14 d’octubre del 2008

Tortosa congela els impostos i pren mesures per millorar la recaptació

L'Ajuntament aprova demà una ordenança general per fer més àgil i eficient el cobrament de tributs

Una setmana després d'avançar la congelació dels sous de l'alcalde i els regidors, el govern de Tortosa va anunciar ahir que durant el 2009 tampoc apujarà els impostos que afecten més ciutadans, amb l'objectiu de minimitzar l'impacte de la crisi en l'economia de les famílies. Així, l'Ajuntament congelarà l'impost de béns immobles (IBI) i l'impost de vehicles, i també l'impost sobre activitats econòmiques i l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys urbans. A més, el consistori actualitzarà les taxes municipals per sota de l'índex de preus al consum (IPC), i demà aprovarà una ordenança per tenir una recaptació més àgil i eficient.

El govern de Tortosa va presentar ahir el nou projecte d'ordenances fiscals per l'exercici del 2009, que han d'aprovar-se demà al migdia en un ple extraordinari. La regidora d'Hisenda, Matilde Vilarroya, va explicar que les noves ordenances estan condicionades per la crisi econòmica, els compromisos assolits al pla d'actuació municipal (PAM), la vigència del pla de sanejament, i l'existència de diversos convenis i contractes. Amb tot, va assenyalar que l'objectiu és aconseguir un equilibri entre les necessitats dels ciutadans i els recursos econòmics de l'Ajuntament per satisfer-los, tot optimitzant la recaptació d'impostos i taxes municipals, però també congelant els mateixos impostos i actualitzant les taxes. Així, si l'IPC de referència serà del 5,1%, el govern de Tortosa proposa una pujada de les taxes del 4,8%.

Vilarroya va comentar altres mesures concretes per millorar la recaptació, com ara delegar el cobrament de l'impost de vehicles a BASE i l'aprovació d'una nova ordenança fiscal general. Segons la regidora d'Hisenda, aquesta ordenança permetrà «regular i millorar la recaptació dels impostos fora del període voluntari», ja que facilitarà els pagaments ajornats i fraccionats, així com domiciliar els cobraments i evitar les cues a l'Ajuntament, ja que s'instal·larà un caixer automàtic per fer diferents tràmits. A més, Vilarroya va dir que el consistori està actualitzant i vinculant els diferents padrons, «perquè tothom pagui el que ha de pagar». Amb tot, la regidora va matisar que l'Ajuntament tortosí té mancances de gestió tributària, més que un problema greu d'impagaments. D'altra banda, l'alcalde Ferran Bel va dir que tot i la congelació de l'IBI no baixarà la recaptació en aquest concepte. En canvi, Bel va avançar que sí hi haurà una reducció d'ingressos per l'impost d'obres, a causa de la baixada de la construcció.


Mòbils i restaurants  La regidora d'Hisenda, Matilde Vilarroya, va detallar alguns dels impostos que es modificaran, com l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), que mantindrà el tipus impositiu però variarà la distribució entre l'impost i taxa, tot mantenint-se en l'actual 4,2%. Una taxa que només s'actualitza per sota de l'IPC és la d'escombraries, entre un 4,6 i un 4,8%. En canvi, aquesta mesura afectarà més els restaurants i grans superfícies comercials, que hauran de pagar fins a un 20% més de la taxa de la brossa. Una altra taxa modificada és la taxa privativa i d'aprofitament del domini públic a empreses i serveis, tot incorporant les grans companyies de telefonia. Així, l'Ajuntament ingressarà uns 150.000 euros anuals per aquesta nova taxa que afectarà les empreses de mòbils, per l'ús de l'espai radioelèctric de la ciutat. En canvi, el consistori bonificarà les obres de rehabilitació al nucli antic de Tortosa i de l'EMD de Jesús (fins ara només bonificava les obres en habitatges), la instal·lació d'energies renovables, la implantació d'empreses al polígon Catalunya Sud, i la creació d'ocupació.

El Punt (14-Octubre-2008)

2 comentaris:

  1. Que l’Ajuntament de Tortosa no augmenti els impostos, no es cap novetat en tant que ja en temps del govern Sabaté, ja s’estaven aplicant el màxims permesos per llei. La recaptació via taxes pot permetre cert marge de maniobra , encara que molt limitat. Apostar per l’eficiència en al recaptació em sembla be però s’haurien de posar les eines informàtiques adients per estalviar-se intermediaris i oferir al administrat la possibilitat de fer tramitacions on line.

    ResponElimina
  2. Gustau; els ajuntaments cobren per l’ús del espai radioelèctric? Jo sempre havia pensat que era la CMT...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta