22 de juliol del 2009

La central Ascó I es connecta a la xarxa després d'una aturada per un «error humà»

El grup I de la central nuclear d'Ascó va sincronitzar-se a la xarxa elèctrica ahir a les 20.08 hores, gairebé un dia després d'haver sofert una aturada no programada del reactor com a conseqüència d'un «error humà». Així ho havia notificat ahir el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). L'aturada automàtica va ser provocada durant «l'aplicació d'un procediment de calibratge», segons va explicar una portaveu de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), Montserrat Godall, i per l'activació de dos dels quatre canals de mesura del flux neutrònic, que s'utilitzen per mesurar la potència del reactor. En el moment de l'aturada, Ascó I estava funcionant al 45% de potència. El CSN va comunicar que els sistemes de seguretat van funcionar correctament, i que la incidència no va suposar cap risc per a la població ni per al medi ambient. De fet, el CSN va classificar l'incident de forma preliminar amb el nivell 0 a l'escala internacional de successos nuclears (INES). Ascó I s'havia connectat a la xarxa elèctrica diumenge passat, just després d'enllestir els treballs de recàrrega de combustible de la planta, que havien començat el 24 de maig. A més, la vintena recàrrega de combustible de la central nuclear Ascó I s'havia allargat durant un mes més del previst.

D'altra banda, el titular de la central també va notificar al CSN un altre succés, el 20 de juliol. Fonts de l'ANAV van aclarir que es tracta de dos episodis independents. En aquest cas, el succés tampoc hauria tingut conseqüències i va ser per la detecció d'un desajust en les vàlvules que controlen la pressió als dos reactors d'Ascó, ja que els valors eren lleugerament inferiors als reals.


Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 22-07-2009 Pàgina 8
Foto: TV3

2 comentaris:

  1. Poso el cronòmetre per al proper "incident classificat de nivell zero".
    La Kafetera I, és un perill nº 1.
    Als fets em remiteixo.
    El error humà, és voler mantenir el "perillosament mantenible" fins al desastre mil cops anunciat.

    ResponElimina
  2. Cronometre tancat. Dissabte, 25 de juliol de 2009 - 14:29
    Ascó I investiga les causes de la parada automàtica d'un reactor.
    Més o menys la kafetera I ha aguantat tres dies i escaig.
    Insisteixo, hi han centrals nuclears i kafeteres.
    Lo dolent no és que el manteniment no hagi sigut l'adequat, sinó que ja és impossible que mai més vagi bé. Com li passa a qualsevol màquina maltractada. Ara, a esperar més incidents per a "la cole".

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta