Ara el govern socialista ens diu que està a favor dels transvasaments sempre que siguen econòmicament i mediambientalment viables. I nosaltres ens preguntem: serà el canal Xerta - Sénia un transvasament econòmicament i mediambientalment viable? Està clar que serà allò que ells vulguen que siga, en funció dels seus interessos polítics i electorals, menyspreant, com sempre han fet, la gent i el territori de les Terres de l’Ebre.
El Xerta – Sénia diuen que és per regar els camps de conreu, però a hores d’ara ni tenen un cens real dels pagesos que volen regar d’aquest canal, ni saben quants diners els costarà regar, ni si els pagesos tindran ajudes econòmiques de l’administració per fer les infraestructures i l’adequació de les finques que s’hagen de regar. A més, els propietaris dels pous ja existents perdran tots els seu drets i els seus pous passaran a ser propietat de la comunitat del Xerta-Sénia.
Tenim un govern que ha estat incapaç —en tota la legislatura anterior i en el que portem de l’actual— d’aplicar ni una sola de les mesures aprovades per combatre la regressió i salinització del Delta de l’Ebre, ni treballar per garantir el cabal ambiental del riu aprovat per la Comissió de Sostenibilitat i pel Parlament de Catalunya. És un govern que no té cap credibilitat, s’omplin la boca parlant de la fragilitat del Delta, però no hi ha manera que adopten mesures per fer-hi arribar més sediments, i cada dia les extraccions d’aigua del riu augmenten per noves concessions de reg i altres usos que no paren d’aprovar els governs (tant de Madrid com de Catalunya).
La descontaminació del pantà de Flix és una obra prioritària per a tots nosaltres, però no volem que ens passen bou per bèstia grossa. Abans de començar les obres de descontaminació, se n’han de fer altres, com la cinta transportadora i l’abocador dels residus, que encara no saben on ubicar ni tenen resoltes les expropiacions dels terrenys. Ara bé: els pous de Vinallop es poden fer en un o dos mesos i la resta d’obres prèvies a la descontaminació necessiten un any o més per tindre-les acabades. Per què, doncs, el procediment per expropiar és d’URGÈNCIA i d’UTILITAT PÚBLICA?
Estem cansats d’aquesta política de confusió que fan servir amb declaracions i contradeclaracions a les poques hores. Amb això busquen la desafecció de la gent envers la política per continuar fent el que volen en cada moment; sempre, com ja hem dit, en funció dels seus interessos econòmics, partidistes i electorals. PERÒ NO HO ACONSEGUIRAN. La gent de les Terres de l’Ebre hem demostrat sempre la nostra fermesa quan es tracta de defensar el nostre territori i ho continuarem fent governe qui governe.
LO RIU ÉS VIDA, NO ALS TRANSVASAMENTS.
VISCA LES TERRES DE L’EBRE
Tot seguit, també podeu veure un vídeo amb les declaracions del portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, i del coordinador territorial de la Unió de Pagesos, Joan Montesó, que Lluís Comí ha penjat a You Tube...
Lo tio este Puxeu, dit d'una altra manera, el no.2 del Ministerio, s'ha lluit este cop.
ResponEliminaPero bueno, mes val que diguin la veritat.
Que van ser? 2 anys de reunions i estudis i parla que parla, diners que gasten, per preparar la proposta del caudal minim - cosa aceptada per TOTHOM - i ara queda "al calaix" !!
I tornen a passar la maquina per damunt del Parlament Catala des de Madrid - que bonitoooooo!
A mi em sembla molt be que la PDE estigui al aguait del que es fa amb l'aigua, que per això i son, però no acabo d'entendre que pinta Unió de Pagesos anant en contra d'un regadiu. Que en diuen al respecte els seus afiliats? Es una idea aprovada en assemblea o be es dels seus dirigents a casa nostra?
ResponEliminaNo estan en contra d'un regadiu, sino en contra del Canal X-S tal com es planteja ara. Ara per ara, és un Canal (i no un regadiu) per a moure aigua de A a B amb una finalitat fosca - no hi ha cap projecte de reg, ni dades reals de qui vol regar i a quin preu. UP va dir a l'acte que estarien a favor de un reg sostenible i amb garanties pero no a favor d'esta obra tal com s'esta fent.
ResponEliminaO sigui, no a favor de un transvasament.
Les obre de regadiu catalanes, especialment el Xerta-Senia i el Segarra-Garrigues tenen una forma pareguda. Primer es pensa l'obra (o es recupera del passat), després es cerquen els terratinents o comunitats de regants, se'ls convenç i no vull dir com, s'executa, s'aplica a pressió un anys per a que no diguen, es reestructura la llista de consums, es lliberen cabals i s'adjudiquen a altres sol·licitants d'altres terres com Barcelona o Castelló.
ResponEliminaLo mini a Tarragona, paregut però, les comunitats de regants ja estaven fetes i amb poder, llavors només va caldre convèncer els seus dirigents que han sigut, i alguns encara son, transvasistes.
Tan Mario com Brian sn membres actius de la PDE i ja he dit que respecto la seva militància, però segueixo dient que no entenc que pinta Unió de Pagesos.
ResponEliminaJo tampoc ho entenc, vull pensar que Montesó s'ha deixat seduir per Tomás ... intelectualment. Es una llàstima que UP faci seguidisme de la PDE i les seves teories conspiratòries.
ResponEliminaJo no parlava de la PDE. A l'entrada anterior intentava respondre a la pregunta sobre UP.
ResponEliminaI aixi segueixo dient; ells tampoc creuen que es una obra de regadiu.
Per mes info, pos, han parlat a dos rodes de premsa, a l'assemblea conjunta i a l'acte del diumenge, nomes caldria buscar pel Google.