17 de juny del 2009

Dimecres història: El carrer d'En Carbó

El carrer d'En Carbó és un dels que actualment configuren l'illa de vianants del centre comercial de Tortosa. Però en aquesta imatge del 1928, que forma part del fons de Ramon Borrell, a l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre, veiem un carrer d'En Carbó encara amb voreres i llambordes, i també amb un ambient eminentment comercial. En aquesta cantonada podem veure la farmàcia Climent i la corseteria de la mateixa família, amb el rètol Rosa Climent. Dalt d'aquest cartell també s'observa un rellotge de la joieria i rellotgeria d'Arturo Vallés, un dels establiments més veterans del carrer d'En Carbó, que va tancar l'estiu de fa dos anys després de més de "100 anys i quatre generacions al seu servei", com deia un anunci de premsa. La toponímia d'aquest carrer, un dels tres de Tortosa que conserva l'article nominal (amb el carrer Na Perona i el carrer d'En Serra) no està del tot clara. El cronista Ramon Vergés Paulí, l'autor d'Espurnes de la llar, citava les conegudes Narraciones Tortosinas de Federico Pastor per atribuir el nom del carrer a la família Carbó, que amb els Puig disputava als Garidell el predomini de la Tortosa del segle XIII, tot promovent alteracions i revoltes. Per tant, cal suposar que aquest carrer d'origen medieval, fruit de l'expansió de la ciutat després de la conquesta cristiana, agafa el nom d'aquells Carbó.

Siga com siga, també cal assenyalar que el carrer d'En Carbó, que per dalt s'unia amb la costa de Sant Joan (carrer Sant Blai) i amb el carrer Mercaders, i per baix amb el carrer Pescadors i amb la zona de les drassanes i la llotja, antigament també era conegut com el carrer dels Fusters (podeu consultar el mapa de la Tortosa del segle XIV, a partir del plànol de 1642, publicat al llibre La ciutat de Tortosa. Evolució de l'espai urbà, de Miquel A. Baila i Pallarés, editat per Antinea). En castellà aquest carrer va dir-se Calle Den Carbó, sense l'apòstrof, com mostra una placa que avui encara perdura. Tot seguit teniu algunes fotos actuals del carrer d'En Carbó.

11 comentaris:

  1. Gustau, retiro lo dit que la plantilla era rapida, no se que has posat pero se'm queda el Firefox fregit, amb la CPU al 90%. Em sembla que es el widget slide, perque veig que continuament esta demanant l'adreça. Tambe pot ser que el meu DNS no vaigue massa fi.

    ResponElimina
  2. Mmmmm... ja ho miraré.
    Gràcies per l'avís.

    ResponElimina
  3. A mi les plantilles mai m’han agradat i menys si hi ha pel mig DNS, widgets slides, i a sobre fregeixen les CPUs amb el Firefox...

    ResponElimina
  4. A mi les plantilles dels peus se m'han fet slides i m'he fregit dos firefox a la widget.

    ResponElimina
  5. Diria que culpa dels widgets no és. Acabo d'entrar amb el Firefox i no he tingut cap problema. Se m'ha carregat fins i tot més ràpida que amb l'Explorer. D'altra banda, heu provat el Google Chrome? És molt ràpid i no acostuma a donar problemes.

    ResponElimina
  6. Apa vinga...! Provaré amb el Chrome....

    ResponElimina
  7. amb el Phanteon us aniria de conya!!

    ResponElimina
  8. Pos parlant del carrer D'en Carbo,

    A mi amb Firefox em va tot de meravella, el que trobo a faltar, Gustau, son els darrers comentaris, que posaves abans, dels lectors.

    ResponElimina
  9. Molt bona observació, Ximo. Amb el canvi de maqueta se m'havia passat. Ja he posat el feed amb els comentaris dels lectors a la primera columna.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta