17 d’octubre del 2008

La reforma del barri del Castell de Tortosa topa amb túnels i galeries del segle XVI

Els arqueòlegs també constaten l'acumulació d'elements urbans i industrials de l'època romana, andalusina i cristiana

La rehabilitació integral del barri del Castell, que l'Ajuntament de Tortosa ha impulsat després de l'enderrocament de les cases del carrer Sant Felip Neri, haurà de tenir en compte la presència d'unes restes arqueològiques singulars i molt interessants per a l'estudi de la transformació urbana de la ciutat. El subsòl del sector està foradat per una sèrie de galeries i sales grans, connectades amb passadissos amb volta de canó. El conjunt està datat al segle XVI però va ser reaprofitat per les cases del barri del Castell fins al segle XIX i ben entrat el segle XX. Les galeries subterrànies, que tenen una gran cisterna, tenen una entrada pel carrer Sant Felip Neri i l'altra orientada a la plaça de l'Absis. A més, també s'han trobat elements urbans de l'època romana, andalusina i cristiana.

El projecte del govern de Ferran Bel preveu la reforma integral del barri del Castell, un dels més degradats del nucli antic de Tortosa. Al maig d'enguany, l'Ajuntament va posar a concurs la redacció del projecte d'urbanització del parc del Castell, amb un import de 60.000 euros, que finalment ha adjudicat al despatx Albacar Enginyers SL-Jaume Bel. En línies generals, el projecte inclou la construcció d'un barri nou i la creació de cinc places, en lloc de les vuit places previstes inicialment al pla integral del nucli antic (Pincat).

Així, l'Ajuntament tortosí va obrir un procés expropiatori amb un pressupost total d'uns 2,7 milions d'euros, tot i que només una part petita de les expropiacions anaven a càrrec del Pincat. De fet, és aquella que fa referència a la superfície dels carrers i les places. En canvi, la part dels solars serà una inversió de què la societat municipal Gumtsa es rescabalarà quan haja venut els terrenys per fer edificis, o bé quan la mateixa empresa haja construït i venut els nous habitatges. Després de fer els primers enderrocs al barri del Castell, tot aprofitant la neteja dels solars que ocupaven les cases en ruïna del carrer Sant Felip Neri, un equip d'arqueòlegs dirigit per Jordi Diloli ha estat treballant en els preceptius sondejos arqueològics en el sector.

En aquest sentit, fonts municipals van confirmar ahir la presència de diferents vestigis de l'època andalusina, amb el dibuix del traçat d'un carrer antic, i l'aparició de les restes d'un forn de possible datació romana. Però altres fonts autoritzades van assenyalar que en realitat les restes localitzades són més importants. Sobretot, perquè mostren els diferents estrats de l'ocupació urbana d'aquest sector de la ciutat, des de l'època tardoromana (segle IV) fins al segle XVIII. Amb tot, les mateixes fonts van explicar que tan o més important que les restes de murs, carrers i elements industrials que han aparegut en l'excavació és el conjunt de galeries subterrànies que ocuparien aproximadament el 40% del subsòl del sector. Es tracta d'un seguit de passadissos amb volta de canó, galeries, sales grans i una cisterna per al magatzematge de líquids que van ser documentats per primer cop l'any 1984, amb motiu d'una excavació dirigida per Albert Curto, l'actual director de l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre. En un primer moment van datar-se en l'època romana, en algun moment entre el temps de la República i el Baix Imperi. Però després altres sondejos van constatar que el conjunt de galeries i túnels del subsòl del barri del Castell eren d'un període molt posterior, de finals del segle XVI. Amb tot, també és cert que van ser aprofitats fins al segle XIX i bona part del segle passat com a magatzems subterranis de les cases.

El Punt (17-Octubre-2008)

3 comentaris:

  1. El casc antic de Tortosa és, des de fa molts anys, l’assignatura pendent. La ciutat ha vist com el barri històric s’anava degradant, amb la proliferació d’habitatges que anaven quedant buits o que s’han sobre ocupat amb població immigrada, víctima sovint de l´explotació o fins de l’estafa. L’ajuntament va presentar fa gairebé tres anys el pla integral de recuperació urbana del casc antic, l’anomena’t Pincat. Però tot i que la rehabilitació del nucli històric ha estat inclosa a la Llei de Barris de la Generalitat, amb la conseqüent partida pressupostària, les obres han avançat fins ara a pas molt lent. L’esperada i reivindicada renovació del casc antic, declarat com a conjunt d’interès històric artístic de fa més de 30 anys, hauria de posar en valor d´una vegada per totes un patrimoni històric i cultural que s’ha convertit sovint en un focus de problemes. ...

    ResponElimina
  2. A Tarragona passa amb les restes de l'antiga ciutat romana. Quantes restes no s'hauran malmés en els segles passats, sense que se'ls hi donés la importància que tenen?

    ResponElimina
  3. I ara què?? Faran igual que les restes que van trobar a l'antic Institut del carrer Montcada??
    Que fecordigue també van ser dirigides per Diloli i si reteu mirant fotos del principi de l'excavació i com està ara fa vergonya haver malmés restes des de l'època romana fins l'actual sense conservar-hi res tot per fer les fantàstiques delegacions. Ah, i sobretot, pàrquing soterrat a la ciutat de Tortosa!!!!! Soterrat!!!! A vore ciutadans de l'Ebre quan n'aprendrem a dir que prou d'aberracions amb el nostre patrimoni i conservem-lo d'una vegada!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta