre desbordant-se, pos enguany curiosament lo cabal final (sobre uns 6.000 Hm3 escasos), no arribaria ni al cabal proposat per a periodes de sequera com el d'engunay

    i mentres que facen canals i pous i que xuclen i xuclen de la mamella o vores si l'eixugen del tot

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta