31 de gener del 2009

Tortosa activa les obres del centre cívic a l'antic mercat de Ferreries

L'Ajuntament també inicia dilluns les obres dels portals de ciutat Centre i Nord

Tortosa començarà en pocs dies les obres de dos dels projectes més importants del mandat: la urbanització dels plans parcials Portal Nord i Centre, i la rehabilitació de l'antic mercat de Ferreries, per instal·lar-hi un centre cívic i un viver d'entitats. La urbanització dels portals té un pressupost de 8,2 milions d'euros i permetrà implantar més indústria aparador al costat de l'autovia de l'Aldea, mentre que les obres al mercat de Ferreries costaran 1,2 milions i inclouen la millora de tot l'entorn.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va anunciar que dilluns signaran les actes de replanteig de les obres de l'antic mercat de Ferreries i dels portals de ciutat Nord i Centre, al costat de l'autovia de l'Aldea. Bel va destacar que la rehabilitació del mercat de barri de Ferreries ha estat adjudicada a Tau i Cesa, la mateixa empresa que va fer les obres de la nova caserna de la policia local, amb un termini d'execució de 12 mesos i amb un pressupost d'uns 1,2 milions d'euros. L'alcalde va explicar que la recuperació de l'antic mercat permetrà implantar un centre cívic a Ferreries, i que el projecte també preveu la reforma total de la plaça Mestre Monclús i millores als carrers Alfara de Carles i Hernán Cortés. A més, va anunciar que a la part de la plaça també es construirà un edifici annex amb tres plantes, en què hi haurà una sèrie de despatxos per a les diferents entitats que necessiten tenir una seu o bé un lloc per poder fer les reunions.

Segons Bel, el nou centre cívic de Ferreries serà un equipament de referència al barri, ja que tindrà una sala polivalent que permetrà organitzar-hi exposicions, cursets, conferències i tot tipus d'actes. En aquest sentit, Bel va recordar que el govern municipal ja ha iniciat la millora de les instal·lacions esportives de l'estadi municipal, i que en poques setmanes també començarà la reforma integral del carrer Llarg de Sant Vicent. Aquest projecte, també a Ferreries, té un pressupost d'1,3 milions d'euros i serà a càrrec del fons estatal d'inversió local. L'alcalde va precisar que aquestes i altres actuacions menors, com la millora del carrer Pina, tindran un «efecte dinamitzador» sobre Ferreries, un barri en què viuen 8.000 persones, i que l'Ajuntament havia desatès durant anys, «com altres barris».

Per altra banda, la setmana que ve també han de començar les obres dels plans parcials Portal Nord i Centre, que l'Ajuntament tirarà endavant en cooperació amb els propietaris dels terrenys. De fet, els dos portals s'urbanitzaran conjuntament per reduir el cost de les obres fins a un 17%. Així, el pressupost de l'operació és d'uns 8,2 milions d'euros, i el termini d'execució, de 13 mesos. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va valorar que el desenvolupament d'aquest sector, que ocupa més de 150.000 metres quadrats al sud del nucli urbà permet autoritzar la instal·lació de noves empreses al costat de l'autovia de l'Aldea, així com crear un nou accés al centre del municipi, a través del nou pla parcial Temple Sud. De fet, es crearà un passeig de set metres per la vora del canal de l'Esquerra, amb un vial de dos carrils, vorera i un carril per a ciclistes. Bel va recordar que l'ordenació urbanística del sector atraurà nous equipaments comercials i de serveis, i que en aquesta zona es construirà el Centre d'Acollida Turística (CAT).

La futura Casa de la Música. Les obres de la urbanització dels sectors Portal Nord i Centre han estat adjudicades a la unió temporal d'empreses formada per Hidrocanal, Contregisa i Vicsan. El projecte és una de les prioritats pel 2009 de la societat municipal de gestió urbanística (Gumtsa), que al ple de dilluns també rebrà l'encàrrec de redactar alguns projectes per fer actuacions que l'Ajuntament de Tortosa vol finançar amb el fons estatal d'inversió local. És el cas dels vestidors a les instal·lacions esportives de Bítem (65.000 euros), de la millora dels carrers Major i Portal de Remolins (490.000 euros), i de la futura Casa de la Música, que s'aixecarà en un solar municipal del barri del Temple (800.000 euros). Aquestes obres, però, no es gestionaran a través de la Gumtsa, sinó des del mateix Ajuntament.

El Punt (31-Gener-2009)

12 comentaris:

  1. I el portal sud, perquè no es tira endavant?

    Perquè no te el mateix tracte que el portal nord i el sud?

    Això fa olor de prevaricació.

    ResponElimina
  2. quin control dels termes jurídics, xeic, quina facilitat per detectar delictes...

    ResponElimina
  3. No és tracta de control, ni coneixement de termes juridics.

    La cosa es tant simple com que un regidor del govern tingue propietats afectades al portal Sud.

    Això, aquí i a la Xina Popular te un nom.

    T'ho repeteixo "prevaricació".

    ResponElimina
  4. Segons tenia entès, les obres ja estan licitades...

    ResponElimina
  5. I per què no ho denuncies?

    ResponElimina
  6. Perquè jo no ho he de denunciar, o es que ara em voldràs dir que entre tots el veïns de la zona no n'hi ha cap, que s'hagi adonat de la situació.

    Ara si arriva l'hora, hi ho he de fer, no et preocupes que ho faré.

    Una abraçada forta a quinventquefot.

    ResponElimina
  7. Potser no tothom és tan perspicaç com tu...I de preocupat no n'estic gens. Et torno l'abraçada, company.

    ResponElimina
  8. Urpa, l'acusació que fas contra el govern és més greu del que et penses, i no pots fer-la a la lleugera. Potser ho fas per desconeixement... Tot seguit t'adjunto fragments de diferents notícies publicades aquí, perquè pugues veure que el tema ve de lluny i és bastant més complex:

    De fet, Bel va explicar que el pla parcial Portal de Ciutat Sud encara no s'ha pogut aprovar perquè té un problema de viabilitat econòmica. A més, els veïns han presentat un recurs contra el pla d'ordenació urbana, ja que hi ha set famílies que hi viuen

    La regidora d'Urbanisme de Tortosa, Meritxell Roigé, va garantir ahir que l'Ajuntament tirarà endavant el pla parcial Portal Sud «sempre que siga viable des del punt de vista econòmic». Amb aquestes declaracions, Roigé va replicar les declaracions del portaveu del PSC, Joan Sabaté, que fa uns dies va advertir que el govern municipal no havia inclòs el pla Portal Sud al seu pla d'acció municipal (PAM). «No acceptem que se'ns digui que no el tirem endavant perquè tenim alguna cosa a amagar, ja que Sabaté tampoc va aprovar-lo quan va ser alcalde», va recordar Roigé. La regidora d'Urbanisme també va assenyalar que el consistori encara està determinant la viabilitat econòmica del pla parcial, i que a més hi ha un recurs d'alçada del grup de veïns afectats per l'operació urbanística, que encara s'ha de resoldre.
    Segons Roigé, els veïns reclamen que al sector siga compatible l'ús residencial i l'ús per a indústries aparador, o bé que la conselleria de Política Territorial declari la zona com a no urbanitzable. De fet, els plans parcials de les zones Nord i Centre del sector Portal de Tortosa, amb més de 150.000 metres quadrats, ja es troben en una fase molt avançada de la seua tramitació, per facilitar la implantació de la indústria aparador a l'esquerra de l'autovia Tortosa-l'Aldea. En canvi, el pla Portal Sud, amb 55.000 metres quadrats, es troba encallat des del 2004, quan l'Ajuntament va aturar-lo perquè era «inviable». A més l'informe del 2006 del síndic de greuges, Rafel Ribó, va incloure les queixes dels veïns, que ara han presentat un recurs d'alçada. «Ara mateix, l'Ajuntament té diferents informes contradictoris, sobre la viabilitat de tirar endavant el pla, pagar les indemnitzacions i reallotjar les famílies afectades», va afirmar Roigé.

    11 abril 2007
    13
    Sabaté diu que el pla Portal Ciutat Sud no s'aturarà
    Publicat per Gustau Moreno a les 10:51
    «L'Ajuntament no paralitza res», va sentenciar ahir l'alcalde de Tortosa. Joan Sabaté va voler matisar així el compromís adquirit amb els propietaris afectats pel pla parcial Portal Ciutat Sud, després de la reunió que van fer la setmana passada. «No aturem la tramitació del pla, cosa que no voldrien la majoria dels propietaris, sinó que redactarem el projecte de reparcel·lació abans de l'aprovació del pla parcial, per garantir que els preus s'ajusten al mercat i que el projecte és viable econòmicament», va precisar Sabaté. L'alcalde va afegir-hi que el projecte de reparcel·lació servirà per donar «garanties a tothom», ja que no es pot obligar els propietaris a participar en un projecte d'urbanització si l'operació els resulta inviable des del punt de vista econòmic. En aquest sentit, Sabaté va remarcar que els terrenys seran valorats segons els preus del mercat, i que en aquest sector hi ha una demanda molt alta de sòl, per la proximitat de l'autovia i l'interès de la indústria aparador.

    08 març 2007
    1 El síndic atén les queixes dels veïns del pla Portal Sud de Tortosa
    Publicat per Gustau Moreno a les 09:41
    El síndic de greuges, Rafael Ribó, va incorporar al seu últim informe anual les queixes dels propietaris afectats pel pla parcial Portal Ciutat Sud de Tortosa. L'informe del 2006 exposa el cas dels veïns de l'horta de Sant Llàtzer a l'hora de parlar de la necessària participació dels ciutadans en els processos de creació i desenvolupament urbanístic de les ciutats. De fet, el síndic adverteix que la denominació diferent del sector va fer passar desapercebuda la regulació de l'horta de Sant Llàtzer als veïns durant la tramitació del nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM). Ribó recorda que el pla va aprovar-se l'abril del 2002 i va afectar una vintena de famílies que havien de ser expropiades dels seus habitatges. «Els interessats manifestaven que es podia compatibilitzar l'ús industrial amb el residencial», hi afegeix Ribó, que també parla de l'estudi de viabilitat desfavorable que va provocar que l'Ajuntament congelés la tramitació del pla parcial. Per acabar, Ribó detalla la decisió de l'Ajuntament de reiniciar ara la tramitació, i demana al consistori que torni a incloure l'estudi de viabilitat en l'expedient.
    28 febrer 2007
    7
    Els veïns alerten que Tortosa ara vol tirar endavant el pla Portal Ciutat Sud
    Publicat per Gustau Moreno a les 09:08
    Els afectats recorden que l'Ajuntament havia aturat el planejament el 2004 perquè era «inviable»

    Els veïns de l'horta de Sant Llàtzer afectats pels plans parcials Portal de Tortosa han manifestat el seu desacord amb la decisió del govern municipal de tirar endavant el planejament urbanístic previst en aquest sector. Segons una carta difosa pels veïns, l'Ajuntament té previst rebutjar ara les seues al·legacions al pla Portal Ciutat Sud, i hauria incorporat al nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) un planejament parcial que l'any 2004 havia quedat aturat perquè era «inviable». Els afectats recorden que tenien el compromís de l'alcalde, però sobretot que el nou pla parcial implicarà l'enderrocament d'una desena d'habitatges.

    ResponElimina
  9. Quin curro s'ha pegat Sr.Moreno...molt bé, molt bé, la justícia i la veritat sempre per davant.

    ResponElimina
  10. Gustau, per respecte a tú i perquè es el teu blog on he posat aquestes paraules i no vull posar-te en cap problema. Demano disculpes i retiro la paraula que més a dalt he dit.


    Ara bé, hi ha alguna cosa que no esta clara, però no em queda més remei que esperar a que el temps passe, i arribat el moment actuar si és necessari.

    Salutacions i perdona el curro que t'has pegat.

    ResponElimina
  11. La meua opinió va en la línia de potenciar-ho per als jóvens. A Tortosa, que jo sàpiga, no existeix cap Casal de Jóvens, i és ben trist que no disposen d'un lloc i d'una oferta pública on tirar avant els seus projectes. El seu interior no hauria d'hipotecar diferents usos.
    De totes maneres estic content que d'una per totes es comence amb l'obra.

    ResponElimina
  12. De curro no cap, home. Només cal posar "portal Sud" al cercador del bloc i us sortiran totes les notícies relaciones. La resta és "copiar i pegar".

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta