2 de febrer del 2009

Tortosa donarà suport a les colles de diables

El ple de Tortosa debatrà aquest vespre una moció presentada pel grup municipal de CiU, per "donar suport a la Cultura Tradicional i Popular amb foc", davant l'aplicació a l'Estat espanyol de la nova directiva que regula el mercat dels materials pirotècnics de la Unió Europea. Si no hi ha cap sorpresa, la iniciativa no tindrà cap problema per tirar endavant. La nova situació legal, que ha d'entrar en vigor abans de gener del 2010, comportarà importants limitacions per a l'ús de petards i focs artificials, ja que no diferencia entre l'ús privat i l'ús festiu, i incrementa les mesures de seguretat de manera que no podran manipular-los els xiquets ni fer-se espectacles pirotècnics a menys de 200 metres de les cases. Aquest fet comporta l'impediment de la participació d'aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de balls de diables, bèsties de foc i altres grups de cultura popular, que ja han advertit que l'aplicació de la nova directiva suposarà la desaparició d'una tradició amb més de 800 anys, fortament implantada arreu dels Països Catalans. De fet, la portaveu de CiU, Meritxell Roigé, va alertar que la norma farà desaparèixer els correfocs de les Terres de l'Ebre, i que caldria que la Generalitat actue com la Generalitat Valenciana, que ja ha començat a fer gestions perquè la Unió Europea face una excepció amb una tradició "mil·lenària". En l'àmbit local, una de les entitats que més difusió ha fet d'aquest problema és l'Associació Cultural i Juvenil 7 Cervells, que ha fet córrer un manifest a favor de la cultura del foc. Els grups i colles de diables dels Països Catalans han convocat una trobada reivindicativa aquest dissabte a Berga, amb una causa que avui ja té més d'11.200 membres a la xarxa social de Facebook.

Foto: Ajuntament de Tortosa

5 comentaris:

  1. Com pot desaparèixer un dels moments més esperats de les festes de la Cinta? com pot desaparèixer una tradició en centenars d'anys d’història a les nostres Terres i arreu de Catalunya i el País Valencià.

    ResponElimina
  2. "cultura de l'aigua", ara "cultura del foc". Em pregunto quina serà la propera "cultura" de moda... Pel "racó d'Aumedo" de "cultura" no ens falta, una altra cosa són els diners i la industrialització... uhmm, coses de la crisi suposo.

    ResponElimina
  3. T’has deixat la cultura del “ocio” , a la que molts en veurem abocats involuntàriament...

    ResponElimina
  4. I la cultura de la pau; la cultura del "botellón". Quant de "culturisme", no?

    ResponElimina
  5. Pozi. Aixó de portar el cul de turisme, tampoc esta malament...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta