11 d’agost del 2009

Els pagesos de la Ribera d'Ebre reben un terç del preu que les cireres i els préssecs tenen al mercat

El preu que els pagesos de la Ribera reben enguany per les seues cireres i préssecs té poc a veure amb el preu amb què aquests productes arriben al consumidor. Unió de Pagesos (UP) va denunciar ahir a Tortosa que la campanya de la fruita dolça s'ha iniciat amb una baixada «abusiva» dels preus als pagesos i que la situació ja és «insostenible» per a molts productors de la Ribera d'Ebre. El responsable de fruita dolça d'UP, Jaume Miquel Aleu, va precisar que els pagesos reben uns 40 cèntims per cada quilo de préssec, un producte que pot superar l'euro quan arriba al mercat. Per exemple, ahir a Tortosa el préssec groc costava uns 1,20 euros i el préssec roig, uns 1,40 euros. Els préssecs paraguaians o xinesos, molt valorats al mercat, costaven uns 2,30 euros el quilo.

El coordinador territorial de la UP, Joan Montesó, va afegir-hi que els preus pagats al pagès han baixat en una mitjana d'1,1 euros el quilo de cirera; uns 23 cèntims el quilo de nectarina i entre 20 i 40 cèntims el quilo de préssecs, segons la varietat. «Però les grans distribuïdores no han traslladat la baixada de preus als consumidors per poder mantenir el seu marge de beneficis», va denunciar. Montesó, que es va referir a la tractorada de protesta que UP ha convocat per demà al matí a Tarragona per reclamar «uns preus justos al camp i a la ciutat», va dir que a causa de la crisi hi ha pagesos que cobren al límit del termini. Aleu va dir que els pagesos riberencs que han tingut el virus de la xerca en les seves plantacions ja han arrencat els presseguers però no saben quan cobraran els ajuts d'Agricultura. La mesura no ha afectat la comercialització, però Aleu va dir que hi ha gent que té arbres de menys de 6 anys que no podran o no voldran acollir-se al pla de reconversió varietal.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 11-08-2009 Pàgina 9

+També pots llegir:
-Els productors catalans preveuen un augment del 4 per cent en la producció de préssecs i nectarines
-La producció de fruita dolça s'incrementa un 8%, però els preus en origen baixen a causa de la crisi
-Són préssecs!
-Malestar per l'arrencada de presseguers a la Ribera d'Ebre
-El 95,5% dels catalans veuria bé que els pagesos venguessin directament els seus productes

4 comentaris:

  1. Tot això de la economia de mercat es complicat perquè si. El productor sempre voldrà vendre com més card millor, el consumidor comprar com mes barat millor i entre mig els comercialitza-dors i intermediaris que per altra part argumentaran que ells els costos de distribució i venda sempre els tenen. De totes maneres no es del tot cert que els grans distribuïdors o cadenes no traslladin el preu que cobra el pagès al consumidor. Ja se que una flor no fa Maig, però, avui mateix a una gran superfície de Tortosa el préssec groc d'origen aragonès el venien a 1 € la caixa de tres quilos, vol dir 33 centims/Quilo. Llavors, si el preu es trasllada automàticament al consumidor, potser es queixaran els productors de melons, per exemple, que no en vendran ni a "preu de mercat" ni respectant marges mòdics etc.
    Al final de la correguda: "qui vingui detras que arree" i "qui mes corre vola". Això si, quan no surten els números a reclamar subvencions, ajuts i el que convingui.

    ResponElimina
  2. Cucafera; això que tu anomenes flor de Maig se’n diu “Promocions”.
    Si vols que et compri 1 Tona d’enciams, m’has de vendre a cost “cero” tants kilets de préssec.
    Això es mes vell que el “cagar ajupit”... Es mes que evident que les grans cadenes tenen acollats als proveïdors majoristes, i el majoristes al productor.

    ResponElimina
  3. Me he deixat un detall : El preu del enciam el poso JO
    El préssec que em regales el poso a la venda per un preu sigui el que sigui, però com ha estat a cost cero, tot son guanys per mi...
    Queda ara mes clar ?

    ResponElimina
  4. Si, però al pagès, el préssec li compren o li foten?. Independentment que el preu final sigui un preu polític i respongue a una determinada estratègia comercial, convindrem que d'alguna manera el majorista, ja sigue perquè fase bonificacions amb mercaderia o pel que sigui, esta traslladant el preu que paga al productor al minorista i aquest al consumidor.
    I si el que fan es vendre sota cost ( cosa prohibida expressament )encara estan traslladant de manera més radical el preu d'origen.
    El que també es mes vell que el caga ajupit es la compra/venda d'enciams: a unitats, mai a pes.
    Ah, i se'n diuen "ofertes", un producte es pot promocionar sense esta d'oferta.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta