23 de juliol del 2009

La plataforma de la Terra Alta alerta d'altres incendis a la mateixa zona d'Horta de Sant Joan

El portaveu de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, Xavier Fortuño, va lamentar ahir la mort dels quatre bombers en l'incendi d'Horta de Sant Joan, així com la pèrdua de centenars d'hectàrees que formaven part del Parc Natural dels Ports i d'una zona protegida dins de la xarxa Natura 2000. Fortuño, que dimarts va participar en les tasques d'extinció del foc com a voluntari, és també veí d'Horta de Sant Joan, i va destacar la importància que l'incendi no es propagués cap a la muntanya de Santa Bàrbara i el convent de Sant Salvador, ni tampoc cap a les zones dels Pesells i de les Eres, que està connectada amb la zona sud del massís dels Ports. En aquest sentit, el portaveu va destacar la bona feina dels bombers, però va ser força crític amb la situació de falta de neteja i de vigilància als boscos. «A la zona del barranc dels Cubars, on va començar el foc, hi ha pi blanc, coscolls i carrasques, però és una zona molt abandonada, amb un sotabosc molt brut», va denunciar. Fortuño va afegir-hi que antigament es tenia cura dels boscos, però que la situació ha canviat amb l'abandonament de les tasques agrícoles i ramaderes. De fet, actualment només hi ha un únic ramat de cabres que pasture a les muntanyes d'Horta de Sant Joan. «Per la gent d'Horta, el barranc dels Cubars és una zona molt remota, i la indignació dels veïns és perquè ningú s'esperava que aquest foc arribés a les portes del poble», va remarcar. «Ni els més vells no recorden un foc tan a prop del poble, tot i que antigament no hi havia bombers», va insistir.

A banda, Fortuño va assenyalar que amb la meitat dels diners que costarà extingir l'incendi es podrien contractar, al llarg de l'any, brigades que netegessin el bosc i fessin altres tasques de prevenció, com ara la construcció de tallafocs efectius. «Ningú s'atreveix a dir les possibles causes del foc», va afegir-hi el portaveu de la Plataforma de la Terra Alta. Amb tot, Fortuño va dir que el barranc dels Cubars i el salt de Sotorres són molt freqüentats en aquestes dates, tant per excursionistes com per gent que practica el barranquisme. «Cada dia hi accedeixen entre 25 i 30 cotxes, amb unes 500 persones, però no sabem quin tipus de control es fa, ni si algú s'encarrega de vigilar què passa en aquesta zona tan boscosa i tan tancada», va dir. Fortuño va recordar que els dos últims focs declarats a Horta han estat, precisament, a la mateixa zona. Per la seua banda, el secretari general d'Interior, Joan Boada, va dir ahir que no se saben les causes de l'incendi, ja que els agents forestals encara han d'investigar-ho.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-07-2009 Pàgina 2


Més informació a El Punt:

9 comentaris:

  1. llamp no és segur.
    mala atenció de la zona segurament.
    turistes, potser.

    una pregunta, ... és una zona potencial de posar-hi aerogeneradors? és per simple curiositat.

    Des de Japó lamento molt el que ha passat tant la tragèdia humana com la natural.

    ResponElimina
  2. Les 3 primeres frases sense verb, son un haiku?

    ResponElimina
  3. verb o articles?

    Quan a zona per a aerogeneradors, home, si el problema principal per a apagar el foc es la inaccessibilitat.... que segons diuen nomes es pot fer pràcticament en mitjans aeris.

    ResponElimina
  4. Lluis, a la primera frase veig un verb: "és" (verb ésser) ;)
    Cuca, si bé ara és teòricament inaccessible, no t'amoïnis que si s'han de posar ventiladorets ja se'n encarregarà algú d'arreglar-ho....

    ResponElimina
  5. la pròxima enviaré l'escrit als meus amics de filologia per analitzar les errades dels meus escrits, per cert, tu Lluís no portes accent al nick i tampoc l'has posat a SÓN.

    enlloc de mirar el fons del comentari mirem la forma, si que hem de filar prim... òsties.

    ResponElimina
  6. Perdona, Ebresfera, però seria més apropiat dir "propera" que "pròxima", i el "tu" va amb accent tancat.... ;)

    ResponElimina
  7. jo que sóc de participar en alguns blogs i tal, i així animeu a comentar notícies, premiant i deixant veure que estem atents a les notícies del Gustau i ens interessen.

    bé home, ... ja passo de dir més, gràcies per la vostra lliçó de català per analfabets com jo.

    ResponElimina
  8. aquell dia vaig faltar a l'escola :(

    ResponElimina
  9. No t'enfadis, home!! que per la meva part era tot una broma.
    Que cadascú escrigui com millor sàpiga, que no som ningú per donar lliçons (tots tenim els nostres defectes ;)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta