31 d’agost del 2009

La Llotja: una concentració massa silenciosa?

La concentració silenciosa i pacífica contra la decisió municipal de no deixar que diversos col·lectius de joves -entre els quals, l'Associació Musical Black Fly- organitzessen una festa de comiat a la Llotja, va passar excessivament desapercebuda. Dissabte al vespre, qualsevol observador una mica perspicaç va poder comprovar que, efectivament, al parc hi havia més joves que en una proclamació de pubilles qualsevol. Però ni hi havia pancartes o qualsevol altra mostra visible de protesta, ni es van produir gaire crits ni xiulets durant els discursos de l'alcalde o del regidor de Festes. De fet, si hi ha un lloc en què el poble té l'oportunitat i el dret de protestar contra una determinada política municipal, o contra un programa de festes insatisfactori, aquest és el moment del pregó. Hi havia moltes maneres de fer-ho d'una forma més efectiva, sense perdre el respecte a les pubilles, a la Banda Municipal de Música o a l'Orfeó Tortosí. En aquest sentit, els promotors de la protesta van pecar d'inexperiència. No per fer-se sentir durant el pregó o els discursos, la seua protesta hagués quedat desligitimada. Ho hem vist en moltes altres festes majors, arreu de la geografia del país. En una societat democràtica, els ciutadans tenen, com a mínim, el dret a protestar quan creuen que ho han de fer.

Aquests grups de joves es queixaven del fet que no se'ls havia escoltat. Però van optar per una protesta silenciosa. S'havien fet sentir amb força a través d'internet, i de retruc als mitjans de comunicació, però en el moment de fer-se sentir directament al carrer, les seues queixes van de ser fogueig. Creiem que la seua reivindicació era justa i racional, perfectament assumible per part d'un Ajuntament que proclama unes festes "populars i participatives". També important perquè, encara que siga per demanar un acte determinat a la Cinta, segur que per molts joves significa la seua primera intervenció en la política local, en la vida de la ciutat. A més, si el govern de CiU i ERC considerava que no era viable fer un concert de comiat a la Llotja, pels motius que siguen, el que hauria d'haver fet és posar-se en contacte amb els promotors de la campanya i, amb diàleg, fer-los comprendre la situació. Aquests joves també són ciutadans i es mereixen, encara que potser no hagin fet la seua petició per la via ni els terminis oficials, una resposta educada de l'administració. Amb quina cara anirà després l'Ajuntament a demanar-los participació cituadana o implicació en la vida local? A més, tot aquest afer també ha servit per deixar en evidència quina és la capacitat de rectificació del govern de Ferran Bel, fins i tot en una qüestió en què fer-ho no li hauria suposat gaire desgast polític.

+També pots llegir:
-Tortosa enceta les festes de la Cinta (El Punt)
-Silenci Estrepitós (Fotolog Estimo Tortosa)
-Polèmica a Tortosa amb la Llotja (Manel Zaera)

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta